ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ,- ΚΑΙΡΟΣ Η ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ! «Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΣΑΘΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παναγιώτη Μπάρκα
Η περίπτωση Μπελέρη, αποτελεί πλέον γεγονός ότι έφερε την Αθήνα σε μετωπική σύγκρουση με τα Τίρανα. Για την Ελλάδα το εγχείρημα αποτέλεσε εθνική πολιτική γραμμή, στο όνομα της παραβίασης των εθνικών δικαιωμάτων της Ε.Ε.Μ από την αλβανική κυβέρνηση. Όχι όμως ουσιαστικά. Απόδειξη, το γεγονός ότι η Αθήνα ούτε μπορεί να αρθρώσει λόγο για ποια συγκεκριμένα δικαιώματα πρόκειται, ούτε έχει δείξει διαχρονική υπεράσπιση και διεκδίκησή τους. Και η ανάγκη να επιβληθεί στην ΕΕΜ να ακολουθήσει «την εθνική αυτή γραμμή» συνηγορεί επίσης την ίδια επιβεβαίωση.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Εθνική υπόθεση αποτέλεσε και για την αλβανική πλευρά. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για θέμα δικαιοσύνης. Η αλβανική εθνικιστική μηχανή όμως, καλά οργανωμένη στον ανθελληνισμό, ύψωσε την παντιέρα του «εμπράκτως κινδύνου εξελληνισμού της Χιμάρας και του Νότου της Αλβανίας και της αδιάλλακτης σοβινιστικής Ελλάδας». Αντίθετα, από την Αθήνα, αντιμετώπισε τον Ελληνισμό περισσότερο με το καρότο, παρά με το μαστίγιο.
Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ
Η ίδια ΕΕΜ, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σεβασμού ανθρωπίνων και εθνικών της δικαιωμάτων, δεν ανταποκρίθηκε «στην εθνική γραμμή» της Αθήνας. Δεν πήρε θέση, αποστασιοποιήθηκε! Εκνευρισμένη η Αθήνα, θέλησε να επιβληθεί, αλλά μόνο με το μαστίγιο και με ακραία μέτρα!
ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ωστόσο, η «υπόθεση Μπελέρη» για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε μερικές σημαντικές συνιστώσες της εθνικής και εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας προς την Αλβανία και κυρίως προς τον εδώ Ελληνισμό.
α. την προχειρότητα και τον αυθορμητισμό της Αθήνας
β. την ιδιάζουσα σημασία του Ελληνισμού της Αλβανίας σε όλα τα επίπεδα σχέσεων με τα Τίρανα και τη ντε φάκτο προσπάθεια της Αθήνας για να τον τηρεί διαλυμένο και υπό έλεγχο, στραγγαλίζοντας κάθε ανεξάρτητη φωνή. (Η σημασία του αναδείχτηκε περισσότερο μετά την πρόσφατη άτακτη υποχώρηση της Ελλάδας από την Αλβανία, στον εμπορικό, επενδυτικό, τραπεζικό, εκπαιδευτικό, ενεργειακό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες κλπ)
γ. λόγω και της πολιτικής της Αθήνας, ο Ελληνισμός της Αλβανίας δείχνει ότι προηγείται κατά πολύ της γενικότερης κατάστασης αυτοδιάλυσης και απαλλαγής από την ταυτότητα του Ελληνισμού. (Ο Έλληνας βλέπει την ελληνική ταυτότητα περισσότερο ως εμπόδιο ύπαρξης και λιγότερο ως μέσο βολέματος. Τα ποσοστά εθνικής περηφάνιας είναι μηδαμινά )
δ. η εσωτερική και περισσότερο η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει υποκύψει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων κύκλων που χρησιμοποιούν ως ασπίδα και δόρυ «τα εθνικά δίκαια».
ε. τα συμφέροντα αυτά έχουν καταφέρει να υποτάξουν την ακαδημαϊκή σκέψη, τα ΜΜΕ και την κοινοτική δομή και δράση υπέρ του Ελληνισμού και ιδιαίτερα υπέρ του οικουμενικού Ελληνισμού.
ζ. η Ελλάδα, όπως την περίοδο ίδρυσης των εθνών κρατών στη Βαλκανική, διατηρεί ενεργό το ίδιο ανώφελο σύνδρομο ανωτερότητας, που τρέπεται σε μπούμερανγκ, αντιπαράθεση, παραγκωνισμό, υποβάθμιση και περιθωριοποίηση. (Δε θέλει να το παραδεχτεί, αλλά δυστυχώς αποτελεί πλέον μια περιφερειακή δύναμη στη Βαλκανική. Θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πορευτεί άλλο απλώς και μόνο με τη δόξα των αρχαίων Ελλήνων και ούτε εξυπηρετώντας ιδιοτελή συμφέροντα κύκλων)
η. στην περίπτωση των σχέσεων με την Αλβανία, η Αθήνα είναι θύμα των Τιράνων. Αντιμετωπίζει τα Τίρανα με τη λογική τους, αυτή του ΧΙΧ αιώνα, με την αρχή του «εμείς» και «εκείνοι, οι ξένοι – οι εχθροί μας». Εμφανίζεται όμως χωρίς δικά της επιχειρήματα, προσπαθώντας να απαντήσει κακήν κακώς στις αλβανικές σκευωρίες σε κάθε τομέα, όταν η αλβανική πλευρά βαδίζει με συγκεκριμένες στρατηγικές και στόχους.
Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΜΠΕΛΕΡΗ
Η Αθήνα έχασε πολιτικά το παιχνίδι με τα Τίρανα στην υπόθεση Μπελέρη. Συνεπώς πάνε περίπατο και οι ισχυρισμοί αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία. Το παραδέχονται και οι πιο σθεναροί εμπνευστές και υποστηρικτές της υπόθεσης. Παραμένουν όμως ανένδοτοι στους στόχους τους. Ζητούν τώρα να παρασύρουν την Ελλάδα και σε άλλες μάταιες θυσίες, όπως είναι ο διεθνής παράγοντας και ΜΜΕ, η στάση των οποίων ήταν απογοητευτικό χαστούκι για την Αθήνα. https://www.kathimerini.gr/…/arthro-toy-aggeloy…/
Το μόνο θετικό στην αποτυχία είναι ότι έδωσε την ευκαιρία ώστε η Αθήνα να διανοηθεί την απομυθοποίηση της ισχυρής Ελλάδας. Όντως η Αθήνα, παρασύρθηκε αλλά δυστυχώς, όντας σε αδιέξοδο, δείχνει ότι ταυτίζεται με την εξέλιξη αυτή.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙ ΑΣΟΙ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΡΑΜΑ
Με την υπεροψία του ισχυρού, η Αθήνα, χειρότερα από τα Τίρανα, επέλεξε την επίθεση με παντιέρα την προστασία των Δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία, κυρίως το περιουσιακό και του υποδεέστερου κακού Αλβανού. Όλα αυτά όταν ο Ράμα ελέγχει πλήρως το παιχνίδι που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί την γνωστή ταχτική, τον ανθελληνισμό, για εσωτερική κατανάλωση και στην υπηρεσία του πανλαβανισμού στη Βαλκανική. Στη λογική αυτή η Αθήνα θα δυσκολευτεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εφόσον ο Ράμα κρατάει στο μανίκι ενοχοποιητικά χαρτιά σε βάρος Ελλήνων παραγόντων και θεσμών και η Αθήνα δε θα θελήσει να προκαλέσει τη δημοσιοποίησή τους.
ΔΕ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΑΓΙΩΜΕΝΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Πολιτικά, η εμπειρία επιμένει αμείλιχτα ότι αδικαιολόγητα ανοίχτηκαν και νέα χαρακώματα στις διμερείς σχέσεις. Η Αθήνα θα χρειαστεί πολλές ενέργειες για να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δε θα ξεπεράσει εύκολα τη στερέωση και τη διάχυση του ανθελληνισμού στην αλβανική κοινή γνώμη.
ΤΗ ΝΥΦΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ Ο ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Ο εξαντλημένος Ελληνισμός θα δεχτεί και νέα πλήγματα. Θα δυσκολευτεί περισσότερο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του κυρίως στο περιουσιακό.
Οι εμπνευστές του παραγοντισμού Μπελέρη, για να κρύψουν την αποτυχία και να καταπραΰνουν «τους δικούς τους», είτε είναι ιδεολογικοί «συναγωνιστές», είτε ανήκουν σε κύκλους κοινών ιδιοτελών συμφερόντων, πασχίζουν να τους ικανοποιήσουν με παράπλευρα θύματα από τις γραμμές των εσωτερικών αντιπάλων που τους στέκονται εμπόδιο στους στόχους τους. Προτείνουν μάλιστα, μέτρα εκδίωξης από την Αθήνα των όσων Ελλήνων δεν υπακούν στη γραμμή τους, αδιαφορώντας για τις βαθύτατες συνέπειες στην ενότητα του Ελληνισμού, στον κοινοτισμό, στην εθνική σύμπνοια.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΟΤΙ Η ΑΘΗΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Τώρα που η υπόθεση Μπελέρη ξεφουσκώνει βγαίνει στην επιφάνεια και η «βυθισμένη πόλη» της απάτης των πρωταγωνιστών, που είχαν ποντάρει στην ικανοποίηση των στενών συμφερόντων τους στον παραγοντισμό Μπελέρη.
Η προστασία των δικαιωμάτων του Ελληνισμού, κυρίως στο περιουσιακό αποτελεί απλώς το παραπέτασμα απόκρυψης των διαχρονικών συμφερόντων συγκεκριμένων κύκλων στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας την ισχύ των ΜΜΕ, παρέσυραν στη δίνη αυτή την ελληνική κοινή γνώμη και την κυβέρνηση, η οποία έδειξε ότι τη βολεύει η προχειρότητα και ο αυθορμητισμός προς τον Ελληνισμό της Αλβανίας. Είναι προϊόν της διαρκούς αδιαφορίας για τις τύχες του Ελληνισμού στην Αλβανία, που αφαιρεί στην Αθήνα το ηθικό δικαίωμα προστασίας του.
ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ
Κραυγαλέα περίπτωση η προσπάθεια της Αθήνας να συνδέσει την υπόθεση Μπελέρη με την ανάγκη προστασίας του περιουσιακού και απόδοσης δικαιοσύνης.
Δεν μπορεί όμως η Αθήνα να μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα όταν επί 27 χρόνια σιωπούσε για την υφαρπαγή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης από Αλβανούς, δήθεν πρώην ιδιοκτήτες. Ή σιωπούσε στο θέμα αυτό για να προωθήσει άλλα δικά της συμφέροντα. Υπάρχει η τρανταχτή περίπτωση του 1998 όπου η εκστρατεία υφαρπαγής ήταν στα πρώτα στάδια και μπορούσε να σταματήσει. Τότε οι δυτικές χώρες ανταποκρίθηκαν θετικά στα αιτήματα της κοινότητας των Ελλήνων και έδειξαν ετοιμότητα να συμβάλλουν για να σταματήσει άμεσα η εκστρατεία αυτή υφαρπαγής με άμεσες εθνικές συνέπειες. Η Αθήνα προέβη σε σιωπή, υπαγορεύοντας το ίδιο και στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, διότι ήθελε να προωθήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Αλβανία. Ή, στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της Αθήνας, συνεργάστηκαν με εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, άμεσα υπεύθυνους για το περιουσιακό, ειδικά στη Χιμάρα. (Αυτούς που εκθειάζει τώρα ότι θυσιάζονται για το περιουσιακό στη Χιμάρα, είναι οι υπεύθυνοι, ή οι συνεπέυθυνοι για τους κακόφημους νόμους του 2015 για τις στρατηγικές επενδύσεις και του 2020 που έβαλε ταφόπετρα στο περιουσιακό, όπως και για το στήσιμο του μηχανισμού που ανάγκασε τους Έλληνες να απαλλαγούν από τα περιουσιακά τους στοιχεία) Ή για την παραβίαση και απογύμνωση του Ελληνισμού στην Αλβανία από άλλα δικαιώματα εθνικής υπόστασης, πολιτικά, δημογραφικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά, πολιτιστικά. ΤΕΛΟΣ (συνεχίζεται)
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα