Αντιπρόεδρος του CHP Ağbaba: Ο Ερντογάν να πάει σε ψυχολόγο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Αντιπρόεδρος του CHP, Veli Ağbaba, έκανε δηλώσεις για τις ενέργειες του Ερντογάν και των μελών του ΑΚΡ για την οικονομία της Τουρκίας

Το Τμήμα Εμπορίου του CHP, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του CHP, Veli Ağbaba, επισκέφθηκε το Άγρι-Αραράτ για να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών. Ο Ağbaba και οι 16 βουλευτές που συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία, θα μεταβούν επίσης στους νομούς Iğdır, Kars και Ardahan, αφού ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών στο Άγρι.

Το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του CHP στο Άγρι ξεκίνησε με συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής του CHP στην πόλη του Άγρι. Στην ομιλία του εδώ, ο Ağbaba, αναφερόμενος στις δηλώσεις που κάνουν ο Ερντογάν και τα στελέχη του ΑΚΡ για την οικονομία, πρότεινε στον Πρόεδρο Ερντογάν και τα στελέχη του AKP να πάνε σε ψυχολόγο.

Στη συνέντευξη ο Ağbaba είπε μεταξύ άλλων:

Ο τόπος για να λυθεί το Κουρδικό Πρόβλημα είναι η Βουλή

«Ο νομός Άγρι έχει κατά κεφαλήν εισόδημα το ένα τρίτο του μέσου εθνικού εισοδήματος. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία, δυστυχώς, έπεσε κάτω από τις 7 χιλιάδες δολάρια. Θα θέλαμε να σας πούμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία είναι χαμηλότερο από τα εκείνο του 2002. Εμείς ως CHP, λέμε στο Άγρι τα ίδια πράγματα που λέμε στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μιλάμε διαφορετικά στο Ντιγιαρμπακίρ, στην Κωνσταντινούπολη ή στο Τσανκίρι, όπως κάνουν κάποιοι. Όπως το ΑΚΡ, δεν μιλάμε διαφορετικά στο Ερμπίλ ή στο Ντιγιάρμπακιρ. Υπάρχει κάτι που είπαμε το 2013 και το λέμε και σήμερα. Το μέρος όπου θα λυθούν τα κύρια ζητήματα στην Τουρκία είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Για το κουρδικό ζήτημα, η διεύθυνση επιλυσής του είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Εμείς είπαμε την άποψή μας, όταν ξεκίνησε η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού το 2013. Είπαμε, «Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και οι συνομιλητές μας για το θέμα είναι όλα τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση». Σήμερα θα θέλαμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο και να το υπογραμμίσουμε.

Κατάρρευσης της οικονομίας

Μιλήσαμε βέβαια για οικονομική ύφεση. Μιλήσαμε για την οικονομική κατάρρευση. Θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικά στοιχεία. Πώς χρεοκοπεί μια χώρα; Πώς αποκόπτεται μια χώρα από την παραγωγή; Πώς μπορεί μια χώρα να εξαρτηθεί από την ξένη γεωργία; Πώς το τουρκικό νόμισμα γίνεται άχρηστο, γίνεται ένα από τα πιο άχρηστα νομίσματα στον κόσμο; Πώς βιώνει η Τουρκία την πείνα και τη φτώχεια; Το AKP και η Λαϊκή Συμμαχία μας έχουν δείξει πώς λειτουργεί το νέο σύστημα από το 2018. Μας έδειξαν πώς να φτωχοποιήσουμε τη χώρα, πώς να διπλασιαστεί η ανεργία και πώς η τουρκική λίρα θα έχανε την αξία της. Τώρα άρχισαν οι ουρές. Υπάρχει ένας λόγος που πάντα χρησιμοποιούσε το ΑΚΡ. Μιλούσε για τις ουρές πριν το 1980. Κάποτε υπήρχε ουρά, υπήρχαν χρήματα, αλλά δεν υπήρχε προϊόντα. Τώρα υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχουν χρήματα. Βλέπουμε τη διαφορά, στην Τουρκία, ότι τα πολυτελή οχήματα κάνουν ουρές για υγραέριο και βενζίνη τα βράδια.

Έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό από τις αφρικανικές χώρες

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια 317 χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός εκείνων που εγκατέλειψαν την ελπίδα να βρουν δουλειά αυξήθηκε κατά 193 τοις εκατό και έφτασε το 1 εκατομμύριο 523 χιλιάδες άτομα. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για τη γυναίκα του σπιτιού. Τώρα μιλάμε για το «αγόρι του σπιτιού». Έχουμε 5 εκατομμύρια 700 χιλιάδες νέους στην Τουρκία, που απελπίζονται από την εργασία, που απελπίζονται από την εκπαίδευση, που φροντίζουν τη μητέρα τους και τον πατέρα τους στο σπίτι. Στους 41 μήνες που πέρασαν από τον Αύγουστο του 2018 έχουμε διψήφιο πληθωρισμό. Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε 86 τοις εκατό, το ηλιέλαιο 125 τοις εκατό, το αυγό 93 τοις εκατό, το κοτόπουλο 92 τοις εκατό, η ντομάτα 88 τοις εκατό, το κοτόπουλο 92 τοις εκατό, η τιμή των παιδικών τροφών έχει αυξηθεί κατά 114 τοις εκατό. Και όλα αυά από αυτό που αποκαλούν προεδρικό σύστημα, αυτό που αποκαλούν «σύστημα διακυβέρνησης ενός ανθρώπου». Έχουμε τον δωδέκατο μεγαλύτερο πληθωρισμού στον κόσμο. Έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό από τις αφρικανικές χώρες όπως η Κένυα, η Τανζανία και ο Νίγηρας.

Χάνει αξία η τουρκική λίρα

Από τον Ιούλιο του 2018, το δολάριο ανατιμηθεί 148 τοις εκατό, το βουλγαρικό λεβ 118 τοις εκατό και το ρουμανικό 106 τοις εκατό έναντι της τουρκικής λίρας. Ζούμε τις πιο τραγικές μέρες της τουρκικής ιστορίας, την τουρκική λίρα. Δυστυχώς, η τουρκική λίρα υποτιμάται ακόμα και έναντι του νομίσματος της Αργεντινής, που έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο. Η τουρκική λίρα υποτιμάται ακόμα και έναντι του νομίσματους του Αφγανιστάν και του Σουδάν. Η Τουρκία είναι μια όμορφη χώρα για κάποιους αυτήν την περίοδο. Για ποιούς; Όχι για τον κάτοικο στο Άγρι. Για τους ανθρώπους που ζουν στη Σόφια της Βουλγαρίας, η Τουρκία είναι μια όμορφη χώρα. Δείτε την κατάσταση που επικρατεί στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Με την άνοδο του βουλγαρικού λεβ, άνθρωποι από τη Βουλγαρία έρχονται στην Τουρκία για να ψωνίσουν. Η Τουρκία είναι μια ευτυχισμένη χώρα, όμως δεν είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτήν.

Ήρθαμε στο Άγρι τον Μάρτιο του 2018. Κάναμε Συνέντευξη Τύπου μπροστά από το εργοστάσιο ζαχάρεως του Άγρι. Είπαμε τότε: «Μην πουλάς το εργοστάσιο. Αν το πουλήσεις, δεν μπορείς να βρεις χρήματα για να αγοράσεις ζάχαρη, που είναι στρατηγικό προϊόν. Το να πουλάς το εργοστάσιο ζαχάρεως, είναι σαν να πουλάς τη χώρα. Δυστυχώς πούλησαν και τα ερογστάσια ζαχάρεως, πούλησαν και τη χώρα. Υπάρχει μια αύξηση 25 τοις εκατό στη ζάχαρη. Εξαιτίας αυτής της προδοσίας, η πρόσβασή μας στη ζάχαρη γίνεται όλο και λιγότερη κάθε μέρα.

Ο ελάχιστος μισθός

Η κατάσταση στη γεωργία είναι κακή. Όσο για τον κατώτατος μισθός; Αυτή τη στιγμή είμαστε η χώρα που πληρώνει τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη. Ο κατώτατος μισθός μας μειώθηκε στα 223 ευρώ. Πληρώνουμε λιγότερο κατώτατο μισθό ακόμη κι από την Αλβανία. Αυτή η ντροπή είναι αρκετή για όσους λένε «είμαι εθνικός, είμαι ντόπιος». Τι λέει η Τουρκία; Πολλά ψέματα, πολλές κουβέντες. Ενώ η Τουρκία ήταν η 20ή μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει γίνει η 21η οικονομία σήμερα. Ο στόχος επιτεύχθηκςε, από 15η πήγαμε στην 20ή σειρά και τώρα στην 21η. Συγχαρητήρια! Ο αριθμός των φτωχών μας έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια. 7 εκατομμύρια 585 χιλιάδες άνθρωποι μας βγάζουν το ψωμί τους με 1.197 λίρες τον μήνα, δηλαδή το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού. Από πού αντλούμε αυτά τα δεδομένα; Από την επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας. Ο αριθμός των εμπόρων που χρεοκόπησαν από το 2018 είναι σχεδόν όσο και ο πληθυσμός του Αγρίου. Οι 346.052 έμποροι μας έχουν κατεβάσει τα ρολά τους από τον Ιούλιο του 2018. Ο αριθμός των επιχειρήσεων και των πραγματικών προσώπων που έχουν πτωχεύσει από τον Ιούλιο του 2018 είναι 127.642.

Το χρέος του αγρότη προς τις τράπεζες αυξήθηκε στα 153 δισ. TL. Το χρέος των πολιτών σε πιστωτικές και πιστωτικές κάρτες προς τις τράπεζες έφτασε τα 980 δισ. TL, σπάζοντας το ρεκόρ της χώρας. 30 εκατομμύρια 538 629 άνθρωποι δεν μπορούν να βάλουν τακτικά κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο στο τραπέζι τους κάθε δύο μέρες. 30 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους. Λόγω της αυξανόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας, οι αγρότες μας αποκόπηκαν από τη γη. Ο ρυθμός αύξησης της τιμής του λιπάσματος είναι 165 τοις εκατό το χρόνο. Ο ρυθμός αύξησης της ουρίας είναι 256 τοις εκατό το χρόνο. Η αύξηση ενός έτους στην τιμή του ντίζελ (χωρίς τη σημερινή αύξηση) είναι 30 τοις εκατό. Αύξηση ενός έτους στις τιμές των σπόρων είναι 60 τοις εκατό, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είναι 100 τοις εκατό, Η αύξηση των τιμών των αλεύρων (50 Kg) ήταν 122 τοις εκατό σε ένα χρόνο.

Πρέπει να πάει σε ψυχολόγο

Ενώ συμβαίνει αυτό, οι πολιτικοί στην Τουρκία συνεχίζουν να κοροϊδεύουν το μυαλό μας. Κατέστρεψαν την οικονομία μας. Η δική τους διανοητική κατάσταση είναι επίσης μπερδεμένη. Οι πολιτικοί του AKP πρέπει επειγόντως να πάνε σε ψυχολόγο. Ειδικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί ψυχολόγοι στην Τουρκία. Πρέπει να πάει σε κάποιον. Δεν έχει σημασία αν έχει ο ίδιος ψυχολογικά προβλήματα, το θέμα είναι ότι συνεχίζει να χαλάει την ψυχολογία της χώρας. Συμπεριφέρονται σαν να μην ζουν πραγματικά στην Τουρκία. Τι λέει ο “σοφός” κύριος Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Ζούμε σε καλύτερες συνθήκες από την Αμερική. Έχουμε περισσότερα αυτοκίνητα. Τρώμε περισσότερο κρέας.» Σύμφωνα με τον Binali Yıldırım, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στην Αμερική. Αν τους δουν οι αγρότες μας στο Άγρι, θα τους κυνηγήσουν με τσουγκράνα. Ο Μπιναλί Μπέης πρέπει επίσης να υποβληθεί σε βασική εκπαίδευση. Για παράδειγμα, πρέπει να επανεξετάσει τα μαθηματικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική που σχεδόν κοροϊδεύει το μυαλό μας….

Πηγή: artigercek.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα