Αντάρτικο πίσω από τις γραμμές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES/Καθημερινή

Οι ομάδες ένοπλης ουκρανικής αντίστασης δυσχεραίνουν τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής και τους συνεργάτες τους

Αντάρτικο πίσω από τις γραμμές

Ερπουν σε σκοτεινά δρομάκια προκειμένου να τοποθετήσουν εκρηκτικά. Αναγνωρίζουν ρωσικούς στόχους για το ουκρανικό πυροβολικό και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που δώρισαν οι ΗΠΑ.

Ανατινάζουν σιδηροδρομικές γραμμές και εκτελούν Ουκρανούς αξιωματούχους που θεωρούν συνεργάτες των Ρώσων. Οι Ουκρανοί παρτιζάνοι πηγαινοέρχονται διαρκώς μέσα από τη γραμμή πυρός και αναδεικνύονται σε ήρωες του πόλεμου, καθώς κατάφεραν στις ρωσικές δυνάμεις καίρια και ταπεινωτικά πλήγματα σε κατεχόμενες περιοχές που η Μόσχα θεωρούσε ασφαλείς. Σταδιακά, το Κίεβο μεταθέτει την πολεμική προσπάθεια σε περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, χρησιμοποιώντας είτε επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες, όπως αυτή που ανατίναξε μια αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία, είτε αναπτύσσοντας δίκτυα παρτιζάνων.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, την περασμένη εβδομάδα, οι αντάρτες συνέβαλαν στην επιτυχημένη από αέρος επίθεση κατά ρωσικής αεροπορικής βάσης στην Κριμαία, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή οκτώ μαχητικών αεροσκαφών. «Στόχος μας είναι να αντιληφθούν οι δυνάμεις κατοχής ότι δεν βρίσκονται σπίτι τους, ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν εδώ και ότι δεν θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχα», δηλώνει ένας αντάρτης που για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιεί μόνο το ψευδώνυμο Σβαρόγκ, όπως ονομαζόταν ο θεός της φωτιάς στη σλαβική μυθολογία.

Μόνο πρόσφατα, ο ουκρανικός στρατός επέτρεψε στον Σβαρόγκ, και σε άλλους αντάρτες, να παραχωρεί συνεντεύξεις. Ανώτατος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού περιέγραψε λεπτομερώς πώς ενεργεί η ουκρανική αντίσταση. Οι εξιστορήσεις των ανταρτών δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν, αλλά είναι παρόμοιες με τις αναφορές των ουκρανικών ΜΜΕ και τις περιγραφές που έδωσαν άμαχοι που πρόσφατα εγκατέλειψαν τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο ουκρανικός στρατός άρχισε να εκπαιδεύει παρτιζάνους πριν από τη ρωσική εισβολή, όταν τα στρατεύματα της Μόσχας συγκεντρώνονταν στα σύνορα της χώρας. H πρωτοβουλία αυτή προφανώς απέδωσε καρπούς, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα ανδραγαθήματα των παρτιζάνων τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή που ο τακτικός ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει αντεπίθεση στον Νότο. Οι παρτιζάνοι πραγματοποιούν πλήγματα σε περιοχές που γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή. Οπλα τους, τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, οι νάρκες και τα περίστροφα. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους αναμειγνύονται με τον τοπικό πληθυσμό και χάνονται στο πλήθος.
Αντάρτικο πίσω από τις γραμμές-1
Ψευδώνυμο: Σβαρόγκ. Το μέλος της ουκρανικής αντίστασης που έλαβε άδεια από τη στρατιωτική διοίκηση να μιλήσει στον δυτικό Τύπο για τον ρόλο και τις αποστολές του. Δεξιά, έρευνα σε κτίριο της Νικόπολης, στη νότια Ουκρανία, που εβλήθη από ρωσικό πύραυλο. Φωτ. David Guttenfelder / The New York Times

Η εκπαίδευση

Πριν από τη ρωσική εισβολή, ο Σβαρόγκ είχε συμμετάσχει σε κάποιες εκπαιδεύσεις του Δεξιού Τομέα και των Εθνικών Σωμάτων, παρακλάδια του κινήματος Αζόφ, που σήμερα πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων. Περίπου είκοσι οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα προσέφεραν στρατιωτική εκπαίδευση σε Ουκρανούς πολίτες κατά τον οκταετή πόλεμο με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Ο Σβαρόγκ ισχυρίζεται ότι εκπαιδεύτηκε από αυτές τις ομάδες. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι παρασκηνιακά οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει ένα καλά δομημένο, απόρρητο πρόγραμμα, που περιελάμβανε εκπαίδευση πολιτών σε τεχνικές δολιοφθοράς και στα εκρηκτικά, ενώ ταυτόχρονα συγκέντρωναν όπλα και πυρομαχικά.

Σε μία επιχείρηση των παρτιζάνων στη Μελιτόπολη, πριν από μερικές ημέρες, η ομάδα του Σβαρόγκ παγίδευσε με εκρηκτικά το αυτοκίνητο του Ολεγκ Σόστακ, ενός Ουκρανού που εντάχθηκε στο ρωσόφιλο «Κόμμα της Ηνωμένης Ρωσίας». Οι αντάρτες τον επέλεξαν ως στόχο επειδή πίστευαν ότι προσπαθεί με την προπαγάνδα του να προσελκύσει στη ρωσική πλευρά τους πολίτες της Μελιτόπολης. Ο Σβαρόγκ, παρότι δεν συμμετείχε στην αποστολή, γνωρίζει ότι οι σύντροφοί του τοποθέτησαν μια βόμβα κάτω από τη θέση του οδηγού, ρυθμισμένη να εκραγεί μόλις το κλειδί θα έμπαινε στη μηχανή. Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του ο Σόστακ επέζησε. Το συμβάν είναι πραγματικό και το εξιστορούν πολλοί κάτοικοι της Μελιτόπολης που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς περνώντας στην Ουκρανία, ενώ το ανακοίνωσαν και οι Αρχές. Κατά πόσον οι στόχοι επιβιώνουν ή πεθαίνουν κατά τις επιθέσεις δεν έχει σημασία, ισχυρίζονται οι παρτιζάνοι. Το σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνει κάθε πλήγμα: κανείς συνεργάτης των Ρώσων δεν είναι ασφαλής.

Αναγνωρίζουν στόχους και είτε τους ανατινάζουν οι ίδιοι είτε τους υποδεικνύουν στο ουκρανικό πυροβολικό – Θέλουν ο ρωσικός στρατός να μην αισθάνεται πουθενά ασφαλής.

Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των ανταρτών αλλάζουν διαρκώς τοποθεσία προκειμένου να μην εντοπιστούν, ανέφερε ανώτατος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού. Κάθε άνδρας διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο: εντοπίζει τον στόχο, συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις του ή πραγματοποιεί την επίθεση.

Μυστικοπάθεια

Οι διαφορετικοί πυρήνες παραμένουν απομονωμένοι, αγνοώντας ο ένας την ύπαρξη του άλλου, έτσι ώστε σε περίπτωση σύλληψης και ανάκρισης να μην μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα άλλων παρτιζάνων. Δύο μονάδες, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και οι ουκρανικές δυνάμεις ειδικών αποστολών, ενταγμένες στον τακτικό στρατό, ευθύνονται για την εποπτεία των επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Μια ειδική ομάδα κρούσης παρακολουθεί τη δράση των δύο αυτών ομάδων και το Κίνημα Αντίστασης (Ρου Οπόρου στα ουκρανικά).

Αντάρτικο πίσω από τις γραμμές-2
Φωτ. David Guttenfelder / The New York Times

Δηλητηρίαση στρατιωτών

Ο αξιωματούχος περιέγραψε τη δηλητηρίαση στην περιοχή της Ζαπορίζια που προκάλεσε τον θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτών και τη δολιοφθορά σε ανελκυστήρα σιτηρών στην περιοχή της Χερσώνας, που δεν επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να κλέψουν 60.000 τόνους ουκρανικού σιταριού. Οι παρτιζάνοι βρίσκονται επίσης πίσω από την ανατίναξη μιας σιδηροδρομικής γέφυρας που συνέδεε τη Μελιτόπολη με την Κριμαία, γεγονός που εμπόδισε τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην περιοχή της Ζαπορίζια. Ο αξιωματούχος τόνισε: «Πράγματι, οι παρτιζάνοι προκαλούν φόβο, αλλά μόνο στους εισβολείς και στους προδότες».

Για τους αντάρτες, οι αστυνομικοί, οι δημοτικοί και περιφερειακοί υπάλληλοι στις κατεχόμενες περιοχές και οι δάσκαλοι που εργάζονται στο ρωσικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι συνεργάτες των Ρώσων. Ωστόσο, δεν θεωρούν τους γιατρούς, τους πυροσβέστες και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ προδότες.

Καθώς σε λίγο θα αρχίσει η σχολική χρονιά, οι δάσκαλοι βρίσκονται στο στόχαστρο. «Οι Ρώσοι θέλουν να διδάξουν το πρόγραμμά τους, όχι την αλήθεια», εξηγεί ένας αντάρτης. «Τα παιδιά είναι ευάλωτα στην προπαγάνδα και αν μεγαλώσουν με αυτό το σύστημα θα γίνουν ηλίθια όπως οι Ρώσοι. Κάθε δάσκαλος που δέχεται να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα είναι συνεργάτης τους». Οι παρτιζάνοι όμως δεν πρόκειται να επιτεθούν κατά των εκπαιδευτικών, αλλά θα προσπαθήσουν να τους ατιμάσουν και εξευτελίσουν δημόσια με φυλλάδια και αφίσες που αναρτούν στις κολόνες ηλεκτροδότησης τα βράδια με «προειδοποιήσεις προς τους συνεργάτες». Αυτή η πρακτική αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου που εξαπολύουν οι παρτιζάνοι. Μία τέτοια αφίσα που αναρτήθηκε πρόσφατα απεικονίζει τα ονόματα και τις φωτογραφίες των διευθυντών σχολείων που θέλουν να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Απλά έγραφε: «Για όσους συνεργάζονται με τους Ρώσους, θα έρθει η ώρα της πληρωμής».

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα