Ανενόχλητοι και με… ελληνικό νόμο οι Τούρκοι ψαράδες στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, οι Τούρκοι ψαράδες μπαίνουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς η κίνηση αυτή να αποτελεί ποινικό αδίκημα.

(Πηγή: eurokinissi)

Ανενόχλητα και «με το νόμο» μπορούν να «ψαρεύουν» για λογαριασμό της Αγκυρας, συλλέγοντας παράλληλα κρίσιμες πληροφορίες για την χώρα μας, τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο. Οπως αποκαλύπτει το reader.gr, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδινε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων, με τις αλλαγές, που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, «η διενέργεια αλιείας από σκάφη σημαία Τουρκίας εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα»!

Την πραγματικά απίστευτη αυτή απάντηση έδωσε μόλις προ ημερών το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή αναφορικά με τις δικαιολογημένες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τις μαζικές παραβιάσεις και τον ύποπτο ρόλο των τουρκικών σκαφών επισυνάπτοντας σχετικό έγγραφο του αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που υπογράφει ο αρχηγός του ΛΣ, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Η γείτονα Tουρκία, διόλου τυχαία, έχει επιλέξει ο στόλος των αλιευτικών της να εξελιχθεί σε στρατηγικό βραχίονα των επεκτατικών σχεδιασμών της εις βάρος της χώρας μας. Τα τουρκικά σκάφη εκτελώντας συντονισμένες διελεύσεις εντός των ελληνικών υδάτων σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη έως τη Μύκονο, τη Σύρο και τα Κύθηρα επιχειρούν να «γκριζάρουν» ολόκληρες περιοχές αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε αυτές.

Και αν σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τις γνωστές επί χάρτου πρακτικές της Τουρκίας η μετατροπή των αλιευτικών σε πλατφόρμες κατασκοπείας καταδεικνύει την εθνική διάσταση της παράνομης δράσης τους. Διαθέτοντας προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και drones σαρώνουν οτιδήποτε βρίσκεται στο στρατιωτικό και όχι μόνο πεδίο τουρκικού ενδιαφέροντος φτάνοντας κυριολεκτικά μια ανάσα από τις ελληνικές ακτές.

Πολλές φορές η αρμάδα των τουρκικών αλιευτικών συνοδεύεται από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και από κοινού προκαλούν και παρενοχλούν με επικίνδυνους ελιγμούς τους Ελληνες αλιείς, που ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η πειρατική αλιεία των τουρκικών σκαφών και η λεηλασία των ελληνικών θαλασσών επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στον κλάδο των Ελλήνων αλιέων μειώνοντας τα αποθέματα των αλιευμάτων, συρρικνώνοντας το εισόδημα των Ελλήνων επαγγελματιών και προκαλώντας ζημία στην εθνική οικονομία.

Το διαβήμα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης προς την Αγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου με τον κ. Δένδια να επισημαίνει την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά. Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την αλιεία από πλοία ξένης εθνικότητας έχει καθοριστεί από το 1970 βάσει του Αλιευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με όσα έχουν προβλεφθεί πριν από 50 χρόνια, στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους απαγορεύεται η αλιεία με πλοία, που ανήκουν τόσο από πλευράς εθνικότητας όσο και πλοιοκτησίας, κατά πλειοψηφία σε υπηκόους τρίτων χωρών. Στην περίπτωση παραβίασης αυτής της αρχής, ο Ποινικός Κώδικας και συγκεκριμένα το άρθρο 401 προέβλεπε τα ακόλουθα: «Αλλοδαπός που ψαρεύει χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών». Ολα αυτά βέβαια, πριν από την 1η Ιουλίου 2019 όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, καταργώντας το άρθρο 401.

Με βάση τα ισχύοντα, οι ενέργειες, στις οποίες μπορεί να προβεί το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τη διαπίστωση διενέργειας αλιείας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων από αλιευτικά ξένης σημαίας είναι συγκεκριμένες και περιορίζονται σε επίπεδο ενημέρωσης των συναρμόδιων υπουργείων και μέσω αυτών των ευρωπαϊκών αρχών. Ειδικότερα, τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος συλλέγουν αποδεικτικό υλικό από τις κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την πρόληψη, αποτροπή και εξάλειψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.

Το υλικό αυτό στη συνέχεια αποστέλλεται στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία με τη σειρά της τα γνωστοποιεί στη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε δυνητικά να επιβληθούν κυρώσεις και μέτρα. Τα περιστατικά παράνομης εισόδου τουρκικών αλιευτικών καταγράφονται από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και διαβιβάζονται στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αποσταλούν συναφείς ρηματικές διακοινώνεις ενώ αποστέλλονται και τα στοιχεία για τον λόγο αυτό και για κάθε περιστατικό.

Πηγή: reader.gr

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για να είμαστε ειλικρινείς, με μια σύντομη ματιά που έριξα στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν ξέρω πόσο σύμφωνη προς αυτήν μπορεί να θεωρηθεί η κατάργηση του άρθρου 401 ΠΚ Η νομοθεσία της ΕΕ με βάση τα άρθρα 38 έως 43 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ),αφενός ορίζει τους όρους αλιείας εντός των αλιευτικών ζωνών που υπάγονται στην θαλάσσια δικαιοδοσία των κρατών μελών ΕΕ στα 12νμ μίλια από τις ακτές τους , αίροντας κάποιους περιορισμούς που τίθενται μεταξύ των κρατών μελών από το τέλος του 2022 , αφετέρου ορίζοντας ως προς τις τρίτες χώρες , όπως εν προκειμένω η Τουρκία, ότι οι διεθνείς συμφωνίες σύμπραξης βιώσιμης αλιείας (ΣΣΒΑ) κυρώνονται από το Συμβούλιο κατόπιν έγκρισης από το Κοινοβούλιο (ης ΕΕ (άρθρο 218 παράγραφος 6 στοιχείο α) της ΣΛΕΕ)..

    Έχει υπογράψει διμερή συμφωνία ΣΣΒΑ η Τουρκία με την ΕΕ κι έχει εγκριθεί κατά τις διαδικασίες της ΕΕ ?
    Ή μήπως αυθαίρετα κι από μόνοι μας την 1.7.2019 κατά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα με την κατάργηση του άρθρου 401 της ανοίξαμε εκ του πλαγίου την πόρτα στην ζώνη ελληνικής αλιείας , κάτι που ενδεχομένως παραβιάζει την νομοθεσία της ΕΕ κι απλώς έκτοτε χανόμαστε στην γραφειοκρατία της ΕΕ στέλνοντας διαβήματα για να φαινόμαστε τυπικά σύμφωνοι προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία) ?
    Σε κάθε περίπτωση , η κατάργηση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα δεν είναι αμετάκλητη , έπρεπε ήδη να έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις για την επαναφορά του άρθρου ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω προσβολή εθνικών μας, αλλά κι ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.

  2. Μήνες τώρα έχει χαλάσει ο κόσμος με τα τουρκικά αλιευτικά που αλωνίζουν στο Αγαίο και δεν βρέθηκε ένας να πει ότι αυτό είναι σύννομο με τις διατάξεις τής ΕΕ; Μάλλον απίθανο το θεωρώ. Ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε τον νόμο, δεν ήξέρε ότι έπραττε σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία; Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά: “Τι κάνουν τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο”;.

  3. To ότι οι τούρκοι ψαράδες κόβουν τα δίχτια, το ότι πυροβολούν τους έλληνες, το ότι τους τρομοκρατούν δεν είναι αυτά ποινικά αδικήματα; Δεν πρέπει το λιμενικό να προστατεύσει την αλιεία για τους Έλληνες; O Σύριζα ευχαρίστως θα χάριζε τη γη και το ύδωρ της χώρας μας με τις εκτός πραγματικότητας ιδεολογίες του. Το έχει κάνει ήδη και ευθύνεσαι και εσύ γιαυτό Έλληνα ψηφοφόρε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα