Ανάλυση CT: Φίλοι κι εχθροί του Πούτιν-Ο πόλεμος αλλάζει τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αλλάζει ο παγκόσμιος γεωπολιτικός χάρτης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ο πλανήτης χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα – Η λίστα με τις χώρες που στηρίζουν φωναχτά ή σιωπηλά την ρωσική εισβολή – Η θέση της Κύπρου, ο ρόλος της Κίνας και η ουδετερότητα των Τουρκίας και Ισραήλ

Σε αντίθεση με το πεδίο των μαχών, στο πεδίο της διπλωματίας αυτός ο πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο μεταξύ δύο χωρών. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου τοποθετήθηκαν υπέρ ή κατά της Ρωσίας. Κάποιες χωρίς δεύτερη σκέψη, κάποιες εύκολα και κάποιες άλλες με δυσκολία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το πέρας αυτού του πολέμου τα γεωπολιτικά δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα είναι ίδια.

Κατά του Πούτιν

Ξεκάθαρα κατά της ρωσικής εισβολής τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών χωρών. Οι ΗΠΑ, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Πριν καν ξεσπάσει ο πόλεμος οι ηγέτες των χωρών αυτών είτε ειχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, είτε επιχείρησαν δια της διπλωματικής οδού να ανατρέψουν αυτό που θα ερχοταν. Κάτι που δεν κατάφεραν.

Μετά την έναρξη του πολέμου οι δυτικές χωρες έσπευσαν να καταδικάσουν εμπράκτως τη στάση της Μόσχας υιοθετώντας κυρώσεις που προκάλεσαν σοβαρότατο πλήγμα στη ρωσική οικονομία. Το ίδιο έπραξαν η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Μέσα σε λίγες μέρες έκοψαν σχεδόν όλους τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Ρωσία, κάτι που όπως φάνηκε αιφνιδίασε τον Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν περίμενε και δεν ήταν προετοιμασμένος ότι οι δυτικοί θα αντιδρούσαν άμεσα και συντονισμένα.

Το Κρεμλίνο πάντως θεωρεί πως η «επιχείρηση στην Ουκρανία» αποτέλεσε αφορμή για την επιβολή κυρώσεων, αφού πιστεύει πως όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που έχει ως στόχο την καταστροφή και απομόνωση της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Κυρώσεις δεν επέβαλαν μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες που εγκατέλειψαν μέσα σε μερικές εβδομάδες την ρωσική αγορά οδηγώντας τη χώρα πίσω στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.

Η περίπτωση της Κύπρου

Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος ακολούθησε το δρόμο των κυρώσεων καταδικάζοντας απερίφραστα την ρωσική εισβολή. Ως μια χώρα με νωπές τις μνήμες μιας στρατιωτική εισβολή και που εξακολουθεί να βιώνει την κατοχή, η Κύπρος δεν μπορούσε παρά να καταδικάσει την ρωσική επέμβαση, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταπάτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά η χώρα μας έγινε αντικείμενο συζητήσεων διεθνώς εξαιτίας των δημοσιευμάτων που την ηθελαν να αντιτίθεται στη διαγραφή ρωσικών τραπεζών από το  SWIFT, στην αρχή του πολέμου. Αρμόδιες πηγές επιμένουν μέχρι σήμερα πως ουδέποτε η Κυπρος στάθηκε ως εμπόδιο στην εν λόγω απόφαση. Λιγότερο συζητήθηκε η προειδοποίηση για αναίρεση της απόφασης για κλείσιμο του FIR Λευκωσίας, εάν η Τουρκία επιεχειρούσε να εκμεταλλευτεί το κυπριακό εμπάργκο για να διοχετεύσει πτήσεις από την Ρωσία στα κατεχόμενα.

Η ιδιαιτερότητα της Κύπρου έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν ισχυροί δεσμοί συνεργασίας με την Ρωσία σε πολλά επίπεδα. Διακρατική συνεργασια και χρηματοοικονομική συνεργασια μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Εξάλλου πολλοί χιλιάδες Ρώσοι πολίτες ζουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη χώρα μας. Αυτή τη σχέση η Λευκωσία θα ήθελε ιδανικά να την προστατεύσει, όμως πολιτικά δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τη δύση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Στηρίζουν την Ρωσία

Με κλειστά μάτια στηρίζει τις κινήσεις της Ρωσίας η Λευκορωσία του Λουκασένκο, την οποία δεν αποκλείεται να δούμε να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα το πράττει άτυπα και ανεπίσημα, ενισχύοντας την Μόσχα με εθελοντές πολεμιστές και όχι μόνο.

Παρόμοια είναι και η αντίδραση της Σερβίας, που χωρίς να το διαλαλεί στηρίζει τη Μόσχα εξαιτίας των διαχρονικών προβλημάτων που έχει η χώρα με το ΝΑΤΟ. Μόλις πριν από 23 χρόνια τα νατοϊκά στρατεύματα επιτέθηκαν κατά του Βελιγραδίου στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Κάτι που οι Σέρβοι θυμούνται ακόμη πολύ καλά.

Στην ίδια λογική κινούνται η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Συρία του Μπασάρ αλ Ασάντ και η Ερυθραία. Είναι οι χώρες που μαζί με την Ρωσία και την Λευκορωσία καταψήφισαν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΑρμενίαΚαζακστάν και Κιργιστάν θεωρούνται επίσης όμορα κράτη με την Ρωσία, την οποία επιλέγουν να στηρίζουν για την ώρα αθόρυβα. Όπως ακριβώς πράττουν χώρες όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Ινδία, η Βολιβία και η Νότια Αφρική. Κάποιες από αυτές τηρούν ισές αποστάσεις και κάποιες άλλες ζητούν τυπικά αποκλιμάκωση χωρίς να αναφέρονται σε πόλεμο ή ρωσική εισβολή. Όλες όμως βλέπουν τη ζυγαριά τους να γέρνει προς την πλευρά της Μόσχας.

Ο ρόλος της Κίνας

Τις τελευταίες μέρες η Κίνα παρουσιάζεται ως μια δύναμη που θα μπορούσε να μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο είναι άριστες και το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την ρωσική εισβολή, παρά μόνο χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη ως δυσάρεστες. Πρόσφατα η Ουάσινγκτον κοινοποιήσε πληροφορίες που ήθελαν την Ρωσία να ζητά στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, η οποία τις διέψευσε. Μόνο που δυτικές χώρες δεν πείστηκαν και προειδοποιούν πως σε περίπτωση εμπλοκής του Πεκίνου στον πόλεμο, θα μοιράσουν κυρώσεις και προς την ασιατική υπερδύναμη.

Τουρκία – Ισραήλ

Στο τέλος αυτής της λίστας δυο χώρες που προσπαθούν να αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο με σκοπό να φέρουν κοντά την Ρωσία με την Ουκρανία. Τουρκία και Ισραήλ επιδεικνύουν ουδετερότητα και προσπαθούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες ώστε οι δύο αντιμαχόμενες χώρες να λύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και όχι όπλων.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα