Ανάδειξη νέου προέδρου των ΗΠΑ από τη δικαιοσύνη;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Όσο περισσότερο κλείνει η ψαλίδα της διαφοράς ψήφων από τον Τζο Μπάιντεν, τόσο περισσότερο ο πρόεδρος Τραμπ κάνει λόγο για εκλογική νοθεία και απειλεί με αγωγές. Θα επαναληφθεί το δικαστικό θρίλερ του 2000;

Για πολλούς μοιάζει σαν να ξυπνά ένας εφιάλτης από το παρελθόν, όταν το 2000 η εκλογική νίκη ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο από τους Ρεπουμπλικανούς και του Αλ Γκορ από τους Δημοκρατικούς εξαρτήθηκε από το αποτέλεσμα στην Πολιτεία της Φλόριντας. Η δικαστική διαμάχη που ακολούθησε και οι συνεχείς καταμετρήσεις ψήφων παρατάθηκαν για ένα μήνα, μέχρις ότου η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και έδωσε τη νίκη στον Μπους. Το προβάδισμά του ήταν μόλις 537 ψήφοι. Αρκετές για να κερδίσει όλους τους εκλέκτορες στη Φλόριντα και τη θέση στον Λευκό Οίκο.

Εκλογική νοθεία καταγγέλλει ο Τραμπ

Ο γολγοθάς της καταμέτρησηςΟ γολγοθάς της καταμέτρησης

Ο εφιάλτης δείχνει να επιστρέφει. Οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω της οριακής διαφοράς, όπως διαφαίνεται μεταξύ των δύο υποψηφίων. Κατηγορίες για νοθεία, απειλές με αγωγές και αιτήματα να σταματήσει η καταμέτρηση. Όλα αυτά έγιναν τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Ο Τραμπ μάλιστα αυτοανακηρύχθηκε νικητής. Αλλά και ο Τζο Μπάιντεν εξωτερίκευσε τη βεβαιότητά του ότι είναι νικητής. Δεν αποκλείεται λοιπόν οι επόμενες εβδομάδες να αναλωθούν σε δικαστικές διαμάχες. Βέβαια τα δικαστήρια δεν μπορούν να αποφανθούν επί της έκβασης των εκλογών, ούτε και το Ανώτατο Δικαστήριο στη Ουάσιγκτον. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είναι αρμόδιοι να ελέγξουν το αποτέλεσμα, μπορούν όμως να αποφαίνονται για τη νομιμότητα των προθεσμιών, τους κανόνες καταμέτρησης ή την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Οι Αμερικανοί είναι δικομανείς, τους αρέσει να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Σε ότι αφορά στις εκλογές, όταν ένας υποψήφιος έχει μεγάλο προβάδισμα, δεν μπορεί μια ή δύο αγωγές να το ανατρέψουν.

Λόγω όμως οριακής διαφοράς σε Πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια, η κατάσταση θα μπορούσε φέτος να λάβει άλλη τροπή. Σύμφωνα με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, ένας υποψήφιος ακόμη και με μια ψήφο διαφορά, μπορεί να εξασφαλίσει τη νίκη σε μια Πολιτεία. Mεσούσης της καταμέτρησης ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να κάνει λόγο για μαζική νοθεία. «Βρίσκουν ψηφοδέλτια για τον Μπάιντεν παντού, στη Πενσιλβάνια, το Ουινσκόνσιν, το Μίσινγκαν, είναι κακό για τη χώρα μας» έγραψε στο twitter. Πάντως σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και σχετικές μελέτες η εκλογική νοθεία είναι σπάνιο φαινόμενο στις ΗΠΑ. Όμως το προεκλογικό του επιτελείο Τραμπ προανήγγειλε δικαστική παραγγελία για νέα καταμέτρηση των ψήφων. Στο Μίσιγκαν κατέθεσε αγωγή για να σταματήσει η καταμέτρηση, όπως και στην Πενσυλβάνια. Οι εκλέκτορες στις τρεις Πολιτείες μαζί ανέρχονται στους 46.

Ο δρόμος των αγωγών

Οι δύο υποψήφιοι χαμογελούν. Ό ένας θα γελάσει τελευταίος, το αργότερο μέχρι τις 20 ΙανουαρίουΟι δύο υποψήφιοι χαμογελούν. Ό ένας θα γελάσει τελευταίος, το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, δήλωσε ότι δεν θεωρεί προβληματικό, εάν ο Τραμπ συνεχίσει τη μάχη των εκλογών στα δικαστήρια. «Σε εκλογές με οριακά αποτελέσματα έχει ξαναγίνει, θα μπορούσε να γίνει κι αυτήν τη φορά» είπε ο έμπιστος του Τραμπ. «Ο δικαστικός δρόμος δείχνει πώς επιλύουμε τις ανασφάλειές μας». Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν καμπάνια για χορηγίες προκειμένου να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα. Η υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν Καμάλα Χάρις έγραψε στο twitter ζητώντας οικονομική βοήθεια ότι «μετά τις απειλές Τραμπ προετοιμαζόμαστε για να απαντήσουμε στα χτυπήματα, η δουλειά μας μπορεί να κρατήσει εβδομάδες και ζητάμε τη βοήθειά σας». Καλού κακού και τα δύο κόμματα δέσμευσαν μεγάλο αριθμό δικηγόρων. Ορισμένες αγωγές θα πρέπει να περάσουν από όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης πριν καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Ουάσιγκτον. Εκεί ο πρόεδρος Τραμπ έχει ένα πλεονέκτημα. Έξι από τους εννέα δικαστές, που διορίζονται εφόρου ζωής, θεωρούνται συντηρητικοί. Τρεις εξ αυτών διορίστηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο. Ορισμένες από τις αγωγές κατατέθηκαν πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία και αφορούσαν καθαρά τεχνικά ζητήματα.

Μία από αυτές ήταν για παράδειγμα, εάν η προθεσμία παραλαβής ψηφοδελτίων μπορεί να τροποποιηθεί από ένα δικαστήριο, ή απαιτείται απόφαση του κοινοβουλίου της εν λόγω Πολιτείας. Στην απόφαση των δικαστών δεν διαφάνηκε κάποια πολιτική προτίμηση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Η νέα δικαστής Έιμι Κόνει Μπάρετ, που διορίστηκε τέλος Οκτωβρίου από τον Τραμπ, προτίμησε να απέχει της ψηφοφορίας. Αλλά σε απόφαση σχετικά με την παραλαβή επιστολικών ψήφων στην Πενσυλβάνια μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας οι δικαστές αποφάνθηκαν ρητώς να ασχοληθούν με το θέμα μετά τις εκλογές.

Ο Τραμπ ήδη προ των εκλογών υποστήριζε ότι θα τις έχανε μόνο σε περίπτωση μαζικής νοθείας. Άρα απέκλεισε ότι θα παραδεχθεί την ήττα του χωρίς δικαστική διαμάχη. Εάν συμβεί αυτό, το χάσμα από την πόλωση της κοινωνίας θα βαθύνει. Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου οι Πολιτείες πρέπει να επικυρώσουν το τελικό αποτέλεσμα και να το δηλώσουν στην Ουάσιγκτον. Η προθεσμία ήταν αποφασιστικής σημασίας το 2000 για τον Αλ Γκορ για να παραδεχθεί την ήττα του. Τι θα γίνει όμως εάν συνεχιστεί η διαμάχη και μετά την προθεσμία; Το ανώτατο χρονικό όριο είναι η 20η Ιανουαρίου, την ημέρα που ορκίζεται ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ποιος θα είναι;

Γίργκεν Μπετς/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα