Αλληλοϋποστήριξη μεταξύ ομοϊδεατών;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου.

Η Lady Gaga, ο Paul McCartney, οι Rolling Stones, είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που τραγούδησαν και συγκέντρωσαν 128 εκατομμύρια δολάρια, προς ενίσχυση οργανισμών και ιδρυμάτων που μάχονται κατά του κορωναϊού. Μεγάλα ονόματα, τα οποία οικειοποιήθηκε προ ημερών ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros A.Ghebreyesus, για να κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς ο πρόεδρος Τράμπ ανέστειλε την οικονομική συνδρομή στον WHO. Η τακτική του Τέντρος, ο οποίος κάνει τα πάντα για να διασώσει το προφίλ και την θέση του, παραπέμπει σε προπαγανδιστικές μεθόδους άλλων καθεστώτων.

Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ και όσοι συνδέουν τα συμφέροντα τους με αυτούς,  κατηγορούν τον πρόεδρο Τράμπ για ολιγωρία στην λήψη μέτρων για την πανδημία. Ήταν όμως οι δηλώσεις και οι οδηγίες του κ. Τέντρος, βάση των οποίων οι κυβερνήσεις αποφάσισαν. Πλήθος ειδησεογραφικών τηλεγραφημάτων το μαρτυρούν. Ερωτηθείς για τις εμπορικές επαφές, την απαγόρευση πτήσεων από και προς την Κίνα, ο κ. Τέντρος ήταν απόλυτος: «Είμαστε αντίθετοι». Ήταν αμέσως μετά την επίσκεψη του στην Κίνα (28/1/2020) και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Xi, τον οποίο εξύμνησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Δεν είναι εξαιτίας του τι συμβαίνει στην Κίνα, αλλά αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες» είπε πετώντας την ευθύνη αλλού. Ταυτόχρονα, όλως τυχαίως, εμφανίστηκαν συνομωσιολογικά σενάρια ότι ο ιός κατασκευάστηκε από αμερικανούς. Ήταν ο κ. Τέντρος που απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να δημιουργήθηκε σε εργαστήρια της Γουχάν ή να “ξέφυγε” από εκεί. Κάτι που ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει, αφού δεν επετράπη η είσοδος επιστημόνων στα κινεζικά εργαστήρια. Ο κ. Τέντρος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να μην κατηγορηθούν οι κινέζοι. “Σύντροφοι” γαρ.

Το 2006 ο υπουργός υγείας της Αιθιοπίας Τέντρος δημιούργησε στενές σχέσεις με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον και το ίδρυμα του. Ως υπουργός εξωτερικών (2012- 2017), έπαιζε στο διεθνές πολιτικό παιχνίδι. Το 2017 ο Τέντρος από την θέση του προέδρου του ΠΟΥ πρότεινε τον δικτάτορα της Ζιμπάμπουε Mugabe ως Πρέσβη Καλής Θέλησης του Οργανισμού. Πράξη ανταποδοτική, αφού ο Μουγκάμπε ως πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης είχε εγκρίνει τον Τέντρος μοναδικό υποψήφιο για τον WHO, σε μια σκοτεινή διαδικασία.

Οι Amhara η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στην Αιθιοπία αντέδρασε στην επιλογή Τέντρος, που στηρίχτηκε με εκατομμύρια από το κομμουνιστικό κόμμα TPLF/EPRDF. Ο Τέντρος ήταν μέλος της κυβέρνησης και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Tigray (TPLF), του ισχυρότερου κόμματος, που ηγείται του Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου της Αιθιοπίας (EPRDF) στην κυβέρνηση της Αντίς-Αμπέμπα. Το καθεστώς TPLF/EPRDF κατηγορείται από το Human Rights Watch, Διεθνείς Οργανισμούς και πολιτικούς αντιπάλους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συστηματική γενοκτονία, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλήψεις, εκτελέσεις και ωμότητες προς τον Αιθιοπικό λαό, για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια. Έως το 1989 η ΕΣΣΔ στήριζε το κόμμα του κ. Τέντρος. Σήμερα τον υπερασπίζονται η Μόσχα και το Πεκίνο, το οποίο τον επικαλείται, προκειμένου να μην πληρώσει τον λογαριασμό.

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

πηγή: “Μακεδονία”

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα