«Σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία – Βαθιά δυσπιστία»

22/3/21 | 0 | 0 | 102 εμφανίσεις

Süddeutsche Zeitung

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ασχολούνται με τη σχέση με την Τουρκία -και διαμορφώνουν πιθανές κυρώσεις» Η ανταπόκριση του Matthias Kolb από τις Βρυξέλλες αναφέρει, μεταξύ άλλων: Στην πραγματικότητα, ο Recep Tayyip Erdogan είχε άλλα σχέδια. Ο Τούρκος Πρόεδρος ήθελε να υποδεχτεί τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ursula von der Leyen και τον Charles Michel. Μετά από μήνες προκλήσεων, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Τουρκία «επιθυμεί να χτίσει το μέλλον της μαζί με την Ευρώπη».

Η προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει σε υποστήριξη εντατικοποιήθηκε το 2021, αλλά η δυσπιστία έχει βαθιές ρίζες. Δεν ήταν επομένως μόνον λόγω του κορωνοϊού που ο Michel και η von der Leyen συνομίλησαν την Παρασκευή μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Erdogan. Το χρονικό σημείο είχε επιλεγεί καλά: Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για την Τουρκία και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα κάνουν το ίδιο την Πέμπτη. Τον Δεκέμβριο ήταν ειδικά η Γερμανία που απέτρεψε τις κυρώσεις και εξασφάλισε ότι η ΕΕ θα υποσχεθεί στην Τουρκία μια θετική ατζέντα, εφόσον η Άγκυρα αλλάξει την συμπεριφορά της. Εκείνη την εποχή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Josep Borrell έλαβε εντολή να υποβάλει έκθεση σχετικά με την «τρέχουσα κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».

Η έκθεση έχει έκταση 15 σελίδες και βρίσκεται στην διάθεση της Süddeutsche Zeitung. Το πιο εκρηκτικό σημείο της βρίσκεται στο τέλος: Εάν η Τουρκία επιστρέψει στις «μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις» που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να νιώσει τις «πολιτικές και οικονομικές συνέπειες». Πέντε σημεία κατονομάζονται ως πιθανές κυρώσεις, οι οποίες θα είναι μη αναστρέψιμες: Θα μπορούσαν να αποφασιστούν οι κυρώσεις που προβλέφθηκαν τον Δεκέμβριο σε βάρος υπαλλήλων της εταιρείας ενέργειας TPAO για τις μη εγκεκριμένες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να παραταθούν τα ισχύοντα καθεστώτα κυρώσεων. Εξετάζονται επίσης οι περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία, για παράδειγμα σε σχέση με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το σημείο 4 προτείνει να μπουν στο στόχαστρο «τομείς που είναι σημαντικοί για την τουρκική Οικονομία» και αναφέρει ρητά τον Τουρισμό: Τα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εκδώσουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις. Το 2019, λίγο πριν από την πανδημία, 52 εκ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία. Ο κλάδος παράγει το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Τέλος, θα μπορούσε να πληγεί ο τομέας της Ενέργειας από την απαγόρευση εισαγωγής και εξαγωγής «ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών». Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Michel και η von der Leyen ασχολήθηκαν με τα ζητήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ΕΕ: Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία επί μήνες πραγματοποιούσε έρευνα για πρώτες ύλες σε ύδατα που διεκδικούν τα μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και τις προγραμματισμένες για τον Απρίλιο συνομιλίες του ΟΗΕ για το διαιρεμένο νησί της Κύπρου.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν στέλνει πλέον γεωτρητικά πλοία και διεξάγει διερευνητικές συνομιλίες με την Αθήνα θεωρείται ένδειξη αποκλιμάκωσης. Αλλά φυσικά καταγράφηκαν τα όσα είπε ο Erdogan πρόσφατα σχετικά με τη διαμάχη για το φυσικό αέριο: «Δεν τίθεται ζήτημα υποχωρήσεων». Οι διπλωμάτες της ΕΕ περιγράφουν τη σχέση με την Τουρκία ως «κάθε άλλο παρά τέλεια». Το γεγονός ότι ο Erdogan ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Γυναικών από την Βία, επιβεβαιώνει όλους όσοι δεν εμπιστεύονται τη νέα του στροφή προς την ΕΕ. Ο Borrell ζήτησε αμέσως να ανακληθεί η απόφαση.

Η von der Leyen χαρακτήρισε στο Twitter την βία κατά των γυναικών ως «απαράδεκτη» και κάλεσε όλους τους υπογράφοντες την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να την επικυρώσουν. Ακόμα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «επικίνδυνο μήνυμα προς τον κόσμο»: Απεφεύχθη η άσκηση ακόμα πιο σκληρής κριτικής προς την Άγκυρα, καθώς έξι μέλη της ΕΕ -Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβακία- δεν έχουν επικυρώσει ακόμα την Σύμβαση. Εδώ και εβδομάδες αναμενόταν στις Βρυξέλλες ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δώσουν εντολή στην Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για τη συνέχιση της «Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» που συνήφθη το 2016 για ζητήματα Μετανάστευσης.

Η έκθεση του Borrell αναφέρει ότι η Επιτροπή «θα προετοιμάσει γρήγορα επιλογές» για να υποστηρίξει περαιτέρω τους πρόσφυγες και τους Δήμους στην Τουρκία που υποδέχονται πρόσφυγες. Η ΕΕ θέλει να τηρήσει την αρχή ότι τους Σύριους πρόσφυγες θα φροντίζουν οι οργανώσεις βοήθειας: «Έχουμε πραγματικό ίδιον συμφέρον να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτές τις ιστορίες επιτυχίας των τελευταίων ετών». Είναι πιθανό η Επιτροπή να εξετάσει τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, για τον οποίο απαιτείται ομοφωνία, ούτως ώστε οι Έλληνες, οι Κύπριοι ή οι Γάλλοι να μην χρειαστεί προς το παρόν να υποχωρήσουν.

Μια επίσκεψη των von der Leyen και Michel στην Άγκυρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη λόγω του «κύματος των κρουσμάτων Covid στα κράτη-μέλη», αποφάσισε ο Michel. Λέγεται ότι λόγω συζητήσεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή ήταν ειδικά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία που δεν επέμειναν να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας