Πρωτογενές έλλειμμα 7,4 δισ. στο επτάμηνο εξαιτίας της πανδημίας

30/8/20 | 0 | 0 | 119 εμφανίσεις

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στα 7,463 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης να ευθύνονται στον μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι το «άνοιγμα» μεταξύ προβλέψεων και πραγματοποιήσεων στον προϋπολογισμό ξεπέρασε τα 8,6 δισ. ευρώ. Βεβαίως, στη συνέχεια συντάχθηκαν αναθεωρημένες προβλέψεις και σε σύγκριση με αυτές η απόκλιση δεν είναι μεγάλη. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες μιλώντας στο Θέμα FM ότι ούτε τον Αύγουστο υπήρξε απόκλιση στα έσοδα σε σύγκριση με τις αναθεωρημένες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22,676 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,621 δισ. ευρώ ή 13,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η υστέρηση είναι περίπου 31 εκατ. ευρώ, επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Μένοντας στη σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2020, τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, καθώς δόθηκαν και οι σχετικές αναστολές πληρωμών, ενώ «βουτιά» έκανε και ο φόρος εισοδήματος, αλλά για τεχνικούς λόγους, καθώς δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για ένα μήνα, από το τέλος Ιουλίου στο τέλος Αυγούστου.

Ειδικότερα, οι κυριότερες μειώσεις εσόδων ήταν οι εξής κατά κατηγορία:

• ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 308 εκατ. ευρώ ή 26,4%.

• ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1.401 εκατ. ευρώ ή 15,8%.

• ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 248 εκατ. ευρώ ή 10,0%.

• ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 87 εκατ. ευρώ ή 7,0%.

• ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 99 εκατ. ευρώ ή 27,2%.

• Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 74 εκατ. ευρώ ή 12,4%, εκ των οποίων: ΕΝΦΙΑ κατά 65 εκατ. ευρώ ή 11,6%.

• Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα κατά 887 εκατ. ευρώ ή 14,1%.

• Πωλήσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων κατά 314 εκατ. ευρώ ή 98,8%.

Εκτίναξη δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το 7μηνο ήταν 34,757 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,599 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι κυριότερες αιτίες ήταν:

α) Η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας COVID-19 (σε μισθωτούς και επιστήμονες), ύψους περίπου 1,118 δισ. ευρώ.

β) Η δαπάνη ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους περίπου 864 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

γ) Η δαπάνη έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας, ύψους 262 και 263 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

δ) Οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 2,293 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επιχειρήσεων και για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας COVID-19.

https://www.kathimerini.gr/1093679/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/prwtogenes-elleimma-74-dis-sto-eptamhno-e3aitias-ths-pandhmias

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  17/1/21 | (2 σχόλια)
  Του Παντελή Σαββίδη Επειδή η εξουσία απομονώνει από το λαό, το ερώτημα αν θέλει να αυτοκτονήσει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ανεδαφικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ομάδα των Συμβούλων του με ορισμένες από τις επιλογές τους δίνουν την εντύπωση ...

Ροή Ειδήσεων

  22/1/21 | (0 σχόλια)
  Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως έφτασε η στιγμή για να γίνουν θετικά βήματα στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και ...

  22/1/21 | (0 σχόλια)
  «Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση» Το κείμενο καταλήγει σημειώνοντας: «Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού». Κείμενο υποστήριξης των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα συνυπογράφουν 68 πανεπιστημιακοί. Στο κείμενο, ...

  22/1/21 | (0 σχόλια)
  Το 2020 ήταν η θερμότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Φαινόμενα ακραίας ξηρασίας και ανομβρίας ήταν τα επακόλουθα σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βίωσε έντονα και η Τουρκία.        Το 2020 ήταν η χρονιά που η ...

  22/1/21 | (0 σχόλια)
  Για μισό αιώνα ο Πλάθιντο Ντομίνγκο λατρευόταν σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, η εικόνα του «βασιλιά της όπερας» γέμισε γρατσουνιές εξαιτίας του #metoo. Τώρα 80 χρονών ατενίζει ξανά με αισιοδοξία το μέλλον.      Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του, ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας