Ανάλυση του Newsweek: REBEKAH KOFFLER*: Μην πιστεύετε στην πολεμική μηχανή της Αμερικής…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δημοσιεύθηκε  6 Μαΐου στο NEWSWEEK

Kαμία έκθεση Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν κάνει λόγο ούτε για απλή πρόθεση, πολλώ μάλλον για σχέδιο, της Ρωσίας να επιτεθεί σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ…

Πολλοί στη Δύση θεωρούν τον Πούτιν ως έναν απερίσκεπτο δικτάτορα με αυτοκρατορικές φιλοδοξίες. Ως κάποια που πέρασε την καριέρα της στις υπηρεσίες πληροφοριών, μελετώντας και αναλύοντας τη σκέψη του Πούτιν και το δόγμα και τη στρατηγική ασφαλείας της Ρωσίας για τον πόλεμο, είμαι εδώ για να πω ότι ενώ ο Πούτιν είναι ένας τυπικός Ρώσος δικτάτορας, είναι εντελώς ορθολογικός.

Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία για να επιβάλει τη δική του εκδοχή για το Δόγμα Μονρόε, για να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για να αποκαταστήσει τη στρατηγική ζώνη ασφαλείας στην οποία η Ρωσία βασιζόταν για την ασφάλειά της για αιώνες. Κανένας λογικός στρατιωτικός διοικητής δεν θα επέτρεπε σε μια αντίπαλη συμμαχία να εγκατασταθεί κατά μήκος των συνόρων της σε περισσότερα από 1.000 μίλια.

Ο Πούτιν δεν έκρυψε ποτέ ποιοι ήταν οι στόχοι του για την Ουκρανία καθώς και για άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, όπως η Λευκορωσία, η Μολδαβία και η Γεωργία. Σε κάθε δημόσια ομιλία ή επίσημο γραπτό, ο Ρώσος ισχυρός άνδρας δήλωνε ξεκάθαρα ότι τα μετασοβιετικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ήταν εκτός ορίων δυτικής επιρροής. Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε υπέρβαση της κόκκινης γραμμής της Ρωσίας.

Επιπλέον, κάθε έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως η Αντίληψη της Εξωτερικής Πολιτικής, η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, το Στρατιωτικό Δόγμα και τα παρόμοια, σε κάθε επανάληψη από το 2000 και σε ορισμένες περιπτώσεις από το 1993, κωδικοποιούν τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας για επανένταξη των μετασοβιετικών γειτόνων σε μια υπερεθνική συμμαχία που η Μόσχα αποκαλεί Ευρασιατική Ένωση.

Αντίθετα, κανένα σχέδιο «ενσωμάτωσης» ή εξαναγκασμού ενός κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ δεν έχει δηλωθεί σε κανένα επίσημο δογματικό έγγραφο της Ρωσίας ή επίσημες ομιλίες που έγιναν από τον Πούτιν ή το Κρεμλίνο.

Ως πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας και ένας από τους τρεις κορυφαίους αναλυτές του Ρωσικού Δόγματος και Στρατηγικής που συνεργάστηκε με την  Εθνική Μυστική Υπηρεσία της CIA , είχα πρόσβαση στις πιο ευαίσθητες πληροφορίες—συμπεριλαμβανομένης των Άκρως Μυστικών πληροφοριών, με πολύπλοκους κωδικούς που προρίζονται μόνο για τα μάτια του Προέδρου. Δεν υπήρχαν πληροφορίες που να αποκαλύπτουν ή να υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν είχε σχέδια για την Ευρώπη πέρα ​​από τα μετασοβιετικά κράτη. Διεξάγαμε πολλά πολεμικές ασκήσεις προσομοιώνοντας έναν πόλεμο Ρωσίας-ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και σε όλα τα σενάρια, μια τοπική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του μετασοβιετικού γείτονά της κλιμακώθηκε σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Κανένα σενάριο δεν περιλάμβανε επίθεση από τη Ρωσία σε χώρα του ΝΑΤΟ· επίθεση προβλεπόταν μόνο σε ό,τι θεωρούσε μέρος της στρατηγικής της ζώνης ασφαλείας.

Στην πραγματικότητα, καμία από τις ετήσιες αξιολογήσεις απειλών των Υπηρεσιών Πληροφοριών που δημοσιεύονται σε μη διαβαθμισμένο επίπεδο από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης αυτής για το 2024, δεν περιλαμβάνει ανάλυση που υποδηλώνει ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Αν υπήρχε τέτοια πληροφορία, να είστε σίγουροι ότι θα αποχαρακτηριζόταν αμέσως. Δεν θα ήθελαν να συμμετάσχει ο αμερικανικός λαός στη συνέχιση της χρηματοδότησης ενός άλλου για πολέμου; Οι υπηρεσίες πληροφοριών, τα τελευταία αρκετά χρόνια, έχουν αποχαρακτηρίσει συστηματικά ακόμη και εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες, εάν εξυπηρετούν το σκοπό της πολιτικής τάξης. Επίσης συνήθως διαρρέουν πληροφορίες σε αριστερά μέσα ενημέρωσης, όπως  η Washington Post  και οι  New York Times.

Αντίθετα, αρκετές εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έρχονται σε αντίθεση με την αφήγηση του κατεστημένου της Ουάσιγκτον ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Μια εισβολή σε μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πυροδοτούσε αναμφίβολα το Άρθρο 5 (Συλλογική Άμυνα), το οποίο θα απαιτούσε την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση του αμυνόμενου μέλους του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρισμοί ότι ο Πούτιν θα ήθελε έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ στα χέρια του αμφισβητείται κατηγορηματικά από την ακόλουθη δήλωση από την αξιολόγηση της ετήσιας απειλής για το 2024 από την κοινότητα πληροφοριών, ότι «η Ρωσία σχεδόν σίγουρα δεν επιθυμεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει ασύμμετρη δραστηριότητα κάτω από αυτό που υπολογίζει ότι είναι το κατώφλι της παγκόσμιας στρατιωτικής σύγκρουσης. »

Ο Πούτιν είναι αυταρχικός αλλά ορθολογιστής. Και να ήθελε να επιτεθεί σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει τις στρατιωτικές του δυνατότητες…

Τα ακόλουθα αποσπάσματα από την αξιολόγηση του 2024 διαψεύδουν πλήρως την ιδέα ότι η Ρωσία έχει τη στρατιωτική και οικονομική ικανότητα να εισβάλει σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ:

«Η Ρωσία έχει υποστεί περισσότερες στρατιωτικές απώλειες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο—περίπου 300.000 θύματα και χιλιάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. »

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας θα χρειαστούν πολυετίες για να ανακάμψουν μετά από εκτεταμένες απώλειες εξοπλισμού και προσωπικού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία. »

«Ο  ρωσικός στρατός  έχει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ζητήματα φθοράς, ελλείψεων προσωπικού και προκλήσεις ηθικού. »

«Το ΑΕΠ της Ρωσίας βρίσκεται σε τροχιά μέτριας ανάπτυξης το 2024, αλλά η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της έχει μειωθεί σε σύγκριση με τις προπολεμικές προοπτικές της. »

Τέλος, οι ηγέτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γνώριζαν ήδη από το 2013 και πιθανώς νωρίτερα τα σχέδια του Πούτιν να αποκαταστήσει τη στρατηγική περίμετρο ασφαλείας της Ρωσίας. Ως πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ενημέρωσα προσωπικά το προσωπικό εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου του Προέδρου Ομπάμα για τα σχέδια του Πούτιν και την πολεμική στρατηγική της Ρωσίας πολλές φορές. Ενημέρωσα επίσης αμέτρητους ανώτατους  στρατιωτικούς  διοικητές των ΗΠΑ και  αξιωματούχους του Πενταγώνου , καθώς και υπουργούς και στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων, μόλις μήνες πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Κριμαία το 2014.

Ως αντιπρόεδρος εκείνη την εποχή, ο βασικός άνθρωπος για την πολιτική της Ουκρανίας και ο αρχιτέκτονας της αποτυχημένης στρατηγικής ρωσικής «επαναφοράς»,  ο Τζο Μπάιντεν  έπρεπε να ενημερωθεί για αυτές τις ενημερώσεις. Εάν κάποιος στην ανώτερη ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πίστευε ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, γιατί δεν αύξησαν εκεί τις αμυντικές δαπάνες πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022; Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των χωρών του ΝΑΤΟ αποτυγχάνει να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Ο Πούτιν είναι ξεκάθαρα ένας τυπικός Ρώσος δικτάτορας και ένας κακός τύπος. Δεν είναι όμως αυτοκτονικός. Η εισβολή σε χώρα του ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της ατζέντας του.

Εάν οι ελίτ της Ουάσιγκτον θέλουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έναν άλλον αιώνιο πόλεμο, φτωχοποιώντας τους απλούς Αμερικανούς, καθώς ο πληθωρισμός μαίνεται στην πατρίδα μας, θα πρέπει να επιλέξουν μια πιο έξυπνη δικαιολογία.

*Η Rebekah Koffler είναι στρατηγική αναλύτρια στρατιωτικών πληροφοριών, πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA)των  ΗΠΑ και ανεξάρτητη συγγραφέας. Είναι η συγγραφέας του Putins Playbook και ο οικοδεσπότης ενός podcast «Censored But Not Silenced¨Εχει γράψει επίσης The Persecution of Donald Trump and the Sovietization of America. Μπορείτε να τη βρείτε στο Twitter: @rebekah0123.  

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Ο Πούτιν είναι ξεκάθαρα ένας τυπικός Ρώσος δικτάτορας και ένας κακός τύπος. Δεν είναι όμως αυτοκτονικός. Η εισβολή σε χώρα του ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της ατζέντας του.”

    Ο ΕΡΤοΚΛΑΝ είναι ξεκάθαρα ένας τυπικός Μουσουλμάνος δικτάτορας και ένας κακός τύπος. Δεν είναι όμως αυτοκτονικός. Η εισβολή σε χώρα του ΝΑΤΟ (Ελλάδα) δεν είναι μέρος της ατζέντας του.
    Η Εθελοντική παράδοση είναι μπροστά μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα