Πέθανε ο Σόλων Κασίνης

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

«Έφυγε» απ’ τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών ο «πατέρας» της κυπριακής ΑΟΖ Σόλων Κασίνης. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ενεργειακής διπλωματίας της Κύπρου, με εμπειρία πέραν των 35 χρόνων.

Είχε πρωτοστατήσει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας μας, που οδήγησαν στις συμφωνίες για την οριοθέτηση των Ζωνών Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Προστίθεται ότι χρησιμοποιώντας την πολυετή εμπειρία και τη βαθιά γνώση του για τον συγκεκριμένο κλάδο, κατόρθωσε να οδηγήσει την χώρα στην υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες και πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Κύριό του όραμα ήταν η μετεξέλιξη της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και η σύνδεσή της με την Ελλάδα, σχηματίζοντας ένα γεωστρατηγικό δίχτυ ασφάλειας για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Ο πολιτικός γεννήθηκε στην Κάτω Ζώδεια. Σπούδασε μάρκετινγκ στο Chartered Institute of Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο, διοίκηση επιχειρήσεων στο The Philips College στη Λευκωσία και χημική μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ στο Ηνωμένο Βασίλειο
Εργαζόταν ως χημικός μηχανικός, ήταν παντρεμένος και είχε 3 παιδιά.

Το 2016 είχε εκλεγεί αριστίνδην Βουλευτής.

Ως βουλευτής διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ο Σόλων Κασίνης παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2019.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στις 02:00 το μεσημέρι, από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά.

Διετέλεσε,

– Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (Κ.Ετ.Α.Π.) (2004-Οκτώβριος 2014).

– Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας (2005-2010).

– Πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) (2005-2010).

– Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ.) (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2013).

– Σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά (Απρίλιος 2014-Ιανουάριος 2015).

Συγγραφικό έργο:

– Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου “ΑΟΖ-από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση”, Κεφάλαιο με τίτλο ‘Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας: από τη Θεωρία στην Πράξη’ (Ιανουάριος 2012).

– “Περί Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου-Χημεία του Πετρελαίου. Τομείς Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου” (Δεκέμβριος 2015).

– Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου “Intractable Dilemmas in the Energy Rich Eastern Mediterranean” (Chapter 3: Natural Gas: Fundamentals, Geopolitics and the way forward) (Μάρτιος 2016).

Η παραίτηση από την ΚΡΕΤΥΚ 

Ο Σόλων Κασίνης, ως Διευθυντής Ενέργειας, παραιτήθηκε το 2012 από την ΚΡΕΤΥΚ. Ο Κασίνης τότε είχε επικαλεστεί προβληματικές πρόνοιες του Καταστατικού της εταιρείας τα οποία εμπόδιζαν τη διαφάνεια.

Λεπτομέρειες για την κηδεία του θα ανακοινωθούν αργότερα.

sigmalive.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ήταν οωσδήποτε αξιόλογος άνθρωπος ο Σόλων Κασίνης και πρόφερε πολλά. Τον είχα δει σε κάποιες εκπομπές των ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ τού Γ. Σαχίνη από το ΚΡΗΤΗTV τότε που ήταν σύμβουλος τού Σαμαρά. Σε μία απ’ αυτές, ο κύριος προσκεκλημένος ήταν ο Νίκος Λυγερός και ο αείμνηστος Κασίνης απλώς παρενέβαινε μέσω skype. Ιανουάριος ήταν και θυμάμαι ότι ο πάντα ενθουσιώδης Νίκος διαβεβαίωνε ότι η ανακήρυξη τής ΑΟΖ από την Ελλάδα είναι πια θέμα ημερών. “Περίπου για πότε την βλέπετε;”, ρώτησε ο πάντα προσεκτικός Σαχίνης. “Τέλος τού μηνός, αρχές Φεβρουαρίου”, αποκρίθηκε ο Λυγερός και θυμάμαι στο “παράθυρο” τον Κασίνη να μένει σιωπηλός και να … χαμογελά. Είχε έλθει στην Ελλάδα και είχε προφανώς διαπιστώσει περί τίνος επρόκειτο. Όντως, από τότε (2013/4;) περιμένομε την ανακήρυξη και θα περιμένομε πολύ ακόμη. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η Ελλάδα δεν ανακηρύσσει ΑΟΖ.

    Αιωνία του η μνήμη.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,751ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα