ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Το Βατερλώ του EastMed ίσως προμηνύει πολύ χειρότερες εξελίξεις! (upd12)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 12:01, 09/01/2022 και ανανεώθηκε 08:44, 19/01/2022] Σχετικά με το Βατερλώ του EastMed που αποκάλυψε ο Σωτήρης Σιδέρης στην ιστοσελίδα omegapress.gr (αναδημοσιεύτηκε με σχολιασμό) -και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ΕΡΤ, ενώ εν συνεχεία το παραδέχτηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ-, διαβάσαμε στον εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο τον παρακάτω εύστοχο τίτλο:

Ο Μπάιντεν «παγώνει» τον EastMed λόγω Τουρκίας
Παρότι οι ΗΠΑ έσπευσαν να υποστηρίξουν τον EastMed ακόμη και με τη νομοθετική δέσμευση του EastMed Act το 2019, με πρωτοβουλία των Γερουσιαστών Μενέντεζ-Ρούμπιο, η εκλογή Μπάιντεν δημιούργησε εξ αρχής υπόνοιες σχετικά με τη στάση του έναντι του EastMed. Υπενθυμίζουμε ότι ο γνωστός “προφητικός” χάρτης Μπάιντεν (τον οποίο ανέδειξε ο Μάριος Πούλλαδος (Σημερινή Κύπρου, 11/06/2019), που δημιουργήθηκε από κρατικούς χαρτογράφους και διπλωμάτες ειδικούς σε θέματα ενέργειας, δεν προέβλεπε τον αγωγό EastMed(!).
Χάρτης Μπάιντεν, πηγή mcclatchydc.com
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο εμπνευστής του εν λόγω χάρτη (ο οποίος εικάζεται ότι είχε συνταχθεί το 2014), ο Άμος Χόκσταϊν, έχει αναλάβει εκ νέου, από τον Αύγουστο του 2021, κομβική θέση στο επιτελείο Μπάιντεν. Ειρήσθω εν παρόδω, σύμφωνα με δημοσίευμα που ανέδειξε το infognomonpolitics.gr (17/01/2022), ο Χόκσταϊν υπερασπίστηκε τον Ερντογάν έναντι των ρωσικών κατηγοριών κατά του Τούρκου Προέδρου για λαθρεμπόριο πετρελαίου σε συνεργασία με τον ISIS. Επιπλέον, ο Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, Ζαχαρίας Μίχας, αναφέρει ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την εποχή Τραμπ, σχετικά με την πιθανή εργασιακή σχέση του υιού Μπάιντεν (Χάντερ) με την ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου Naftogaz στην οποία εργαζόταν και ο Άμος Χόκσταϊν μετά το τέλος της προηγούμενης θητείας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2017.
Navtex ερευνών Oruc Reis επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Με γαλάζιο (A,B,C,D,E) η οριοθέτηση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Με πορτοκαλί το ανατολικό όριο της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, λίγο πριν τον 28ο μεσημβρινό, που αποτελεί ταυτόχρονα (όχι τυχαία!) και δυτικό όριο των Navtex.
Επανερχόμενοι στο θέμα μας, είναι γνωστό ότι από τον Μάρτιο του 2021, το Βήμα διέρρευσε σενάριο αλλαγής όδευσης του EastMed. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι παρουσίασε τη συγκεκριμένη πρόταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αγωγός θα ξεκινούσε από το ισραηλινό  κοίτασμα Λεβιάθαν και ακολούθως, αντί διέρχεται από την κυπριακή ΑΟΖ, θα κατευθυνόταν προς την αιγυπτιακή και έπειτα θα ανέβαινε προς την Κρήτη διερχόμενος από την οριοθετημένη ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.
Ένα άλλο σενάριο που δεν συζητείται στο δημόσιο διάλογο για ευνόητους λόγους είναι, το φυσικό αέριο που ήδη έχει συμφωνηθεί να διοχετευτεί από την κυπριακή και την ισραηλινή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, μολονότι τώρα υποστηρίζεται ότι θα υγροποιείται και θα μεταφέρεται ως LNG στην Αλεξανδρούπολη, μήπως/αφού/εάν δρομολογηθεί η εκχώρηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ του 28ου μεσημβρινού και της Κύπρου στην Τουρκία, κίνδυνος ο οποίος επισημαίνεται εδώ και καιρό, και επιβεβαιώνεται και από την έγκριτη δημοσιογράφο Κύρα Αδάμ (Δημοκρατία, 01/01/2022αναδημοσίευση με σχολιασμό), εν τοιαύτη περιπτώσει θα ανοίξει τον δρόμο για έναν τουρκοαιγυπτιακό αγωγό με όδευση προς την Τουρκία, Ανατολικά του Καστελόριζου, κατά την πολυαναμενόμενη -από τους Αμερικανούς κυρίως αλλά και τους Αιγύπτιους- μετα-ερντογανική εποχή(;). Η Αίγυπτος από μόνη της διαθέτει ικανές ποσότητες φ/α για να υποστηρίξει την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού, ενώ σίγουρα δεν κλείνει την πόρτα στους γείτονες.
Αντιπαραβολή του χάρτη Μπάιντεν (με απαλοιφή του υπομνήματος για λόγους ευκρίνειας) στον Χάρτη-5 με τις παράνομες τουρκικές Navtex ερευνών του Oruc Reis και την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E). Πηγή: slpress.gr
Εκτός κι αν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός του χάρτη Μπάιντεν ο οποίος προβλέπει αγωγό από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ με όδευση Βόρεια προς την Κύπρο και εν συνεχεία στην Τουρκία (όπως αποτυπώνεται στον χάρτη Μπάιντεν με την επισήμανση: Aphrodite/Cyprus/Turkey). Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί εύκολα να κουμπώσει κι ένας αγωγός από την ισραηλινή ΑΟΖ. Άλλωστε το κοίτασμα Αφροδίτη εκτείνεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Αυτή η πρόταση αναφέρεται και σε ντοκιμαντέρ (παρουσιάζεται παρακάτω) του τουρκικού TRT World (στο 14:16 του βίντεο) από τον Ariel Cohen (Director of Energy, Growth & Security Program, ITIC and Nonresident Senior Fellow in Atlantic Council). Πρόταση που όμως προϋπέθετε την επίλυση του Κυπριακού (στο 19:23 του βίντεο).
Το Σίγμα της Κύπρου (15/01/2022) εντόπισε το προπαγανδιστικό μεν, αλλά άκρως διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ (που αφορά στο παρασκήνιο των ζυμώσεων μεταξύ Αμερικής-Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτική της Αν. Μεσογείου, το οποίο επιβεβαιώνει τους σχεδιασμούς του χάρτη Μπάιντεν) του τουρκικού TRT World υπό τον τίτλο «The Pipe Dream» με τον Άμος Χόκσταϊν ο οποίος επιχειρηματολογεί έναντι του EastMed και αναφέρει ότι, “μπορείς να έχεις πιο εύκολα και πιο φθηνά έναν αγωγό από το Ισραήλ και διαμέσου της Κύπρου στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ήδη διασυνδεδεμένη με την Ευρώπη και όλους τους γείτονές της, επομένως είναι λογικό να έχεις έναν κόμβο εκεί”. Επιβεβαιώνει επίσης ότι ενεπλάκη στο σχεδιασμό του χάρτη Μπάιντεν διευκρινίζοντας ότι: “Ήμουν ειδικός απεσταλμένος/συντονιστής τη συγκεκριμένη περίοδο και ήμουν εναντίον [του EastMed]. Γιατί είναι ένα project πολύ ακριβό και περίπλοκο.” Εξ ου και η απαλοιφή του από τον χάρτη.
Εν συνεχεία όμως αναιρεί και το σενάριο του αγωγού διαμέσου της Κύπρου και διερωτάται “γιατί χρειάζεσαι έναν τέτοιο αγωγό [EastMed] εάν μπορείς από την Αν. Μεσόγειο να προμηθεύσεις την Ευρώπη με άλλους τρόπους; Μπορείς να το κάνεις με LNG. Γιατί να το κάνεις με αυτό το project που θα προκαλέσει πιο πολλές διχόνοιες και περιπλοκές στην περιοχή;” Και εδώ επανερχόμαστε στο σενάριο της μετατροπής σε LNG στην Αλεξανδρέττα (χάρτης Μπάιντεν) ή εναλλακτικά στα αιγυπτιακά τερματικά LNG, στο Idku ή στην Damietta στο δέλτα του Νείλου, που προκρίνεται από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία βάσει των έως τώρα συμφωνηθέντων με την Αίγυπτο (όπως αποτυπώνεται και στο χάρτη Μπάιντεν με την υποσημείωση: “BG to Idku LNG Plant“). Πουθενά δεν γίνεται αναφορά για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το FSRU στο Βασιλικό της Κύπρου (ούτε βέβαια και από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία).
Αγωγός από την ισραηλινή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο με μωβ. Καταλήγει κάπου μεταξύ Idku και Damietta γεγονός που ίσως σημαίνει ότι και τα δύο σενάρια είναι πιθανά(;)
Μάλιστα, ο Άμος Χόκσταϊν στο ίδιο ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φ/α στην περιοχή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού (στο 20:48 του βίντεο) το οποίο έχει περιέλθει σε τέλμα. Η ιδέα αυτή αποτελεί τον κεντρικό άξονα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ με επιχειρηματολογία και από άλλους ειδικούς που συμμετέχουν σε αυτό.
Την όδευση προς την Αλεξανδρέττα (αποτυπωμένη στο χάρτη Μπάιντεν με την υποσημείωση “FPSO to Turkey”), σκοπίμως η Τουρκία επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο συχνά πυκνά για να διεμβολίσει τον EastMed [ΕΔΩ]. Μάλιστα, το επιτελείο Νετανιάχου και συγκεκριμένα ο τότε Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Δρ. Yuval Steinitz (όπως αναφέρει στο βίντεο του TRT World στο 17:17) την πρότεινε στον Ερντογάν τον Απρίλιο του 2016 στο Nuclear Security Summit στην Ουάσιγκτον. Αυτή η λύση δεν τελεσφόρησε καίτοι η ισραηλινή κυβέρνηση Bennet δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα την επανεξετάσει ή όχι.
Επί τούτου ο Τ. Ερντογάν δήλωσε (18/01/2022): “Όταν ήταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ο κ. Berat [σ.σ. Albayrak – γαμπρός του] ακόμη, είχε έρθει τότε με μια προσφορά ο Ισραηλινός ομόλογός του. Ίσως θα μπορούσαμε τότε να συμπράτταμε με το Ισραήλ σε αυτή τη δουλειά. Θα μου πεις δεν μπορεί να γίνει τώρα; Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τους όρους. Διότι αν αναλύσουμε τα οφέλη από μία τέτοια δουλειά, θα είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο. Οι συνομιλίες μας με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Herzog, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Bennett δίνουν μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο.”
Αγωγός προς Αλεξανδρέττα
Ο συγκεκριμένος αγωγός ξεκινάει από την ισραηλινή ΑΟΖ με όδευση Βορειοανατολικά, διέρχεται την Κυπριακή ΑΟΖ (αυτήν που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει αποκλειστικά στην ίδια και το ψευδοκράτος!) και συγκεκριμένα τα βυθοτεμάχια 13, 2 ενδεχομένως και το 3, και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα (παρακάμπτοντας την Κύπρο) όπου θα μετατρέπεται πιθανόν σε LNG ή θα ενώνεται με τον αγωγό TANAP και εν συνεχεία με τον TAP προς την Ευρώπη.
Ο χάρτης του Bloomberg που εξηγεί και τα τέσσερα διαφορετικά σενάρια διοχέτευσης του κυπριακού και ισραηλινού φ/α. Το 1, 2 και 3 μόνο αποτυπώνονται στο χάρτη Μπάιντεν. Το 4 είναι ο EastMed. Πηγή: Bloomberg απόδοση Καθημερινή
Ένα άλλο σενάριο το οποίο δεν αποτυπώνεται στο χάρτη Μπάιντεν είναι ένας αγωγός από την Ισραηλινή ΑΟΖ που θα διέρχεται την ΑΟΖ του Λιβάνου, της Συρίας και να καταλήγει στην Τουρκία (παρακάμπτοντας τελείως την κυπριακή ΑΟΖ). Αυτό το σενάριο όμως προϋποθέτει την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών Ισραήλ-Λιβάνου και τη σύμφωνη γνώμη της Συρίας.
Διένεξη Ισραήλ-Λιβάνου για την οριοθέτηση ΑΟΖ
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η νέα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου, η οποία κατέστη εφικτή με τη μεσολάβηση του Άμος Χόκσταϊν και υπεγράφη με μυστικότητα στις 16 Ιανουαρίου 2022. Η συμφωνία φέρεται να προβλέπει δέσμευση του Ισραήλ να μεταφέρει αέριο στην Ιορδανία, από όπου θα στέλνεται στο Λίβανο μέσω Συρίας. Και αυτός ο αγωγός είναι αποτυπωμένος στο χάρτη Μπάιντεν (υποσημείωση “Leviathan to Jordan via INGL System“).
Διασύνδεση του Λεβιάθαν με την Ιορδανία διαμέσου του εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου του Ισραήλ INGL.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σίγουρα δεν επιλέχθηκε τυχαία η αποστολή του αμερικανικού non paper στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ίσως να αποτελεί μέρος συμφωνίας μεταξύ Αμερικής-Τουρκίας-Κατάρ για να “επιτρέψει” η Τουρκία τις καθ’ όλα νόμιμες έρευνες στο βυθοτεμάχιο 5 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια πτυχή της παρασκηνιακής συμφωνίας έγινε άλλωστε ήδη γνωστή και αποκαλύπτει χορό δισεκατομμυρίων προς όφελος των Τούρκων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, συνδέει το αμερικανικό non paper και με την εμπλοκή της Τουρκίας στο Καζακστάν, ενώ ο αναλυτής Ζαχαρίας Μίχας, εκτιμά ότι συσχετίζεται και με το Ουκρανικό.
Εντωμεταξύ, η “πτωχή, πλην τίμια Ελλάς” παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη ότι κάνει τα αδύνατα δυνατά, εξοπλισμένη σαν αστακός, αλλά χωρίς σταθερή πολιτική βούληση για την προάσπιση των εθνικών δικαίων.
Η δε Κυπριακή Δημοκρατία, κομμένη πλέον από τον ομφάλιο λώρο του κοινού θαλάσσιου συνόρου με την μητέρα Ελλάδα, εκμεταλλεύεται μεν τον ορυκτό της πλούτο αλλά καθίσταται πιο ευάλωτη και εκτεθειμένη από ποτέ, στις επιβουλές των τουρκικών αρπακτικών που αργά ή γρήγορα θα επωφεληθούν από τη νέα πραγματικότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον Ελληνισμό εν συνόλω. Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται με την ειλικρινή ελπίδα ότι δεν θα επαληθευτούν.
Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη του αγωγού EastMed σε πρώτη φάση. Ομοίως και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: 
-Εφόσον ποσότητες φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ θα μετατρέπονται σε LNG στην Αίγυπτο, ποιός μας εγγυάται ότι θα καταλήγουν στην Αλεξανδρούπολη; Μήπως κάποιοι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι; Άλλωστε αυτό επισημαίνει και η Nathalie Tocci (Διευθυντής του Istituto Affari Internazionali και μυστικοσύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ, γνωστή για τις φιλοτουρκικές και ακραία ανθελληνικές θέσεις της [12 και 3]) στο ντοκιμαντέρ (στο 4:20 του βίντεο).
-Το γεγονός ότι η Τουρκία παρουσίασε τους γνωστούς χάρτες της Αν. Μεσογείου (26/05/2019), των οποίων τα εξωτερικά όρια είναι τα ίδια όρια που αποτυπώνονται και στον χάρτη Μπάιντεν, θεωρείται τυχαίο; Ή μήπως είναι τυχαίο ότι στη συνεχεία σύναψε και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο κατέθεσε στον ΟΗΕ (A/74/757, 18-03-2020), σε απάντηση στο σχεδιασμό του EastMed;
Τουρκικοί χάρτες σε αντιπαραβολή με το χάρτη Μπάιντεν. Πηγή: slpress.gr
-Εάν οι ζυμώσεις στην Αν. Μεσόγειο γίνονται βάσει του χάρτη Μπάιντεν, το ότι έχει απαλειφθεί από αυτόν εξ ολοκλήρου το Σύμπλεγμα Μεγίστης και η επήρειά του στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, το γεγονός ότι το Oruc Reis αφέθηκε να διενεργεί 11000km έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή και στα όρια του ίδιου χάρτη, ενώ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ (τερματίζει πριν τον 28ο μεσημβρινό) και την αφήνει έκθετη, αυτό τί σημαίνει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;
Επιλογικά
Φέτος, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου -πολύ σωστά επισημαίνει ο Μελέτης Μελετόπουλος– η Ελλάδα εργαλειοποιήθηκε από τη Δύση ως μοχλός εκβιασμού του Κεμάλ προκειμένου να αφήσει την πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσσούλης εκτός των ορίων του υπο διαμόρφωση τουρκικού κράτους, μήπως τελικά υπάρχουν ανησυχητικές ομοιότητες με τις γεωπολιτικές συγκυρίες τις οποίες αντιμετωπίζει εκ νέου ο Ελληνισμός;

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι νοματαίοι που διαβάζουν αυτή την ανάλυση θα πρέπει όχι απλώς να μη ταυτίζονται με τις στοχεύσεις των ανώνυμων αυτών προσώπων ή των επώνυμων παραπομπών εντός της, δηλαδή της ιδιότυπης και άκρως επικίνδυνης ΥΕΝΕΔ που έχει δημιουργηθεί και εξελίσσεται ταχύτατα μέσω πολλαπλών μέσων “ενημέρωσης”, αλλά, αντιθέτως να ριγούν στο ενδεχόμενο να κυριαρχήσουν οι καθαρές, τύπου Μάζη θέσεις, δηλαδή, πολεμική επίθεση ή συγκεκαλυμμένες όπως όλων των υπολοίπων!

    Τα συρματοπλέγματα του Όρμπαν χωρίς ευρωπαϊκό διαβατήριο ΔΕΝ περνιούνται εύκολα, βλέπε Σύριους, εκτός κι αν σε μαζέψουν τα αφεντικά όπως αυτών που…είναι έτοιμοι να εφορμήσουν!

    Καλημέρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα