Νίκος Κοτζιάς: Η στάση του βουλγαρικού σοβινισμού στο «Μακεδονικό»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Τι έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο Independent Balkan News Agency για την διένεξη Σόφιας- Σκοπίων

Published on: December 2, 2020

Του Νίκου Κοτζιά*
Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας εξαιτίας της σοβινιστικής αναμόχλευσης του Μακεδονικού ζητήματος από τους ακραίους εθνικιστές της Βουλγαρίας. Πρόκειται είτε για αμιγώς ακροδεξιούς, όπως ο νυν Υπουργός Άμυνας για κάποιους άλλους Βούλγαρους πολιτικούς που θέλουν να στηρίξουν τον προεκλογικό τους αγώνα και τις προσωπικές τους στρατηγικές. «Παραδόξως» κάποιοι στην Αθήνα «θαυμάζουν» τους ακροδεξιούς στη Σόφια και απαιτούν η Ελλάδα να παραδειγματιστεί και υποταχτεί στις επιλογές τους! Επί παραδείγματι να στηρίξουμε την βουλγαρική απαίτηση να μην χαρακτηρίζεται η κατάληψη της τότε νότιας Γιουγκοσλαβίας ως «φασιστική κατοχή».
Οι κύκλοι που «θαυμάζουν» την βουλγαρική ακροδεξιά θα πρέπει να μας πούνε αν οφείλει και η Ελλάδα να πάψει να θεωρεί την βουλγαρική φασιστική κατοχή στη διάρκεια του Β’ ΠΠ ως κατοχή. Θυμίζω, το «Μακεδονικό» ξεκίνησε ως μια ενδοσλαβική διαμάχη. Οι κυρίαρχες (και ιστορικά ανόητες) ηγεσίες στην Ελλάδα, κατάφεραν να το μετεξελίξουν σε μια διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Σλαβομακεδόνες / Γιουγκοσλαβία. Κάποια έντυπα των Αθηνών, ως φαίνεται, επιθυμούν επανάληψη αυτής της ανοησίας. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα έβγαλε από πάνω της το πρόβλημα. Συμφωνία που στην κυριολεξία την «ζήλεψε» το διπλωματικό κατεστημένο στη Σόφια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι εκείνοι υπέγραψαν πρώτοι με τη Βόρεια Μακεδονία ένα «Σύμφωνο Φιλίας».
Σήμερα, φιλότουρκοι στη Βουλγαρία, θεωρούν ότι έχασαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέρος του «σοβινιστικού τους αφηγήματος». Ως δεύτερος ταραξίας στην περιοχή θέτουν δύο νέες προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αποδεχτούν οι Βορειομακεδόνες ότι είναι Βούλγαροι. Δεν έχουν αντιληφθεί την εθνογένεση στη διάρκεια του 20ου αιώνα ενός νέου σλαβικού έθνους, των Σλαβομακεδόνων. Οι τελευταίοι, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν γίνει, έχουν ενταχθεί σε ένα πολυεθνικό κράτος που δημιουργεί ένα νέο «έθνος από εθνότητες» (όπως το ισπανικό) όπου συμμετέχουν Σλαβομακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι και άλλοι. Αντίθετα με τις ιστορικές εξελίξεις και την πραγματικότητα, οι Βούλγαροι σοβινιστές ζούνε εκτός τόπου και χρόνου.
Ζούνε ακόμα στην εποχή της Κομμουνιστικής Διεθνούς του μεσοπολέμου. Έχουν χάσει και το ιστορικό μέτρο καθότι ο βουλγαρικός φασισμός εξαιτίας της άγριας κατοχής της περιοχής της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας στη διάρκεια του Β’ ΠΠ, οδήγησε στην οριστική αποξένωση της Βουλγαρίας από τους Σλαβομακεδόνες και έδωσε περαιτέρω ώθηση στη γένεση ενός νέου έθνους. Πρόκειται δε, για ιστορικό θράσος να επικαλούνται κάποιοι στη σημερινή δημοκρατική Βουλγαρία χωρίς αναστολές τα επιχειρήματα του βουλγαρικού βάρβαρου φασισμού σε βάρος των Σλαβομακεδόνων. Ασφαλώς πρόκειται για ανοησία κάποιων στην Αθήνα να τα υποστηρίζουν. Αγνοώντας τις ιστορικές πραγματικότητες ο εκπορευόμενος από τα σκοτεινά χρόνια της βουλγαρικής κατοχής σοβινισμός θέλει να ονοματίζει τους Σλαβομακεδόνες και πάλι Βούλγαρους.
Έχει μείνει στην εποχή των αιματολογικών-γενετικών προσδιορισμών των εθνών και δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι τα έθνη είναι σήμερα πολιτισμικές-πολιτικές οντότητες με συγκεκριμένα δικαιώματα ως προς τα δικά τους θεσμικά συστήματα. Δεν έχει καταλάβει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σλαβομακεδόνων, και ακόμα περισσότερο ότι κάθε Αλβανός της Βόρειας Μακεδονίας ή Βλάχος με ελληνική συνείδηση ποτέ δεν θα δεχόταν να τον θεωρούν ως Βούλγαρο.
Η ανοησία κάποιων στη Σόφια ενισχύεται από την ανοησία των ψευδομακεδονομάχων των Αθηνών, οι οποίοι έχουν ξεχάσει ότι οι πραγματικοί μακεδονομάχοι πάλεψαν κύρια ενάντια στον βουλγαρικό κοτζαμπασισμό, ενώ αργότερα η Ελλάδα πάλεψε ενάντια στις βουλγαρικές κατοχές με τις οποίες συνεργάστηκε μεγάλο μέρος του πολιτικού-ιστορικού στρατοπέδου που θεώρησε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προδοσία.
Που παρέδωσε αμαχητί με όλο τον οπλισμό της το Δ’ Σώμα στρατού στην Καβάλα στα μέσα του Α’ ΠΠ στη διάρκεια του οποίου στην Ανατολική Μακεδονία οδηγήθηκαν στον θάνατο 60.000 Έλληνες πολίτες και πέθαναν άλλες 20.000 στην εξορία τους στη Βουλγαρία στα πλαίσια προσπάθειας της τελευταίας να αφανίσει το ελληνικό στοιχείο από την περιοχή.
Κάνει πράγματι μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι για άλλη μια φορά οι «υπερπατριώτες» των Αθηνών να θέλουν να συμπαραταχθούν με τον ακραίο βουλγαρικό σοβινισμό. Να υποστηρίζουν μαζί του ότι πρέπει να απαγορευτεί να γίνει παραδεκτό ένα νέο έθνος ως τέτοιο, αλλά ότι αντίθετα, πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε τον βουλγαρικό σοβινισμό. Ο τελευταίος πάντα υποστήριζε τη δημιουργία ενός δεύτερου βουλγαρικού κράτους, όπως ήλπιζε να γίνει η ΦΥΡΟΜ, και κατόπιν να το καταβροχθίσει.
Οι ψευδομακεδονομάχοι των Αθηνών, λοιπόν, αντί να προβάλλουν τα βουλγαρικά βέτο, καλά θα κάνουν να μας πουν αν τάσσονται υπέρ της «Μεγάλης Βουλγαρίας» και μάλιστα με ελληνική συναίνεση και αν σκοπεύουν να επιτρέψουν σε κάποιους να ξανακάνουν φασιστικά όνειρα ως προς ελληνικά εδάφη που η πολιτική τους οικογένεια παρέδωσε δύο φορές στην τότε φασιστική Βουλγαρία. Να μας πουν, επίσης, αν επιθυμούν ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην ελέγχεται από την Ελλάδα, όπως γίνεται σήμερα, αλλά από τη Βουλγαρία και γιατί όχι και την Τουρκία.
Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο αίτημα του βουλγάρικου σοβινισμού που στηρίζουν οι ψευδομακεδονομάχοι. Υποστηρίζουν ότι η σλαβομακεδονική δεν είναι αυτοτελής γλώσσα, αλλά βουλγάρικη. Δεν είναι μια νοτιοσλαβική γλώσσα, που συντέθηκε αρχικά από στοιχεία σερβικών, βουλγαρικών, τουρκικών, βλάχικων και ελληνικών στοιχείων και μετά απέκτησε τη δική της αυτοτελή πορεία, αλλά ότι πρόκειται «απλά» για μια βουλγαρική διάλεκτο. Και εδώ οι φίλοι μας οι Βούλγαροι έμειναν πολύ πίσω. Οι γλώσσες και τα έθνη μέσα στο χρόνο αναπλάθονται και διαφοροποιούνται.
Ουδείς σήμερα δεν αμφισβητεί πλέον ότι το αυστριακό έθνος είναι ξεχωριστό έθνος από το γερμανικό, ή ότι τα σκανδιναβικά έθνη (Δανία, Σουηδία και Νορβηγία) έχουν σήμερα τρεις διαφορετικές γλώσσες και ρίζες αυτών, παρά την κοινή σκανδιναβική προέλευση τους. Κάτι που ισχύει σχεδόν πανομοιότυπα και για τις σλαβικές γλώσσες.
Ολοι μας γνωρίζουμε, επίσης, ότι τα βιβλία από τις ΗΠΑ που μεταφράζονται σε ευρωπαϊκές γλώσσες όταν αναφέρονται στο πρότυπο δεν γράφουν πια μετάφραση από τα «εγγλέζικα», αλλά από τα «αμερικάνικα» διότι βαθμιαία γεννιούνται στην κάθε μία από τις δύο αυτές γλωσσικές παραλλαγές όλο και περισσότερες διαφορές. Και ακόμα περισσότερο, το αμερικάνικο έθνος των πολιτών των ΗΠΑ δεν μπορεί να ταυτιστεί με εκείνο των Βρετανών ή ακόμα και των Εγγλέζων. Ότι το ίδιο ισχύει και για τους Νεοζηλανδούς, τους Αυστραλούς ή και τους Καναδούς.
Το ζήτημα είναι ότι ορισμένοι στην Βουλγαρία, με μικρομεγαλισμό μεσαιωνικού τύπου, επιθυμούν να δημιουργήσουν νέα θέματα στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Ζητήματα που τα λύνει η ζωή, ή/και η επιστημονική έρευνα και διαβούλευση, δεν μπορούν να επιβάλλονται με προεδρικά διατάγματα και πράξεις ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής.
Το ζήτημα είναι, επίσης, ότι ορισμένοι στην ελληνική πλευρά, αντί να αγκαλιάσουν την Βόρεια Μακεδονία, αντί να αντισταθούν στον μεγαλοβουλγαρικό σοβινισμό που τόσο ακριβά τον έχει πληρώσει και ο ελληνικός λαός και η ελληνική γη, τυφλωμένοι από το αντι-Πρέσπες μένος τους, στηρίζουν μια πολιτική που οι μακεδονομάχοι μας συνέτριψαν πολιτικά και στρατιωτικά πριν από 120 χρόνια.
/ibna*Ο Νίκος Κοτζιάς, είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Μέλος του Κινήματος ΠΡΑΤΤΩ και συγγραφέας.
IBNA.GR
Independent Balkan News Agency

OP/ED: The attitude of Bulgarian chauvinism in the Macedonian issue

OP/ED: The attitude of Bulgarian chauvinism in the Macedonian issue

By Nikos Kotzias *

A serious complication has arisen in our region due to the chauvinistic stirring of the Macedonian issue by the radical nationalists of Bulgaria. They are either purely right-wing, like the incumbent Minister of Defense for some other Bulgarian politicians who want to support their election campaign and their personal strategies. “Surprisingly”, some in Athens “admire” the far right in Sofia and demand that Greece follow in their footsteps and submit to their choices! For example, to support the Bulgarian demand that the occupation of then-southern Yugoslavia not be described as a “fascist occupation”. The circles “admiring” the Bulgarian alt-right should let us know if Greece should stop regarding the Bulgarian fascist occupation during the Second World War as an occupation indeed.

I recall that the “Macedonian” issue started off as an intra-Slavic conflict. The dominant (and historically foolish) leaderships in Greece managed to turn it into a conflict between Greece and the Slavo-Macedonians/Yugoslavia. Some publications in Athens, it seems, want to repeat this nonsense.

With the Prespa Agreement, Greece got rid of the problem. An agreement that was literally “envied” by the diplomatic establishment in Sofia. This happened despite the fact that they were the first to sign a “Friendship Pact” with North Macedonia. Today, pro-Turks in Bulgaria believe they have lost part of their “chauvinist narrative” because of the Prespa Agreement. As the second troublemakers in the region, they set two new conditions for the European course of North Macedonia.

The first condition refers to the North Macedonians accepting the fact that they are Bulgarians. They are oblivious to the 20th century ethnogenesis of a new Slavic nation, the Slavo-Macedonians. The latter, following the Prespa Agreement and the constitutional amendments that ensued, have joined a multinational state that creates a new “nation of ethnicities” (such as Spanish), comprising Slavo-Macedonians, Albanians, Vlachs and others. Contrarily to historical developments and facts, Bulgarian chauvinists appear to have no sense of spatio-temporal reality. They still live in the era of the Communist International of the interwar period. They are also out of historical bounds, as Bulgarian fascism, due to the savage occupation of the territory of present-day North Macedonia during the Second World War, led to the final alienation of Bulgaria from the Slavo-Macedonians and provided further impetus to the birth of a new nation. It verily constitutes a historical audacity for some in today’s democratic Bulgaria to invoke without hesitation the arguments of the Bulgarian barbaric fascism against the Slavo-Macedonians. Of course, it is balderdash for some in Athens to endorse them.

Ignoring the historical realities, chauvinism deriving from the dark ages of the Bulgarian occupation seeks for the Slavo-Macedonians to be renamed as Bulgarians. It still lives in the age of hematological-genetic determinations of nations and has yet to come to terms with the fact that, today, nations constitute cultural-political entities with specific rights to their own institutional systems. It has yet to comprehend that the vast majority of Slavo-Macedonians, and even more so any Albanian of North Macedonia or Vlach with a Greek conscience, would never accept to be considered Bulgarians.

The ineptitude of some in Sofia is reinforced by that of the pseudo-Macedonian warriors of Athens, who appear to have forgotten that the real Macedonian warriors fought mainly against Bulgarian dignitarism, while later Greece fought against the Bulgarian occupations, with which a large portion of the front that heralded the Prespa Agreement to be a betrayal actually collaborated. The 4th Army Corps surrendered with all its weapons in Kavala in the middle of the First World War, during which 60,000 Greek citizens were killed in Eastern Macedonia and another 20,000 died in exile in Bulgaria as part of the latter’s attempt to destroy the Greek element from the region.

It is really impressive that once again the “super-patriots” of Athens want to side with the radical Bulgarian chauvinism. To claim together that a new nation should be banned from being accepted as such, but that instead we should all support Bulgarian chauvinism. The latter always supported the creation of a second Bulgarian state, as FYROM hoped to become, and then devoured it. The pseudo-Macedonians of Athens, therefore, instead of projecting the Bulgarian veto, they better tell us whether they support a “Greater Bulgaria” and in fact with Greek consensus, and whether they intend to allow some to re-dream fascist dreams regarding Greek lands that their political faction surrendered twice to then-fascist Bulgaria. They should also illuminate us on whether they wish the airspace of North Macedonia not to be controlled by Greece, as is the case today, but by Bulgaria and -why not- Turkey.

There is, however, another demand of Bulgarian chauvinism supported by the pseudo-Macedonians. They claim that the Slavo-Macedonian constitutes not an independent language, but rather Bulgarian. It is not a South Slavic language, originally composed of elements of Serbian, Bulgarian, Turkish, Vlach and Greek elements, acquiring afterwards its own independent course, but “simply” a Bulgarian dialect. Our Bulgarian friends’ conceptions are once again outdated. Languages ​​and nations are regenerated and differentiated over time. No one today disputes that the Austrian nation represents a separate nation from the German one, or that the Scandinavian nations (Denmark, Sweden and Norway) now have three different languages ​​and roots, despite their common Scandinavian origin; something that applies almost identically to the Slavic languages. We all know that US books translated into European languages, ​​when referring to the prototype, no longer use the term “English” but rather “American”, because more variants and differences are gradually engendered into each of these two languages. Moreover, the American nation of the US citizens cannot be considered a synonym for that of the British, or even the English. The same applies to New Zealanders, Australians or even Canadians.

The point is that some in Bulgaria, with a medieval-age micromegalistic syndrom, seek to cause new issues in the Balkans and the European course of North Macedonia. Life issues, as well as issues resolved through and/or scientific research and consultation, cannot be imposed by presidential decrees and acts of peaceful foreign policy.

The issue is also that some on the Greek side, instead of embracing North Macedonia, resisting the Greater Bulgarian chauvinism that has so gravely cost both the Greek people and the Greek land, blinded by their anti-Prespa abhorrence, endorse a policy that our Macedonian fighters politically and militarily abolished 120 years ago. /ibna

* Nikos Kotzias is an Emeritus Professor of International Relations-Foreign Policy, former Minister of Foreign Affairs, Member of the PRATTO Movement and author.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλά είναι δυνατόν ο κ.Κοτζιάς να υπστηρίζει ότι οι Μακεδονομάχοι ,που συνέτριψαν προ 112 ετών τον Βουλγαρικό σωβινισμό , ήθελαν οι περιοχές που τότε ήταν στην επικράτεια της Σερβίας -Μοναστήρι, Γευγελή κλπ,-να ονομαστούν Μακεδονία, όπως ωνομάσθηκαν με την υπογραφή του στην Συμφωνία των Πρεσπών ,έχοντας την πανσπερμία γλωσσών -διαλέκτων και εθνοτήτων, που τώρα όλοι έγιναν ”Μακεδόνες” και ομιλούν από την Βαβέλ των γλωσσών τους την ”Μακεδονική γλώσσα”;;;.
  Δεν φοβάται τον Καπετάν Κώττα και ούτε υπολογίζει τους κοντά 100.000 Σλαβοσκοπιανούς που πήραν Βουλγαρικά διαβατήρια;;;.
  Την ”πατήσαμε” με τις Πρέσπες ακόμη να το καταλάβουμε;;;.

 2. Παρατηρώ ότι εδώ ο κύριος Κοτζιάς μιλά για “Σλαβομακεδόνες”. Να αγιάσει το στόμα του! Δυστυχώς όμως στη συμφωνία που ο ίδιος διεμόρφωσε τους παρεχώρησε το όνομα “Μακεδόνες” σκέτο. Και τη γλώσσα τους υπέγραψε να την ονομάζουμε όλοι σκέτο “Μακεδονική”. Αυτό λέγεται εκφυλισμός και είναι εξ ορισμού αρνητικό. Με το ίδιο όνομα, προσδιορίζονται διαφορερικές έννοιες. Και μας έθεσε και σε μειονεκτική θέση, αφού οι βόρειοι γείτονες έχουν ΚΡΑΤΟΣ και εμείς ΕΠΑΡΧΙΑ.
  Δεν πήρε είδηση ότι ήταν το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου εκείνη την εποχή ήταν να πετύχουμε, αν όχι το Σλαβομακεδόνες και Σλαβομακεδονική, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το Βορειομακεδόνες και Βορειομακεδονική. ΟΧΙ επειδή θα τους πείθαμε ΕΜΕΙΣ, αλλά επειδή θα μπορούσε να το θέσει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ξεκάθαρα και ίσια: Τους θέλετε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ; Καμμία αντίρρηση από Ελλάδα, αρκεί να δεχθούν ότι το σκέτο Μακεδονία και παράγωγα προσδιορίζει Ελλάδα, ενώ το σύνθετο Σλαβομακεδονία (το καλύτερο) ή έστω το Βόρεια Μακεδονία (ΚΑΙ παράγωγα) προσδιορίζει αυτούς. Και δεν θα χρειαζόταν να πείσουμε εμείς κανέναν. Θα το έκαναν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί…
  Η συμφωνία καλώς έγινε. Η στάση Μητσοτάκη (δεν είναι η κατάλληλη στιγμή) ήταν απολύτως λανθασμένη. Αλλά ο κος Κοτζιάς απέτυχε να δει το πόσο πολύ μας ευνοούσε εκείνη η στιγμή, για να πετύχουμε το σωστό. Ο εκφυλισμός στον οποίο μας οδήγησε, αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς, το βλέπουμε συνεχώς. Κάνει και θα κάνει κακό και στους δυο λαούς. Ας μην υποκρινόμαστε λοιπόν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή και άγια. Άφησε ανοιχτές πληγές. Και κρίμα, γιατί θα ήταν πολύ εύκολο να ήταν καλή και άγια. Αλλά ο κος Κοτζιάς με τον κο Τσίπρα, δεν είδαν την ευκαιρία.

  • ”Αλλά ο κ.Κοτζιάς με τον κ.Τσίπρα δεν είδαν την ευκαιρία”, γράφετε κ.Ελευθεριάδη ,αλλά νομίζετε ότι ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία με εσάς και όλους μας;;;.
   Αυτοί και όσοι την κύρωσαν και την στηρίζουν ”φωνασκώντας” σαν τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά ξεκίνησαν από την αφετηρία του 1944 ,όταν όλοι οι Αριστεροί ωνόμαζαν από τότε Μακεδονία αυτό το απολειφάδι του ομόσπονδου κράτους της ΤΙΤΟΙΚΗΣ Γιουγκοσλαβίας και έκαναν πορείες στα Σκόπια-μέχρι και ο ανεψιός του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου κ. ΕυκλείδηςΤσακαλώτος- για να κατοχυρώσουν σαυτούς το δικό μας μοναδικό όνομα του Ελληνικού Βασιλείου και τον χώρο του ,για τον οποίον πολεμούσαμε από το 7ον μ.Χ αιώνα που έκαναν επιδρομές οι Σλαβοβούλγαροι.
   Άστους να λένε. Η Ιστορία δεν διαγράφεται ,δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται όσο και να κτυπούν τον κ…τους καταγής.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα