Μπάιντεν: Δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα στη Δυτική Οχθη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου απογοήτευσε τις παλαιστινιακές αρχές

ΡΑΜΑΛΑ. Απογοητευτική για τους Παλαιστινίους ήταν η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν χθες στο αρχηγείο της παλαιστινιακής αρχής, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη δημιουργία «ανεξάρτητου, κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με εδαφική συνέχεια», χωρίς να δεσμεύεται σε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε αυτόν τον στόχο.

Μπροστά από τους δύο προέδρους βρισκόταν μια άδεια καρέκλα με τη φωτογραφία της Αμερικανο-παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ, που δολοφονήθηκε από Ισραηλινό στρατιώτη στην πόλη Τζενίν, τον Μάιο. Πέντε Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι φορούσαν μπλουζάκι με τη φωτογραφία της, ενώ ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν «διαφάνεια και λογοδοσία» για τις συνθήκες του θανάτου της.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, προχθές, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε το ζήτημα της Σιρίν Αμπού Ακλεχ στον Ισραηλινό ομόλογό του, ούτε ζήτησε περιορισμό της οικιστικής επέκτασης του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση B’Tselem, η εποικιστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατά 26% μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το δίδυμο Ναφτάλι Μπένετ – Γιαΐρ Λαπίντ. Η ίδια οργάνωση καλωσόρισε χθες τον Τζο Μπάιντεν με διαφημιστικές πινακίδες που έγραφαν «Κύριε πρόεδρε, εδώ είναι απαρτχάιντ». Περίπου 1.500 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για την προστασία του Αμερικανού προέδρου και τον περιορισμό των διαδηλωτών.

Σε μια χειρονομία προς τους Παλαιστινίους, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις ιρλανδικές ρίζες της οικογένειάς του.

Σε μια χειρονομία προς τους Παλαιστινίους, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις ιρλανδικές ρίζες της οικογένειάς του. «Εχουμε μια μακρά ιστορία, που δεν διαφέρει πολύ από την ιστορία του παλαιστινιακού λαού, με τη Μεγάλη Βρετανία και τη συμπεριφορά της απέναντι στους Ιρλανδούς καθολικούς τα τελευταία 400 χρόνια», είπε κατά την επίσκεψή του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων για παλαιστινιακά νοσοκομεία και για το έργο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, πριν αναχωρήσει για το τελευταίο σκέλος της επίσκεψής του, τη Σαουδική Αραβία. Στο Ριάντ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχθηκε τον Μπάιντεν με μια μπουνίτσα αντί χειραψίας, καθώς είναι γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε λάβει εντολές να αποφύγει τις επαφές στη διάρκεια της περιοδείας του, λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Την Πέμπτη, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι επιτρέπονται οι απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ, σε ακόμη μία ένδειξη ενίσχυσης του άξονα Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα