Λειαίνει τις γωνίες ο Σόιμπλε: «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για το χρέος»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αναντίστοιχη είναι η τελευταία δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών με την αμέσως προηγούμενη, όταν δηλαδή αποπειράθηκε να καλλιεργήσει την εικόνα πως δεν πρόκειται να προκύψει καμία πρόοδος ως προς τις συζητήσεις για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση» απάντησε επί λέξει ο Σόιμπλε.

Συνάντηση είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τους κ.κ. Σόιμπλε και Λεμέρ να αναφέρονται στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ο σκληρός και αντιδημοφιλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φάνηκε να αλλάζει στάση, όντας πιο διαλλακτικός ως προς τη ρύθμιση του χρέους, ασχέτως αν πριν λίγα 24ωρα δήλωνε πως η Γερμανία δεν θα συναινέσει στη μείωση του. Αρχικά, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επιβράβευσε την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει το τελευταίο διάστημα, αλλά παράλληλα τόνισε πως ο στόχος είναι να γίνει ανταγωνιστική οικονομία, κάτι που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.  «Οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις διαφωνίες για το ζήτημα του χρέους με το ΔΝΤ, σχολίασε πως ανέκαθεν το Ταμείο ήταν πιο συντηρητικό στις προβλέψεις του σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση». Παρόλα αυτά, όντας για άλλη μια φορά πιστός στο δόγμα «μαστίγιο και καρότο», ο Σόιμπλε αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γάμπριελ, πως η Ευρώπη πρέπει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, και επισήμανε πως η γερμανική Βουλή έχει ψηφίσει για το ελληνικό πρόγραμμα το 2015 και πως δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα τώρα. «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για νέο πρόγραμμα τώρα» είπε χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας βέβαια πως αυτός ο ισχυρισμός είναι ανακριβής, καθόσον αποτελεί μέρος της τρέχουσας συμφωνίας η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει πως οι συσχετισμοί ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι υπέρ του. Ειδικότερα, απεύχεται το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει με τίποτα στο εσωτερικό του ακροατήριο ειδικά όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές.

Σε αντίθεση με τον γερμανό ομόλογό του, ο Μπρουνό Λεμέρ ο γάλλος εμφανίστηκε βέβαιος πως η λύση για το ελληνικό χρέος θα βρεθεί εντός της Ευρωζώνης και πως πρέπει με την λύση αυτή να ικανοποιούνται τόσο ο ελληνικός λαός όσο και οι πιστωτές.

Από εκεί και πέρα, ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα συνεργαστεί με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ προς όφελος της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρώπης. «Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε τη θεσμική σύγκλιση στην Ευρώπη» σημείωσε ο γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι θα εξετασθούν τρόποι συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επενδύσεων. Αναφορικά με το γαλλικό έλλειμμα, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις μείωσής του. «Είναι καλό για τη χώρα να έχει σε τάξη τα οικονομικά της» τόνισε.

Άξιο αναφοράς πως μετά τη συνάντηση με τον Μπρουνο Λεμέρ, ο Σόιμπλε ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με στόχο την ενίσχυση της Ευρωζώνης . «Η ομάδα εργασίας θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της ως τον Ιούλιο» σημείωσε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο γάλλος ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο χώρες πρέπει να κινηθούν στην πρώτη γραμμή των κινήσεων ενίσχυσης της ένωσης.

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα