Η ένταση αυξάνεται μεταξύ της Βαγδάτης και της Άγκυρας, μετά το θάνατο δύο ανώτερων ιρακινών αξιωματικών που σκοτώθηκαν από ένα τουρκικό drone στο Κουρδιστάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πηγή : Le Monde με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), 12-8-2020

Για την ελεύθερη μετάφραση, απεικόνιση και επεξεργασία της είδησης

Αλκης Καλλιαντζίδης

Η Άγκυρα ξεκίνησε τον Ιούνιο μια επιχείρηση σε αυτήν την περιοχή του βόρειου Ιράκ, επιτιθέμενη στις θέσεις του PKK, της κουρδικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Η Βαγδάτη ακύρωσε μια επίσκεψη ενός υπουργού και κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή, αφού ένα τουρκικό drone  σκότωσε δύο ανώτερους ιρακινούς αξιωματικούς την Τρίτη (11 Αυγούστου 2020) στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η Άγκυρα πιστεύει ότι είναι δικαίωμά της να βομβαρδίζει θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK, Κουρδική αντιπολίτευση στην Τουρκία).

Από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «Tiger Claws-Νύχια της Τίγρης» στο Κουρδιστάν του Ιράκ τον Ιούνιο 2020, οι δύο γείτονες συνέχισαν να τσακώνονται – σε διπλωματικό επίπεδο – για τις αεροπορικές επιδρομές και την επίγεια επίθεση από Τούρκους κομάντο.

Την Τρίτη, ο θάνατος, για πρώτη φορά, διοικητών των τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ, προκάλεσε πιο δραστικά μέτρα : το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη δεν ήθελε πλέον να υποδεχθεί τον Τούρκο υπουργό Άμυνας την Πέμπτη.

Επιπλέον, το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρέσβης στη Βαγδάτη θα κληθεί ξανά – για τρίτη φορά από τον Ιούνιο – και θα του παραδοθεί «επιστολή διαμαρτυρίας που περιλαμβάνει αυστηρά λόγια για να πει  το Ιράκ ότι  αρνείται κατηγορηματικά τις επιθέσεις και τις παραβιάσεις της Άγκυρας».

Το PKK είναι παρά ταύτα ένας κοινός εχθρός

Η ιρακινή Προεδρία κατήγγειλε «μια επικίνδυνη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ», καλώντας την Άγκυρα να «σταματήσει όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις». Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι παλεύει ενάντια στο PKK, το οποίο θεωρεί ως μια «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν το Ιράκ καταγγέλλει την τουρκική επιχείρηση, το PKK είναι επίσης εχθρός για τη Βαγδάτη και ένας αντίπαλος για το Erbil, το οποίο δεν θέλει να αποξενώσει τον Τούρκο σύμμαχο, τον κύριο οικονομικό εταίρο του Ιράκ και βαρέων βαρών περιφερειακή δύναμη.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν, από την πλευρά του, δεν μπορεί να μιλήσει εναντίον μιας ομάδας που εργάζεται για το κουρδικό δίκαιο, το ίδιο που υπερασπίστηκε και το Ερμπίλ για να αποκτήσει την αυτονομία του το 1991. Αλλά ταυτόχρονα, το PKK, το οποίο δεν το αναγνωρίζει ως μια κουρδική κυβέρνηση, το ανταγωνίζεται στο δικό του έδαφος.

Τουρκικές στρατιωτικές θέσεις

Η Τουρκία κατέχει εδώ και 25 χρόνια 10 στρατιωτικές θέσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτές είναι οι θέσεις που δεν σκοπεύει να χάσει και στις οποίες έχει προσθέσει ακόμη νέες, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Την Τρίτη 11-8-2020, ένα τουρκικό drone κτύπησε στην περιοχή Pradost, στα σύνορα του Ιράκ, της Τουρκίας και του Ιράν, στα βόρεια της επαρχίας Erbil. Δύο ανώτεροι ιρακινοί αξιωματικοί, επικεφαλείς του τάγματος των συνοριοφυλάκων, σκοτώθηκαν μαζί με έναν οδηγό που οδηγούσε το όχημά τους, δήλωσε ο ιρακινός στρατός ο οποίος κατήγγειλε  «μια κατάφωρη τουρκική επίθεση».

Έβγαιναν, σύμφωνα με τον Ihssane Chalabi, δήμαρχο της γειτονικής πόλης Sidakan, από μια «συνάντηση μεταξύ των διοικητών των ιρακινών συνοριοφυλάκων και  των μαχητών του PKK». Μάρτυρες ανέφεραν ότι έγιναν συγκρούσεις το πρωί μεταξύ μαχητών του ΡΚΚ και ιρακινών δυνάμεων. Η συνάντηση την οποία στόχευσε το drone είχε συγκληθεί επειγόντως  για να προσπαθήσει να ηρεμήσει τις εντάσεις, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Από την έναρξη των «Νυχιών της Τίγρης», στα μέσα Ιουνίου 2020, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 πολίτες, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε το θάνατο 2 από τους στρατιώτες της. Το PKK και οι σύμμαχοί του εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατο 10 μαχητών και υποστηρικτών τους.

Le Monde AFP

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα