Εφιάλτης: Το Ιράν αποχωρεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά -Χωρίς περιορισμό ο εμπλουτισμός ουρανίου

5/1/20 | 1 | 0 | 180 εμφανίσεις

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Νέα βήματα για την αποδέσμευσή του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις ανακοίνωσε απόψε το Ιράν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της». Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.
Η υπαναχώρησή του από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη. Θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, πρόσθεσε η τηλεόραση.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Μουσαβί, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η απόφαση για την αποδέσμευση είχε ληφθεί από πριν αλλά, «δεδομένης της κατάστασης» που δημιούργησε ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, έγιναν ορισμένες αλλαγές.

Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα της Τεχεράνης για την αποδέσμευσή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/efialtis-iran-apohorei-apo-ti-symfonia-gia-ta-pyrinika-horis-periorismo-o-employtismos

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  αφ' τό λογιστήριο says:

  Εδώ ό εφιάλτης,
  εκεί ό εφιάλτης,

  πού ήταν πάντα ό εφιάλτης τού «εξαπατώντας επικρατούμε»
  τών σταυρωτήδων τής Ζωής(από τόν καιρό ακόμη τού Ξέρξη τής εσθηρ καί τού μαρδοχαϊ,
  δηλαδή πολύ πρίν από τήν σφαγή τών Ελλήνων στήν Κυρηναϊκή, τήν Αίγυπτο καί τήν Κύπρο
  κατά τήν περίοδο 38-116 μ.Χ. καί τούς χανουκατζήδες μέχρι καί τήν Μικρασιατική Καταστροφή, τή χούντα τού ’67 καί τήν παράδοση τής Μαρτυρικής Κύπρου δεμένης χειροπόδαρα μέχρι καί σήμερα, από τήν εποχή
  τού Άντιόχου τού Επιφανούς
  ) ;

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Η είδηση που δημοσιεύει το ιστολόγιο της Deutsche Welle στα ελληνικά λέει πως η Γερμανική προεδρία θέλει να εμβαθύνει το διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος, γενικώς, είναι καλός. Μπορεί να λύσει προβλήματα και να εκτονώσει εντάσεις. Για την Ελλάδα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας