ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο κύριος Σαββίδης έθεσε όπως πάντα νηφάλια όλες τις παραμέτρους της ελληνοτουρκικής συναντήσεως, ενταγμένες στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι προβληματισμοί του για το ενδεχόμενο η συνάντηση να έχει και κρυφές πτυχές, σε συνεννόηση των δύο πλευρών, είναι βάσιμοι. Μόνη ένσταση- απορία που προκύπτει από το σχόλιο του, είναι ότι θεωρεί πιθανότερο το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσσία θεωρεί την ένταξη κόκκινη γραμμή. Χρήσιμο θα ήταν άν ανέλυε περισσότερο τους λόγους που συνηγορούν στην παραπάνω άποψη.

 2. Δεν υποστηρίζω την άποψη με φανατισμό. Ενδέχεται να μην θέλει ούτε το ΝΑΤΟ την ενταξή της στη συμμαχία. Φαντάζεστε το ΝΑΤΟ να έχει στους κόλπους ου μια χώρα που συνορεύει με τη ρωσία και να ζητά συχνά την εφαρμογή του άρθρου 5;

  • Είναι απολύτως κατανοητό ότι δέν υπάρχει δογματισμός στην τοποθέτησή σας. Απλώς απ΄ότι υπαινίσεσθε, οι πιθανότητες της εντάξεως φαίνεται να είναι περισσότερες. Εκεί είναι η ένστασή μου. Πρόκειται για ένα αδελφό έθνος των Ρώσων,χρόνια ενταγμένο είτε στην τσαρική Ρωσία, είτε στην ΕΣΣΔ.Υπάρχει βέβαια το δυτικό τμήμα της που μέχρι το 1918 ανήκε στην Αυστροουγγαρία και στο Μεσοπόλεμο στην Πολωνία, (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του). Αυτοί άν και Σλαύοι έχουν ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς με την Κεντρική Ευρώπη, όπου άλλωστε και ανήκουν γεωγραφικά και ισχυρά αντιρωσικά αισθήματα όπως οι Πολωνοί. Όμως είναι δίπλα σε μιά μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία που τουλάχιστον θέλει να κάνει κουμάντο στη γειτονιά της. Γι αυτό οι πιθανότητες να υποχωρήσουν οι ΗΠΑ είναι περισσότερες. Το ανάλογο (υποχώρηση) έπραξε και η ΕΣΣΔ το 1962 στην κρίση των πυραύλων της Κούβας, μιά και η Κούβα είναι στην αυλή των ΗΠΑ, όπως η Ουκρανία στην αυλή της Ρωσίας.

 3. Κατά την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα το 2017, το κλίμα στο προεδρικό μέγαρο ήταν βαρύ. Οι κύριοι Ερντογάν και Παυλόπουλος, είχαν ένα έντονο διάλογο, που συνεχίστηκε με μία εκτός πρωτοκόλλου συζήτηση, περί διεθνούς δικαίου. Στη συνάντηση του κ Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό κ Τσίπρα, ο τελευταίος λειτούργησε πυροσβεστικά. Η αντιπολίτευση τότε, στην κριτική που άσκησε, έθεσε το θέμα, της ανεπαρκούς προετοιμασίας της επίσκεψης.

  Πράγματι, οι επισκέψεις δεν γίνονται, για να πετύχουν;

  Κατά την επίσκεψη του κ Δένδια στην Τουρκία, που είχε ως σκοπό την επαναπροσέγγιση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, με τον κ Τσαβούσογλου, η αίσθηση προμνησίας (déjà vu), ήταν έντονη.

  Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι έγραψαν, «πρώτη φορά αισθάνθηκα υπερήφανος, για Έλληνα πολιτικό, με τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στους Τούρκους, μέσα στην ίδια την Τουρκία», ή «δεν είναι τυχαία, μέσα στους τρεις δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης». Τα ΜΜΕ μας πληροφόρησαν, πως ο κ Δένδιας, ήταν σε συνεννόηση με τον κ πρωθυπουργό, ώστε να απαντήσει σε περίπτωση, που τον προκαλούσε ο κ Τσαβούσογλου. Το φάντασμα της κα Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, φαίνεται πως στοίχειωνε, τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

  Για εκείνους, που δεν αισθάνθηκαν περήφανοι, από την παρουσία του κ Δένδια αλλά προβληματισμένοι, γεννήθηκαν κάποια ερωτήματα. Πόσο καλά ήταν προετοιμασμένη, η επίσκεψη; H κυβέρνηση του κ Τσίπρα, ήταν υπεύθυνη για το φιάσκο του 2017, ενώ η σημερινή όχι; Η ΝΔ πότε έχει δίκιο, όταν καταθέτουν στεφάνια οι αρχηγοί της, στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ ή όταν ηθικολογεί στους Τούρκους; Η συμφωνία των Πρεσπών είναι επαίσχυντη ή ιστορική; Η εξωτερική πολιτική, γίνεται για εσωτερική κατανάλωση ή για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών; Η εξωτερική πολιτική, έχει ως τελική στοχοθεσία, την αύξηση της δημοφιλίας ή το εθνικό συμφέρον; Είναι η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναξιοπρεπής;

  Ελληνίδα πολιτικός, εγκάλεσε την κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γιατί δεν απαίτησε σεβασμό, από τον κ Ερντογάν, αναφορικά με το «σκάνδαλο του καναπέ» (sofagate). Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μητέρα εφτά παιδιών, διδάκτωρ ιατρικής, δεν είναι αξιοπρεπής… Τι έπρεπε να κάνει η κα φον ντερ Λάιεν, με ένα δύσκολο συνομιλητή, να σηκωθεί και να φύγει, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ιράν – Κίνας και την ανακοίνωση της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία και σε όσους είναι σύμμαχοι της, να παρακάμψουν τη Συνθήκη του Moντρέ και να αλλάξουν το καθεστώς της ρωσικής λίμνης;

  Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν θέλησε να χάσει την Τουρκία, δεν έβαλε τον εγωισμό της, πάνω από τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναξιοπρεπής; Ασφαλώς δεν είναι δημοφιλής.

  Το 1972 ο Ρίτσαρντ Νίξον, συναντήθηκε με το Μάο Τσετούνγκ στην Κίνα. Ο Νίξον στους δημοσιογράφους ηθικολόγησε, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ώστε να γίνει δημοφιλής ή ο σκοπός του ταξιδιού του, είχε…

  • ως στοχοθεσία, να απομακρύνει το Πεκίνο από τη Μόσχα και να θέσει τις βάσεις, για το τέλος του ψυχρού πολέμου;

   Ο Νίξον δεν ήταν δημοφιλής, ασφαλώς όμως ήταν Στρατηγιστής.

  • “Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν θέλησε να χάσει την Τουρκία, δεν έβαλε τον εγωισμό της, πάνω από τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναξιοπρεπής;”

   Η φον ντερ Λάιεν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τής ποιότητος των ανθρώπων, που επιλέγονται για να ηγούνται τής ΕΕ.

   Στην Ευρώπη της Φον ντερ Λάιεν

 4. Θα αστειεύεστε βέβαια.

  Φυσικά και έπρεπε να σηκωθεί να φύγει. Σε ξεφτιλίζει ένας εγωμανής ισλαμιστής δικτάκτορας (ο οποίος φυλακίζει, εξορίζει, εξαφανίζει κ.ο.κ), ο ο οποίος δεν ξέρει ούτε Αγγλικά και το καταπίνει έτσι η μανταμίτσα;

  Σοβαρά μιλάτε; Διδάκτωρ ιατρικής λέτε μόνος σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα