Ανεξέλεγκτη ή κοινωνικά ελεγχόμενη επιστήμη;

30/5/21 | 4 | 0 | 268 εμφανίσεις
Σχετικά με το δημοσίευμα της Daily Mail περί κατασκευής του κορονοϊού σε κινεζικό εργαστήριο:
Το αν ο κορονοϊός είναι αποτέλεσμα γενετικής μηχανικής (κοπτοραπτικής DNA) σε κινεζικό εργαστήριο της Γιουχάν μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και προπαγάνδα.
Το ότι γίνονται πειράματα σε γενετικό επίπεδο, όμως, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι:
Αφήνουμε την επιστήμη να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα ανεξαρτήτως επιπτώσεων ή πρέπει να υπάρξει κοινωνικός έλεγχος;

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 4 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Εννοών says:

  Για όλους εκτός απ’ τον κ. Σαββίδη.:
  Εννοείται ότι “αφήνουμε την επιστήμη να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα ανεξαρτήτως επιπτώσεων”, γιατί αλλιώς θα μας πουν συνωμοσιολόγους, γραφικούς , οπισθοδρομκούς και απαίδευτους. Και πάνω απ’ όλα σημασία έχει η υπόληψή μας και η αυτοπροστασία μας απέναντι στις κακεντρέχειες που εξαπολύουν οι κουτσομπόλες του παγκόσμιου χωριού.

  Η επιστήμη θ’ ακολουθήσει ακάθεκτη την νοοτροπία της αγέλης σαν νταλίκα χωρίς φρένα κι όποιον πάρει ο Χάρος. Δεν πειράζει ,αυτή είναι η ζωή. Θα την υποστούμε όλοι υπομονετικά και αγέρωχα και προπάντων σιωπηλά και ταπεινά. Εξάλλου η επιστήμη δεν μας ρώτησε, είναι αυτόνομη οντότητα.
  Δεν θα δίνουμε καμιά απολύτως σημασία στις “συνωμοσιολογίες” παρά θα περιμένουμε πότε με μαθηματική ακρίβεια αυτές θα γίνουν “red hot breaking news” και θα παριστάνουμε τότε τους έκπληκτους δια να έχουμε δικαίωμα να ομιλούμε περί αυτών. ΌΛΑ θέμα χρόνου. Έτσι γίνεται πάντα στα χωριά . Ακόμα και στα παγκόσμια χωριά. Εναλλακτικά, μπορούμε να γίνουμε κάτοχοι βραβείου ή βραβείων Νόμπελ για να έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να γινόμαστε γραφικοί, τουτέστιν να λέμε αυτά που βλέπουμε ΠΡΟΤΟΥ αυτά να εκραγούν στα μούτρα όλων μας.

  Από τη στιγμή που η γενετική μηχανική είναι εφικτή δεν έχει καμιά απολύτως σημασία αν κάτι μεμπτό έκανε ή δεν έκανε η Κίνα ή κάποια άλλη χώρα .Ο κοινός νους μας πληροφορεί ότι κάποιοι κάπου κάποτε (πολύ σύντομα) θα το εκμεταλλευτούν γιατί απλούστατα δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων αλλά είμαστε απλά εξαρτήματα μιας τροφικής αλυσίδας από την οποία ούτε η επιστήμη ξεφεύγει .

  Ορίστε κάποια προβλέψιμα πράγματα σχετικά με την “ΜΑΥΡΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ” απ το 2002. (Ναι θυμίζει την “Μαύρη Μαγεία”… ) Ο κόσμος το ‘χε τούμπανο…..
  https://fas.org/irp/threat/cbw/nextgen.pdf
  Ενδιαφέρον για όποιον αντέξει να το διαβάσει.

  Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από κατοίκους ενός σχεδόν σφαιρικού πλανήτη που βρίσκεται σ’ ελλειπτική τροχιά μέσα σ’ ένα…. επίπεδο σύμπαν ;

  Για τον κ. Σαββίδη αποκλειστικά :
  https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/31254/erchetai-i-epochi-ton-rompo-sapiens-ti-doyleia-tha-kanoyn-ta-diseggona-mas/
  Θα επιλέγατε αν ζούσατε σε μια απόλυτα προοδευτική και προκομένη κοινωνία να γίνετε π.χ. “σχεδιαστής γενετικών σούπερ μωρών” όπως αναφέρεται στη λίστα επαγγελμάτων του μέλλοντος (λίγο κάτω απ τη μέση της σελίδας) ;
  Καθότι τo αύριο δημιουργείται σήμερα, ενώ το σήμερα δημιουργήθηκε προ πολλών δεκαετιών, τότε που δεν κοίταζε κανείς.

 2. 2
  Αναστασία Μ. says:

  Εξαιρετική η ανάρτηση του κου Σαββίδη.
  Εξαιρετικό και το σχόλιο του “Εννοώντα”.

 3. 3
  Αναστασία Μ. says:

  Λάθος’ του “Εννοώντος”.

 4. 4
  Μαρία Μαγγιώρου says:

  1) Η Science δεν είναι Επιστήμη με την ελληνική έννοια της Γνώσης που σε κάνει Άνθρωπο. Από τη μια μεριά, έχει να κάνει με πειράματα και από την άλλη πρόκειται για τον θεοποιημένο αγγλικό θετικισμό/ρεαλισμό. Αφορά δηλαδή ανθρώπους σε ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ: με άρνηση/ανικανότητα βελτίωσης με νόημα ζωής το γίνεις Άνθρωπος (δηλαδή απολίτευτους/αντικοινωνικούς).
  Δεν είναι τυχαίο ότι η «επιστημονική επανάσταση» του 17ου αιώνα σηματοδοτεί τη νίκη του ατομικισμού και της εκκοσμίκευσης των Βορείων εισβολέων επί των πολιτισμών που βρήκαν στην Ευρώπη.
  Με άλλα λόγια, η μεν κοινωνία αγνοείται η δε επιστήμη έχει θέση θεότητας = ο έλεγχός της είναι αδιανότητος για την κυρίαρχη πολιτισμικά σκέψη.

  2) Δεν είναι καθόλου τυχαία η παγκόσμια σιωπή για το θέμα. Μολονότι υπήρξαν αφορμές για δημόσιο διάλογο περί της Biosecurity, δεν κουνήθηκε φύλλο.
  Σύμφωνα, με την κυρίαρχη σκέψη, τα «κοινωνικά» θέματα αντιμετωπίζονται με «καλές πρακτικές». Πχ με σχετικές Οδηγίες του ΟΟΣΑ (OECD Best Practice Guidelines for Biological Resource Centre). Τα δε «πολιτικά» θέματα, θεωρούμενα «κρατικά», αντιμετωπίζονται με κρατικές συμφωνίες (βλ. την Biological Weapons Convention). Και σύμφωνα με τη θεμελιώδη Σημασία των «ειδικών», η κοινότητα δεν έχει λόγο να επαγρυπνά αφού υπάρχουν οι biosecurity researchers, ειδικοί στο να κάνουν προβλέψεις (που δεν έχουν ισχύ στα ανθρώπινα).
  Οι δήθεν πολιτικές αντιδράσεις προέρχονται (κατά κύριο λόγο) από τους δήθεν προοδευτικούς, δηλαδή τους ποτισμένους μέχρι το μεδούλι με ατομικισμό/ δικαιωματισμό. Σε μικρότερο ποσοστό προέρχεται από τους «λαϊκιστές» και του «ψεκασμένους».
  Η μόνη (αλλά θαμμένη) κριτική αφορά το ανάποδο από τη συνωμοσιολογία: το ότι οι κυβερνήσεις παρέμειναν σαν «του κουφού την πόρτα» απέναντι στην εικοσαετή προειδοποίηση για πανδημία από κορονοϊό. Δυο μήνες πριν ξεσπάσει η αληθινή, ένα σενάριο (το Event 201) είχε προβλέψει το κακό και το είχε θέσει επισήμως υπόψη σε κυβερνητικούς. Οι οποίοι σοκαρίστηκαν μεν αδιαφόρησαν δε.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  21/6/21 | (0 σχόλια)
  Της Άννας Κωνσταντινίδου* Οι περιφερειακές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες στη Γαλλία απογοήτευσαν τα δύο πιο δημοφιλή "στρατόπεδα", του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρί Λεπέν. Η αποχή άγγιξε το 66,5%, αποδίδοντας οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και αναλυτές το αποτέλεσμα ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο