Καταπάτηση εκκλησιαστικής περιουσίας στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας

10/1/17 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 718 εμφανίσεις
 m1

Ολομέτωπη επίθεση κατά της περιουσίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και κατά της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει κηρύξει το Αλβανικό κράτος και παρακράτος. Η τελευταία καταγγελία έρχεται από το χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας όπου ο ιερέας της ενορίας Δρυμάδων και ο Ιερομόναχος της Μονής Ζωοδόχου Πηγής προσπαθούν να σταματήσουν τις διαδικασίες καταπάτησης της περιουσίας που ανήκει στο Μοναστήρι του Αγίου Θεοδώρου.

Εδώ και πολλές ημέρες έχουν αρχίσει οι εργασίες αποπεράτωσης παράνομης οικοδομής η οποία βρίσκετε εντός του κτήματος του Μοναστηρίου του Αγίου Θεοδώρου και είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το 2003, επί δημαρχίας του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου Βίκτωρα Ματου. Οι εργασίες είχαν σταματήσει και το κτίσμα είχε χαρακτηριστεί παράνομο λίγες μέρες αφού ανέλαβε ο νέος τότε Δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος, ο όποιος κατάφερε να διώξει τους τότε καταπατητές και είχε ζητήσει την κατεδάφιση του παράνομου κτιρίου. Οι αλβανικές υπηρεσίες της πολεοδομίας, το γνωστό INUK, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γκρεμίσει δεκάδες επιχειρήσεις και κατοικίες Ελλήνων της περιοχής, ουδέποτε προχώρησε στην εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης που είχε εκδώσει το δημαρχείο Χιμάρας.

Ο ιερέας του χωριού Δρυμάδες, πατήρ Μπιτζίλης και ο Ιερομόναχος της Μονής Ζωοδόχου Πηγής, μοναχός Μαρτίνος, έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στο δημαρχείο και στο αστυνομικό τμήμα Χιμάρας και έλαβαν υποσχέσεις πως οι αρχές θα παρέμβουν, μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα (όπως βλέπετε από της φωτογραφίες) οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και εντατικά.

Σε κοντινή απόσταση από το παράνομο κτίσμα όπου γίνονται οι παράνομες εργασίες, έχει καταστραφεί και ένα μικρό παρεκκλήσι το οποίο βρίσκετε εδώ και καιρό στο χώρο αυτό και αποτελεί μέρος του κτήματος της μονής. Επίσης, το μοναστήρι του Αγίου Θεοδώρου αποτελεί ιστορικό μνημείο και απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομής στην περιοχή η οποία είναι και εκτός σχεδίου πόλεως.

Το καλοκαίρι του 2014, η επιτροπή της εκκλησίας στις Δρυμάδες αποφάσισε να επισκευάσει την σκεπή του μοναστηρίου του Αγίου Θεοδώρου, όμως οι εργάτες που εκτελούσαν τις εργασίας εκδιώχθηκαν άρον άρον από την αλβανική αστυνομία με την απειλή σύλληψης για παράνομες οικοδομικές εργασίες. Από τότε, όλα τα κτίσματα της μονής είναι ξεσκέπαστα και καταρρέουν σιγά σιγά. Η άδεια ανέγερσης της σκέπης δεν έχει δοθεί από το δημαρχείο της Χιμάρας.

Οι εργασίες ανέγερσης αυτής της παράνομης οικοδομής εντός του κτήματος της Ιερής Μονής του Αγίου Θεοδώρου επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τις καταγγελίες των φορέων της ΕΕΜ στην Αλβανία πως το δικαίωμα στην περιουσία και η θρησκευτική ελευθερία καταργούνται όταν πρόκειται για ελληνικές οικογένειες ή για την Ορθόδοξης Εκκλησία.

http://www.himara.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  17/1/19 | (0 σχόλια)
  ΚΟΣΜΟΣ 16.01.2019 : 22:40  A.P. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει το γεύμα αποτελούμενο από χάμπουργκερ, το οποίο πλήρωσε ο ίδιος, όπως έσπευσε να επισημάνει. ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ φέρεται να εξέφρασε επανειλημμένως το 2018 ο ...

  17/1/19 | (0 σχόλια)
  Συνέντευξη τύπου της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας για την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)  EUROKINISI Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας σχεδιάζει η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών - Ελλάδος, αλλά και υπογραφή κειμένου διαφωνίας στην Συμφωνία των Πρεσπών. Μάνος Φραγκιουδάκης 16 Ιανουαρίου 2019 15:56 Πέραν ...

  17/1/19 | (0 σχόλια)
  [Εντύπωση προκαλεί ότι από την Εκθεση αυτή της ΜΚΟ απουσιάζουν αριθμητικά στοιχεία ούτε γίνεται ειδική μνεία στη Συρία. Και ο ιστότοπος της Οργάνωσης δεν μας διαφώτισε περισσότερο. Οφείλουμε ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι η συνενοχή ιεραποστολών με την αποικιοκρατία ...

  17/1/19 | (0 σχόλια)
  Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τη ρηματική διακοίνωση, η οποία αποτελούσε τυπική διαδικασία, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, φέρνοντας τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε το βράδυ ότι επέδωσε στον επικεφαλής ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας