Nordic Monitor: Η αστυνομία της τουρκικής πρεσβείας κατασκόπευσε στις ελληνικές πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει μυστικό έγγραφο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Abdullah Bozkurt

16 Νοεμβρίου 2022

Η έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet) στην Άγκυρα της Τουρκίας.

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Ένας αξιωματικός-σύνδεσμος της αστυνομίας, τοποθετημένος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, διεξήγαγε μυστική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που εξασφάλισε το Nordic Monitor.

Το έγγραφο, που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχεδόν δώδεκα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που συγκέντρωσε ένας αστυνομικός που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία.

Το ανακοινωθέν, που χαρακτηρίστηκε απόρρητο, ανέφερε έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 13 κατοίκους που φέρεται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που επικρίνει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απόρρητο έγγραφο πληροφοριών που στάλθηκε από την τουρκική πρεσβεία στα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα με λεπτομέρειες κατασκοπευτικής δραστηριότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

Click to access secret_espionage_document_greece_Redacted1.pdf

 

Τα άτομα που κατασκοπεύτηκαν ήταν ιδιοκτήτες και διαχειριστές διαφόρων επιχειρήσεων, όπως ένα εστιατόριο, ένα μάρκετ, μια μεσιτεία ακινήτων και ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν και σύζυγοι των ιδιοκτητών.

Το έγγραφο σημείωνε ότι οι πληροφορίες ήταν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό στόχων από την ομάδα Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν σε κατασκοπεία σε ξένο έδαφος.

Η κατασκοπευτική δραστηριότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο αγνοεί το νόμο σε μια σύμμαχο του ΝΑΤΟ —μια γειτονική χώρα— με την ενασχόληση με επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, αλλά επίσης δεν αισθάνεται δεσμευμένη από τους τουρκικούς νόμους που απαγορεύουν στην τουρκική αστυνομία να διεξάγει τέτοιου είδους εργασίες.

Ένα μυστικό ανακοινωθέν από έναν αρχηγό της αστυνομίας που προειδοποιούσε ότι οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την ανάγκη γνώσης και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα.

Click to access secret_espionage_document_greece_Redacted2.pdf

 

Το 2017 η κυβέρνηση Ερντογάν δημιούργησε μια νέα θέση για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές: ειδικά επιλεγμένα άτομα από το Υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι. Εργάζονται με τον τίτλο συμβούλων του Υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri müşaviri) σε πρεσβείες και ακόλουθους του Υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri ataşesi) στα προξενεία. Επιβλέπουν αστυνομικούς και τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί.
Τη θέση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα καλύπτει αυτή τη στιγμή ο αρχηγός της αστυνομίας Uygar Elmastaşı, ο οποίος μέχρι πέρυσι διηύθυνε το τμήμα αεροπορίας στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, η οποία διαθέτει πολλαπλά αεροσκάφη, από αεροσκάφη παρακολούθησης και drones μέχρι επιθετικά ελικόπτερα. Ο Elmastaşı είναι ακροδεξιός Τούρκος εθνικιστής. Είχε συνεργαστεί με τον Selçuk Bayraktar, τον γαμπρό του Erdoğan που διευθύνει την εταιρεία που κατασκευάζει drone Bayraktar.

Ο διορισμός του Elmastaşı δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι ήδη πρωταρχικός στόχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT. Με άλλα λόγια, η Emniyet, με πολύ μεγαλύτερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από τη MIT, θα βαρύνει επίσης τις μυστικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.

Ο Uygur Elmastaş (R), ο αρχηγός της αστυνομίας που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, φαίνεται δίπλα στον Selçuk Bayraktar (L), γαμπρό του Ερντογάν και κατασκευαστή drones Bayraktar.

Η ολοένα και πιο πολεμική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων προς την Ελλάδα έχει σαφώς μεταφραστεί σε πολιτικές ενέργειες και επιχειρήσεις. Μυστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το Nordic Monitor επιβεβαιώνουν μια τέτοια δραστηριότητα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 10 τουρκικές επαρχίες με ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση κατά Τούρκων υπηκόων των οποίων το προφίλ προβάλλεται από τον αστυνομικό στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Προφανώς ανήσυχος για τη διαρροή του εγγράφου που παραβίαζε τους τουρκικούς νόμους και πιθανές συνέπειες από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο Kartal αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V).

Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών (αλλιώς γνωστός ως τμήμα πληροφοριών ή Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά).

Προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές αντιδράσεις και προβλήματα σε διμερές επίπεδο σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αστυνομίας Kartal προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την «ανάγκη να γνωρίζουμε» και «δεν έπρεπε να κοινοποιηθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα».

Η επιστολή του αρχηγού της αστυνομίας που αποκαλύπτει πληροφορίες ελήφθη από έναν αστυνομικό της πρεσβείας στην Αθήνα και εστάλη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, που προσδιορίζεται ως «Ίδρυμα.

Click to access secret_espionage_document_greece_Redacted2.pdf

 

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει μετατρέψει τους αστυνομικούς που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό με καθήκοντα προστασίας και εργασίες συνδέσμου σε πράκτορες πληροφοριών που έχουν εντολή να κατασκοπεύουν επικριτές, αντιπάλους και αντιφρονούντες. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για το πόσοι τέτοιοι πράκτορες εργάζονται στο εξωτερικό. Όμως το 2021 οι τουρκικές αρχές πήραν συνέντευξη από 1.400 αστυνομικούς για καθήκοντα προστασίας της αποστολής και 700 από αυτούς επελέγησαν στις 11 Φεβρουαρίου 2021 για ανάπτυξη σε διπλωματικές αποστολές.

Η επιλογή γίνεται βασικά μέσω μιας προφορικής συνέντευξης που διεξήχθη από πιστούς του Ερντογάν, η οποία υποδηλώνει ότι η ιδεολογία και οι πολιτικές απόψεις, και όχι η αξία, είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αξιολόγηση των υποψηφίων.

Η τουρκική αστυνομία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, είχε προσωπικό 328.719 από πέρυσι. Την διηύθυνε ο Süleyman Soylu, ένας ακροδεξιός πολιτικός που είχε περιληφθεί σε κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον ρόλο του στην παράνομη φυλάκιση ενός Αμερικανού πολίτη στην Τουρκία.

Η αστυνομία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από την κυβέρνηση Ερντογάν με εκκαθαρίσεις που ξεκίνησαν το 2014 και εντάθηκαν το 2016 και το 2017. Μεταξύ 43.648 ατόμων που εκκαθαρίστηκαν χωρίς διοικητικές ή δικαστικές έρευνες, οι 14.000 ήταν βετεράνοι αρχηγοί της αστυνομίας. Η κίνηση θεωρήθηκε ως προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει την αστυνομική δύναμη σε ένα δικό του ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ για να κυνηγά τους πολιτικούς του αντιπάλους, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία για τη διεξαγωγή εγκληματικών ερευνών στην Τουρκία. Σε ανακοίνωσή του που στάλθηκε στην Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας στις 27 Ιανουαρίου 2021, ο Χουσεΐν Αγκίρ, ο εκτελών χρέη αρχηγού του αντιτρομοκρατικού γραφείου του αστυνομικού τμήματος της Άγκυρας, ζήτησε άδεια για τη διερεύνηση ατόμων που κατασκοπεύθηκαν στην Ελλάδα. Ανέφερε τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στην ανακοίνωσή του για να δικαιολογήσει την έρευνα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο δημόσιος εισαγγελέας Ali Tanil Gören έστειλε επιστολή στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες σε εννέα επαρχίες όπου τηρούνταν τα μητρώα των ατόμων, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω νομικά μέτρα.

Η όλη διαδικασία δείχνει ότι το κράτος δικαίου έχει ουσιαστικά ανασταλεί στην Τουρκία υπό την προεδρία του Ερντογάν και ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λειτούργησαν καταχρηστικά για να τιμωρήσουν επικριτές και αντιπάλους με κατασκευασμένες κατηγορίες για τρομοκρατία.

Το έγγραφο πληροφοριών που εστάλη από το Υπουργείο Εξωτερικών και κοινοποιήθηκε στην εισαγγελία από το αστυνομικό τμήμα δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο, αναφέρεται στο κάτω μέρος όλων αυτών των εγγράφων σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (CMUK). Τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να συλλέγονται μόνο αφού η αστυνομία λάβει εξουσιοδότηση από δικαστήριο υπό την επίβλεψη εισαγγελίας.

Η κατασκοπεία των επικριτών του καθεστώτος που ζουν στο εξωτερικό έχει τρομερές συνέπειες για εκείνους που έγιναν στόχος της τουρκικής κυβέρνησης. Όχι μόνο αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις με πολιτικά κίνητρα αλλά κινδυνεύουν επίσης με φυλάκιση των μελών της οικογένειάς τους στην Τουρκία και παράνομη κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Abdullah Bozkurt

[email protected]

Nordic Monitor

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα