«Lana»: Πάγωμα του αιτήματος δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ ζητεί η ιρανική εταιρεία

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Την απόρριψη ή την αναστολή του αιτήματος δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε στις δεξαμενές του το πλοίο LANA (πρώην Pegas) ζητά με επίσημα αιτήματά της προς την Εισαγγελία Χαλκίδας και τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών η ιδιωτική εταιρεία του Ιράν και ιδιοκτήτρια των 107.000 τόνων αργού πετρελαίου, «Gostar Samirom Services Construction & Executive Company».

 

Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται αγκυροβολημένο από τις 14 Απριλίου στον κόλπο της Καρύστου και το τελευταίο δεκαήμερο μέρος του φορτίου μεταγγίστηκε στο πλοίο Ice Energy κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ που έγινε δεκτό από τα συναρμόδια υπουργεία και τις ανακριτικές αρχές.

Η αίτηση διακοπής υπεβλήθη την Παρασκευή στην εισαγγελία Εφετών Χαλκίδας και οι επιστολές προς τα δύο συναρμόδια υπουργεία πρωτοκολλήθηκαν το πρωί της Δευτέρας. Υπογράφονται από τη δικηγορική εταιρεία «Χιωτέλης και συνεργάτες» που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τα συμφέροντα της ιδιοκτήτριας του φορτίου. Στα σχετικά έγγραφα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πληρούνται και οι δύο βασικές προϋποθέσεις που ορίζει η διμερής σύμβαση Ελλάδας – ΗΠΑ για την απόρριψη του αιτήματος συνδρομής. Ποιες είναι αυτές;

Καταρχήν, η αίτηση να σχετίζεται με πολιτικό έγκλημα και όχι με αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου και ακόμα, η ικανοποίηση του αιτήματος να θίγει ουσιωδώς την ασφάλεια και τα συμφέροντα του κράτους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι ΗΠΑ, το φορτίο του LANA προήλθε, από την Εθνική Ιρανική εταιρεία πετρελαίων και διατέθηκε στην οργάνωση «Φρουροί της Επανάστασης». Με τα έσοδα από την πώληση του φορτίου η οργάνωση θα ενίσχυε την τρομοκρατική της δράση. Επ αυτού οι νομικοί εκπρόσωποι της ιδιοκτήτριας του φορτίου σημειώνουν: «Η παραπάνω ενέργεια εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράν και η διάθεση του από το Ιράν στον στρατό του Ιράν, δεν αποτελεί έγκλημα κοινού ποινικού δικαίου (φόνος κλπ.) στην χώρα μας, απλά αποτελεί πολιτικής φύσεως έγκλημα, βαπτιζόμενο έτσι από τις ΗΠΑ».

Σε ότι αφορά στη δεύτερη προϋπόθεση για την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος, παρατηρούν επικαλούμενοι το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης» (σ.σ.: πρόκειται για τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν) στα δύο ελληνικά τάνκερ στον περσικό κόλπο : «η σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, πλήττει ουσιαστικά συμφέροντα της χώρας μας και δη τα ναυτιλιακά».

Σε ότι αφορά στο αμιγώς νομικό σκέλος επισημαίνεται ότι οι ανακριτικές αρχές έσπευσαν να διατάξουν την παράδοση του επίδικου φορτίου στις ΗΠΑ θεωρώντας δεδομένο ότι το φορτίο ανήκει στην Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαιοειδών, ενώ από την ίδια τη δικογραφία των ΗΠΑ προκύπτει ότι ο φορτωτής του πετρελαίου είναι η εταιρεία Aqwas Muscat International, αρχικός παραλήπτης η τουρκική εταιρεία Kaptan Petrokimya και τελικός οπισθογράφος στη σχετική φορτωτική (σε χρόνο προγενέστερο του αιτήματος δικαστικής συνδρομής) η «Gostar Samirom Services Construction & Executive Company».

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα μεταξύ εκπροσώπων της Ιρανικής πρεσβείας και στελεχών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών είχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

“Καθημερινή”

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,752ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα