Information Cearing House: “Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εκμεταλλεύεται τον κορονoϊό ως όπλο πολέμου”

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

ΣΗΜΕΙΩΣΗ “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ” Το “Information Cearing House” είναι ένα ιστολόγιο αριστερών αποκλίσεων. Στην ενδιαφέρουσα ανάλυση που επιχειρεί καταλήγει με τη θέση της “Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ισότητας (ΗΠΑ)”.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον από την ανάλυση, και αποτέλεσε το κύριο στοιχείο για την αναδημοσίευση,  είναι η χρησιμοποίηση απο τις ΗΠΑ του προβλήματος που δημιουργεί ο κορονοϊός, για πολιτικούς στόχους.

Το Ιράν και η Βενεζουέλα ζήτησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δανειακή διευκόλυνση για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό αλλά οι ΗΠΑ, στην μεν περίπτωση της Βενεζουέλας απέρριψαν το αίτημα στην δε περίπτωση του Ιράν εκφράζονται φόβοι ότι θα κάνει το ίδιο. Διαβάστε το άρθρο.

Σε μια ομιλία του, την Πέμπτη, ανακοινώνοντας ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από κορωνοϊό, παγκοσμίως, έχει ανέλθει σε 200.000, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι “ο μόνος τρόπος να νικηθεί αυτή η πανδημία, όπως πάντα λέγαμε, είναι μέσα από την αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη … Είμαστε μία ανθρώπινη φυλή και αυτό αρκεί πραγματικά. Αυτός είναι ένας αόρατος εχθρός κατά της ανθρωπότητας. “Η αλληλεγγύη της ανθρωπότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν είναι απλώς ένα ευγενές ιδεώδες, αλλά μια αναγκαιότητα ζωής και θανάτου στην καταπολέμηση ενός θανατηφόρου ιού που απειλεί να μολύνει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων καθώς εξαπλώνεται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Αυτό το ιδεώδες, όμως, βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με την πραγματικότητα μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής κοινωνίας που έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου επίπεδα κοινωνικής ανισότητας και χαρακτηρίζεται από την επιδίωξη γεωστρατηγικών συμφερόντων με μέσα δολοφονικής βίας.

Μαζί με τον “αόρατο εχθρό ενάντια στην ανθρωπότητα”, τον κορονοϊό, υπάρχει ένας άλλος αρκετά ορατός, ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός.

Πουθενά αυτό δεν είναι πιο εμφανές από ό, τι στις ολοένα και πιο απελπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν το Ιράν και ο πληθυσμός του, σχεδόν 83 εκατομμύρια. Η χώρα έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων μετά την Ιταλία και την Κίνα, και πουθενά δεν είναι το ποσοστό θνησιμότητας μεγαλύτερο, καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων συνεχίζει να αυξάνεται έντονα κάθε μέρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Ιράν Kianush Jahanpur ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 149 άτομα έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τον ιό σε 1.284. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν ακόμη 1.046 περιπτώσεις λοίμωξης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 18.407. Και οι δύο αριθμοί πιστεύεται ότι είναι σοβαρές υποεκτιμήσεις των καταστροφών της νόσου.

“Βάσει των πληροφοριών μας, κάθε 10 λεπτά ένα άτομο πεθαίνει από τον κορονοϊό και περίπου 50 άνθρωποι μολύνονται με τον ιό κάθε ώρα στο Ιράν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αντί της ανθρώπινης αλληλεγγύης, η απάντηση της Ουάσινγκτον σε αυτήν την κρίση ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια εντατικοποίησής της με τίμημα τις αμέτρητες ζωές των ιρανών εργαζομένων. Η πανδημία, αντί να θεωρείται εχθρός που πρέπει να εξαλειφθεί σε κάθε χώρα, θεωρείται από τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και τη CIA ως νέο όπλο πολέμου που πρέπει να ενσωματωθεί στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό.

Αυτό είναι το αναπόφευκτο συμπέρασμα της επιβολής από την κυβέρνηση Trump, την Πέμπτη, ενός ακόμα γύρου οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που απευθύνονται σε εταιρείες με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι οποίες κατηγορούνται ότι αγοράζουν πετρέλαιο από την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC). Δύο, μόνο, μέρες αργότερα, μια άλλη σειρά κυρώσεων  ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουάσινγκτον Μάικ Πομπέο ενάντια σε εννέα ξεχωριστές οντότητες στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Αφρική. Οι εταιρίες που βρίσκονται σε μαύρη λίστα χρεώθηκαν με “σημαντικές συναλλαγές” που αφορούσαν ιρανικά πετροχημικά.

Χτυπώντας την πανδημία με απίστευτα επιθετικούς και ξενοφοβικούς όρους, ο Πομπέο είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών: «Ο ιός Γουάν είναι δολοφόνος και το ιρανικό καθεστώς είναι συνεργός». Με την ίδια ανάσα, ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει «ανθρωπιστικές προσπάθειες» για να «βοηθήσει τον ιρανικό λαό να παραμείνει υγιής».

Το επίπεδο των ψεμάτων και της υποκρισίας είναι εκπληκτικό, ακόμα και από τα πρότυπα της διοίκησης του Trump. Οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν βάλει στην μαύρη λίστα την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθιστούν αδύνατη, για την Τεχεράνη, την αγορά βασικών φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών που υποτίθεται ότι επιτρέπονται στο πλαίσιο του καθεστώτος “μέγιστης πίεσης”. Αυτό έχει καταδικάσει δεκάδες χιλιάδες σε πρώιμους και δυνάμενους να αποτραπούν θανάτους πολύ πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα, σύμφωνα με μια εκτίμηση ιατρού του Ιράν, ο αριθμός των θανάτων στη χώρα από το COVID-19 θα μπορούσε να ανέλθει σε 3,5 εκατομμύρια. Αυτός ο ανθρώπινος πόνος δεν είναι παράπλευρη ζημιά από το καθεστώς κυρώσεων “μέγιστης πίεσης” της Ουάσινγκτον, είναι ο άμεσος σκοπός του. Μέσα από τη βίαιη συλλογική τιμωρία, την πείνα και την εξάπλωση της ασθένειας, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκει να προκαλέσει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη με στόχο την εξάλειψη ενός περιφερειακού εμποδίου στην ηγεμονία του στον πλούσιο σε πετρέλαιο Περσικό Κόλπο, ενώ με τη σειρά του προετοιμάζεται για πόλεμο με την Κίνα. Η πανδημία του κοροναϊού θεωρείται ακόμη ένα όπλο στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Όπως κατέστησε σαφές τον Ιανουάριο, η δολοφονία με τρείς πυραύλους απο drone του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει άμεσο επιθετικό πόλεμο για να επιτύχει τους στόχους του. Με την ίδια εντολή που εξουσιοδότησε την παράνομη δολοφονία του Suleimani, ο Trump εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να πραγματοποιήσει βομβιστικές επιδρομές εναντίον ιρανικών πλοίων, συστημάτων αεροπορικής άμυνας και άλλων στόχων, ανοίγοντας το δρόμο για μια καταστροφική στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το επίπεδο της απελπισίας της αστικο-κληρικής κυβέρνησης του Ιράν, καθώς αντιμετωπίζει την εξάπλωση του κοροναϊού, εκφράζεται με την έκκλησή του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με το οποίο η Τεχεράνη δεν είχε σχέσεις για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, για έκτακτη ενίσχυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επείγοντα ιατρικά εφόδια.

Με την Ουάσινγκτον να κατέχει την αποφασιστική ψήφο στο πλαίσιο του ΔΝΤ, το αίτημα δανείου θα απορριφθεί. Παρόμοιο αίτημα από τη Βενεζουέλα, μια άλλη πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, η οποία αντιμετώπισε αυστηρότερες κυρώσεις “μέγιστης πίεσης”, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, απορρίφθηκε. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ δήλωσε κυνικά ότι δεν θα μπορούσε να απελευθερώσει χρήματα επειδή δεν είχε «σαφήνεια στην αναγνώριση» της κυβέρνησης του Προέδρου Nicolas Maduro.  Ως η αμερικανική μαριονέτα Χουάν Γκουάιντο και η μικρή ομάδα των υποστηριζόμενων από τη CIA, δεξιών συνομωτών που τον περιβάλλουν θα μπορούσαν να οργανώσουν προσπάθειες για να περιορίσουν και να μετριάσουν την ασθένεια! Εν τω μεταξύ, οι δεξιάς πτέρυγας σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική έχουν απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία με τη Βενεζουέλα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και πάλι με την ελπίδα να χρησιμοποιήσουν αμέτρητες χιλιάδες θανάτους για να ανατρέψουν την υπάρχουσα κυβέρνηση και να επιβάλουν ένα αμερικανικό καθεστώς μαριονέτας.

Οι συνέπειες αυτών των εγκληματικών πολιτικών δεν θα περιοριστούν στις στοχευμένες χώρες. Ο κορωνοϊός έχει ήδη εξαπλωθεί από το Ιράν σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας. Το Πεντάγωνο έχει αναγκαστεί ακόμη και να δεσμεύσει στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν, επειδή φοβάται ότι η επιστροφή τους στο σπίτι θα μπορούσε να διαδώσει τον ιό.

Στη δήλωσή της της 17ης Μαρτίου του 2020 «Πώς να καταπολεμηθεί η πανδημία COVID-19: Πρόγραμμα δράσης για την εργατική τάξη», η Εθνική Επιτροπή του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ισότητας (ΗΠΑ) έθεσε το αίτημα για «Τερματισμό όλων των κυρώσεων και μέτρων εμπορικού πολέμου . ” “Η αντίδραση του Ιράν, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών υπονομεύεται από οικονομικές κυρώσεις που τους εμποδίζουν να αποκτήσουν βασικό ιατρικό εξοπλισμό. Τα μέτρα εμπορικού πολέμου που εφαρμόζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σταματήσουν.

Ο κορωνοϊός είναι μια παγκόσμια ασθένεια που απαιτεί μια συνολικά συντονισμένη απάντηση. “Η παγκόσμια πανδημία των κορονοϊών εκθέτει για άλλη μια φορά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα βασικότερα συμφέροντα της εργατικής τάξης και η ίδια η επιβίωση της ανθρωπότητας είναι ασυμβίβαστα με τον ιμπεριαλισμό. Η αλληλεγγύη που απαιτείται για να νικήσουμε αυτήν την ασθένεια και να σώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων γύρω από τον πλανήτη μπορεί να σφυρηλατηθεί μόνο μέσω της ενοποίησης της εργατικής τάξης πέρα από τα εθνικά σύνορα σε έναν κοινό αγώνα για σοσιαλιστικό διεθνισμό.

informationclearinghouse.info

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,639ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα