EKTAKTO: Διαταγή στις δυνάμεις των ΗΠΑ να αποκρούσουν κοινή επιχείρηση Τουρκίας-Ιράν -Ζήτησαν άδεια χρήσης ιρακινού ΕΕΧ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Στα όπλα και το Ισραήλ – Ενισχύουν και άλλο τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ με βομβαρδιστικά και αντιαεροπορικά συστήματα – Διάγγελμα στο Ιράν και Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν αυτή την στιγμή την αποστολή επιπλέον βομβαρδιστικών Β-52 και B-2 στην αεροπορική βάση Al-Udeid και αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot γεγονός που δείχνει πως ίσως ετοιμάζουν προληπτικό πλήγμα σε έναν ιδιότυπο “proxy war” με αντιπάλους Τουρκία-Ιράν.

Πριν λίγο ξανά ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, P.Shanahan, είπε πως “έλαβα πολύ, πολύ αξιόπιστες πληροφορίες για ιρανικές απειλές”.

Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι ΗΠΑ και ενισχύθηκαν από την ΜΟΣΑΝΤ αφορούσαν κοινή τουρκο-ιρανική επιχείρηση (αν και δεν αναφέρουν ρητά την Αγκυρα) “μέσω αντιπροσώπων” σε Β.Συρία-Ιράκ-Υεμένη εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων με σκοπό την εκπαραθύρωση τους σταδιακά από τις συγκεκριμένες χώρες και την καταστροφή των Κούρδων.

Η επιχείρηση θα ξεκινούσε πριν ανακοινωθεί η “Συμφωνία του Αιώνα”.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως παραδόθηκε βαρύς οπλισμός μεταξύ των οποίων βαλλιστικοί πύραυλοι, αντιπλοϊκοί, πυροβολικό κτλ στην Χεζμπολάχ σε Συρία-Ιράκ αλλά και στους Χούθι με σκοπό να πλήξουν την αμερικανική αρμάδα σε Περσικό, Ερυθρά και Κόλπο του Αντεν.

Συγκεκριμένα, οι Ιρανοί Φρουροί μετέφεραν αντιπλοϊκούς πυραύλους “Khalije-Fars” και βαλλιστικούς “Hormuz-1 και 2” στους Χούθι σε Υεμένη και σε διάφορα ιρανικά νησάκια κοντά στα Στενά του Ορμούζ και στον Περσικό με στόχο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα μετέφεραν πυροβολικό στην Χεζμπολάχ στο Ιράκ και στην Συρία.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έδωσε χτες αργά τη νύχτα διαταγή στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Βερολίνο να αλλάξει πορεία διότι προέκυψαν “επείγουσες υποθέσεις εθνικής ασφαλείας”

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι έλαβε από τις ιρακινές αρχές, κατά τη διάρκεια τετράωρης(!) επίσκεψης-έκπληξης που πραγματοποίησε στη Βαγδάτη, εγγυήσεις(!) για την προστασία των συμφερόντων της χώρας του μπροστά στην «κλιμάκωση» των «δραστηριοτήτων» του Ιράν.

«Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε» στη Βαγδάτη, είπε, «είναι οι πληροφορίες που καταδεικνύουν κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του Ιράν».

Ο Πομπέο έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντελ Αμπντελ-Μάχντι και με τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ.

«Εχουμε μιλήσει για τη σημασία που έχει να δούμε το Ιράκ να εγγυάται ότι είναι ικανό να προστατεύσει με επαρκή τρόπο τους Αμερικανούς στη χώρα αυτή. Και οι δύο τους έδειξαν πως κατανοούν πως έχουν αυτή την ευθύνη», είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις συναντήσεις του στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Οπως έγινε γνωστό, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έλαβε διαταγή να περάσει την Διώρυγα του Σουέζ 15 ημέρες νωρίτερα καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για επίθεση εναντίον αμερικανικών δυνάμεων από φιλοσιιτικές δυνάμεις όπως οι Χούθι στην Υεμένη.

Οπως αναφέραμε και χτες, Ιράν και Τουρκία λαμβάνουν θέσεις μάχης σε όλη την Μέση Ανατολή 30 ημέρες πριν ανακοινωθεί και επίσημα η “Συμφωνία του Αιώνα”.

Μία από τις συμφωνίες που έχουν κάνει Τεχεράνη και Αγκυρα είναι η εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από Β.Συρία και Ιράκ και η καταστροφή των Κούρδων!

Γι αυτό και ο ΥΠΕΞ των ΗΠ έφτασε χτες άρον άρον στην Βαγδάτη και ζήτησε “προστασία” από την ιρακινή πτέρυγα της Χεζμπολάχ και τους Ιρανούς Φρουρούς ενώ ανάλογα μηνύματα έχουν σταλεί και στην Τεχεράνη λέγοντας πως πρέπει να “σταματήσει την μεταφορά αντιπλοικών πυραύλων “Khalije-Fars” στους Χούθι. Αν οι τελευταίοι εξαπολύσουν τον συγκεκριμένο πύραυλο εναντίον της αμερικανικής αρμάδας τότε θα “βρέξει φωτιά και ατσάλι” στην περιοχή.

Η “Kataeb Hezbollah” προχώρησε πρόσφατα σε ανακοίνωση ζητώντας την εκδίωξη των ΗΠΑ από το Ιράκ χαρακτηρίζοντας τους αμερικανούς στρατιώτες ως “δύναμη κατασκοπείας και πηγή κακού”.

Παράλληλα, το Ισραήλ είναι στην τελική φάση εκτέλεσης νέου πλήγματος εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ και του Ιράν στην Συρία. Οπως έγινε γνωστό  F-16D από τη ‘Μοίρα της Κοιλάδας” και F-35Ι από την μοίρα “Golden Eagle” θα επιχειρήσουν εντός Συρίας.

Ο Στρατηγός Ντάνφορντ είπε σχετικά:

“Αυτό που ζήτησα από τον Υπουργό Άμυνας είναι να σπεύσει το αεροπλανοφόρο μας στον Περσικό. Αυτό που πραγματικά ζήτησα ήταν να επιταχύνει το “USS Lincoln” μαζί με τα βομβαρδιστικά για να μην υπάρξει αμφιβολία για την ετοιμότητα απάντησης μας σε οποιαδήποτε απειλή.

Γι αυτό το λόγο ακύρωσε την επίσκεψη του στην Κροατία”.

Ο Brett McGurk από την πλευρά του χαιρέτησε την κίνηση του Στρατηγού.

Συμβούλιο Ασφαλείας και διάγγελμα Ρουχανί στο Ιράν

Σε διάγγελμα προς τον λαό του προχώρησε αργά χτες τη νύχτα ο πρόεδρος του Ιράν ενώ προήδρευσε σε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας. Η Τεχεράνη τόνισε πως μπορεί να ξαναρχίσει αμέσως τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου με τα ισραηλινά ΜΜΕ να προχωρούν σε μπαράζ δημοσιευμάτων λέγοντας πως “είμαστε κοντά στον πόλεμο”.

“Το Ιράν είναι σε θέση να ξαναρχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% σε διάστημα μόνο τεσσάρων ημερών” δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Ο Σαλεχί προέβη στις δηλώσεις αυτές αφού το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη θα αναστείλει υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του 2015, από την οποία ήδη αποχώρησαν οι ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε για την απόφασή της να αποχωρήσει από δύο σημεία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA) τις πέντε από τις έξι χώρες που την έχουν υπογράψει (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

Νετανιάχου: Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Σήμερα το πρωί, καθώς ερχόμουν εδώ, άκουσα ότι το Ιράν σκοπεύει να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ομιλία του με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης των στρατιωτών που σκοτώθηκαν την ώρα του καθήκοντος και των θυμάτων επιθέσεων.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε αυτούς που θέλουν να μας σκοτώσουν», τόνισε.

Τέλος αμερικανικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών RC-135 SIGINT πετά συνεχώς στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας με αμερικανικό, βρετανικό και ισραηλινό πλήρωμα.

Oι ΗΠΑ κατάλαβαν κάπως αργά τις κινήσεις Ιράν-Τουρκίας στην περιοχή. Κανείς δεν θα υπογράψει ή θα δεχτεί την “Συμφωνία του Αιώνα” με τους όρους που αυτή περιέχει και οι δύο χώρες προετοιμάζουν κτύπημα κατά των ΗΠΑ ώστε να μειωθεί η επιρροή τους στην περιοχή.

Πάντως ακόμη και μετά από όλα αυτά, οι ΗΠΑ δείχνουν ότι διστάζουν να κατονομάσουν ρητά την Αγκυρα δείχνοντας αδυναμία και επιλέγουν να επιτεθούν στον σχετικά “αδύναμο” της ιστορίας, το Ιράν.

Ηδη ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από την Β.Συρία με προπαρασκευαστικές τουρκικές επιχειρήσεις κατά των συμμάχων των ΗΠΑ, των Κούρδων SDF.


Ryan Browne

@rabrowne75

Gen Dunford-“What I asked @ActingSecDef for on Sun, eventually the Lincoln would have made its way to the Gulf. What I asked really was to accelerate the movement of the Lincoln &the bomber task force so there would be no ambiguity about our preparedness to respond to any threat”

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ryan Browne

Ενσωματωμένο βίντεο

EHA News@eha_news

📹A B-52 bomber of the Army is shown departing the Barksdale Air Force Base in en route to the as a message to amid rising tensions

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News

Kylie Atwood

@kylieatwood

Pompeo on his meetings in Baghdad: We talked to them about the importance of Iraq ensuring that it’s able to adequately protect Americans in their country. They both provided assurances that they understood that was their responsibility.

28 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Brett McGurk

@brett_mcgurk

Smart for Pompeo to visit Baghdad to meet face-to-face with Iraqi leaders. More communication the better to reduce risks of misunderstandings and miscalculations. Lack of any diplomatic channels with Iran also heightens need for indirect communication through Baghdad.

108 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ryan Browne

@rabrowne75

.@SecPompeo: “You’ve all seen the reports…information that indicates Iran is escalating their activity. I wanted to go to Baghdad to speak with the leadership there, to assure them that we stood ready to continue to ensure that Iraq is a sovereign, independent nation.”

141 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ενσωματωμένο βίντεο

Abas Aslani@AbasAslani

FM @JZarif, upon arrival in Moscow, confirms Iran will cease some commitments under : & other members of Intn’l community were incapable to resist US pressures… Iran has decided to stop implementing some commitments under JCPOA & based on paragraphs 26 & 36.

128 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ενσωματωμένο βίντεο

Babak Taghvaee@BabakTaghvaee

: The four B-52Hs of ‘s 96th BS “Red Devils” which are deployed to Al-Udeid AB, to counter the threats caused by & ‘s Islamic Regime will be used to hunt & anti-ship ballistic missiles in & in case of eruption of the war.

55 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Babak Taghvaee@BabakTaghvaee

: Quds Force has transferred heavy weapons including artillery rockets to to be used by its proxy forces against & Coalition Military Bases. ‘s F-35As from 4th EFS will carry-out airstrike to destroy these weapons if fails to stop them.

151 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ενσωματωμένο βίντεο

US Strategic Command

@US_Stratcom

The Spirit is the nation’s premier long-range strike bomber & it takes the Total Force team to keep it stealthy! A1C Emili Koonce shows us how w/ Missouri ANG’s @131stBombWing & 509BW @Whiteman_AFB maintain B-2’s stealth capability.

68 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Abas Aslani@AbasAslani

‘s president Rouhani will shortly have a live televised address to talk on Iran’s decision to reduce its commitments under the .

41 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Abas Aslani@AbasAslani

‘s Supreme National Security Council announced that Iran will give parties 60 days to fulfill commitments on & banking areas, unless Iran, in the next phase, will not observe the limitations on “level of enrichment” & “modernizing Arak reactor”.

50 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

pronews.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,751ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα