BREXIT: Απολογισμός στην πρώτη επέτειο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

1η επέτειος του διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης  : πρώτος απολογισμός των συνεπειών

Οι Financial Times αναφέρουν σχετικά ότι «ενώ η αποχώρηση είχε αρνητικές συνέπειες, το κόστος της μεσοπρόθεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί». Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης (1-1-2021), οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της Βρετανίας είναι απτές. Από το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, η βρετανική ανάπτυξη, που κάποτε θεωρούνταν ως παράδειγμα προς μίμηση, ήταν χαμηλότερη από αυτήν της ευρωζώνης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης του Λονδίνου Center for European Reform, τον Οκτώβριο 2021 οι εξαγωγές και οι εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σχεδόν 16% χαμηλότερες από ό,τι θα αναμενόταν, εάν η χώρα παρέμενε στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά. Αυτά αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ του Marc Roche, ανταποκριτή του περιοδικού Le Point στο Λονδίνο, που δημοσιεύθηκε στις 26-12-2021 στην ηλεκτρονική του έκδοση με τίτλο : «Ένα χρόνο μετά, οι συνέπειες του Brexit στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας» (Un an après, les conséquences du Brexit sur le secteur automobile).

Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών έχει αρνητική γνώμη για τον τρόπο που πήγε το Brexit. Οι υποστηρικτές του Brexit είναι επίσης πιο δύσπιστοι από ό,τι ήταν πριν για τα οφέλη της αποχώρησης από την ΕΕ. Συγκεκριμένα, ένα χρόνο αργότερα, πάνω από 6 στους 10 Βρετανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι το Brexit πήγε άσχημα ή ότι πήγε λιγότερο καλά από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinium που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «The Guardian». Σχεδόν 1 στους 10 ερωτηθέντες Βρετανούς πιστεύει, αντίθετα, ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η Anna Lippert στις 28-12-2021 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Les Echos με τίτλο : «Η πλειοψηφία των βρετανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι το Brexit πήγε στραβά» (Au Royaume-Uni, une majorité d’électeurs pensent que le Brexit s’est mal passé).

Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του τέως υπουργού του αρμόδιου για το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου, David Frost, και με το τέλος του έτους 2021 να χαρακτηρίζεται από ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και εργατικού δυναμικού στη Βρετανία (π.χ. οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων), ο σκεπτικισμός εξαπλώνεται ακόμη και προς αυτούς που ήταν υπέρμαχοι του Brexit. Πράγματι, η εν λόγω έρευνα που έγινε μεταξύ 21 και 23 Δεκεμβρίου σε 1.900 Βρετανούς δείχνει ότι μεταξύ εκείνων που ψήφισαν υπέρ του Brexit, το 26% πιστεύει ότι πήγε λιγότερο καλά από το αναμενόμενο και το 16% πιστεύει ότι πήγε στραβά. Μεταξύ δε αυτών που ψήφισαν κατά του Brexit το 86% θεωρεί ότι δικαιώθηκε η αντι- Brexit άποψή τους.

Πιο διχασμένοι είναι οι φιλο-Brexit

Σύμφωνα με τον Adam Drummond, εκπρόσωπο της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinium, τον οποίο επικαλείται ο «Guardian», ο σκεπτικισμός των φιλο-Brexit Βρετανών είναι πιο έντονος από πριν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων φιλο-Brexit απαντούσε ότι το Brexit ήταν ένα καλό πράγμα, ενώ μια μεγάλη πλειοψηφία των αντι-Brexit πίστευε το αντίθετο, σε περίπου παρόμοιες αναλογίες.

Σήμερα, το κομμάτι των φιλο-Brexit για το οποίο η διαδικασία πηγαίνει άσχημα ή λιγότερο καλά από το αναμενόμενο είναι «μια σημαντική μειοψηφία». «Μόνο το 7% των αντι-Brexit Βρετανών πιστεύουν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Το 26% των φιλο-Brexit λέει ότι πήγε λιγότερο καλά από το αναμενόμενο. Κι έτσι, δεν υπάρχουν πλέον δύο ομοιόμορφα αντίθετα στρατόπεδα : το στρατόπεδο των αντι-Brexit εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον ενωμένο στο γεγονός ότι το Brexit είναι κάτι κακό, ενώ οι φιλο-Brexit  Βρετανοί είναι λίγο πιο διχασμένοι», αναλύει ο Άνταμ Ντράμοντ.

Οι Βρετανοί πλήττονται περισσότερο από τους Ευρωπαίους από τις ελλείψεις

Οι συνέπειες του Brexit, ανάμεικτες με εκείνες της πανδημίας Covid-19, έπληξαν σκληρά τους Βρετανούς κατά το έτος 2021. Ειδικότερα λόγω της έλλειψης ξένων εργαζομένων, ιδιαίτερα των οδηγών φορτηγών, πολλά σούπερ μάρκετ και αλυσίδες εστιατορίων έχουν ξεμείνει από ορισμένα προϊόντα κατά τους τελευταίους μήνες. Μια μελέτη της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, που δημοσιεύθηκε από τον «The Guardian», δείχνει ότι οι Βρετανοί κάτοικοι επηρεάστηκαν περισσότερο από τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2021 από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, το 56% των Βρετανών ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε επηρεαστεί προσωπικά από τις ελλείψεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες και το 9% δήλωσε ότι γνώριζε κάποιον που επηρεάστηκε από τις ελλείψεις. Ήταν 18% οι αντίστοιχοι στη Γερμανία, 16% στη Γαλλία, 12% στη Σουηδία και λιγότερο από 10% στην Ισπανία και την Ιταλία που υπήρξαν θύματα ελλείψεων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επηρεάστηκε. Εάν το Λονδίνο υποστηρίζει ότι αυτά τα προβλήματα εφοδιασμού επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο και δεν είναι πιο έντονα από αλλού, ο Clément Beaune, ο Γάλλος υπουργός ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, μετέδωσε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σε ένα tweet με μοναδικό σχόλιο: “#Brexit . Ποιες ήταν οι παρατηρηθείσες ελλείψεις ; Μετά τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ και ορισμένων καταστημάτων γρήγορου φαγητού, τα βενζινάδικα είναι τα τελευταία που πλήττονται από ελλείψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι που προκάλεσε πανικό μεταξύ των αυτοκινητιστών.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα