“Ανάλυση CT: Ο Ερντογάν επιστρέφει στα κατεχόμενα και το Κυπριακό”.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κινητικότητα, αλλά περιορισμένες προσδοκίες – «Ξυπνάει»… ανάποδα το Κυπριακό – Συνεχίζει από εκεί που το άφησε ο Ερντογάν – Ετοιμάζει σόου εμμονών στα κατεχόμενα – Ποντάρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνοκυπριακή πλευρά

Με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου μοιάζει η φάση στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό μετά τις τουρκικές εκλογές. Οι επόμενες μέρες θα φέρουν μερική κινητικότητα, ωστόσο μαζί με χίλια ζόρια και άλλα τόσα εμπόδια. Μια κατάσταση δραματικής στασιμότητας, η οποία αρχίζει και τελειώνει στις παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας.

Το πρώτο βήμα θα γίνει την Δευτέρα με την επίσκεψη του Ερντογάν στο ψευδοκράτος. Ο Τούρκος Πρόεδρος πάει στα κατεχόμενα με σκοπό να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη την ακραία εμπρηστική ρητορική του για το Κυπριακό. Κύριο μέλημα του είναι φυσικά να μιλήσει για τη λύση δύο κρατών και την ανάγκη για αναγνώριση του παράνομου μορφώματος. Εντελώς υποκριτικά αναμένεται να προτάξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το διεθνές δίκαιο, το οποίο βεβαίως ερμηνεύει κατά το δοκούν και ανάλογα με την πλεύση των συμφερόντων του.

Μέσα σ’ αυτή τη λογική θα κινηθεί η πρώτη ολομέτωπη επίθεση του κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά τις τουρκικές εκλογές. Ο Ερντογάν ακονίζει τα μαχαίρια του και ετοιμάζεται να κατηγορήσει τους Ελληνοκύπριους ότι ευθύνονται για τα αδιέξοδα, δεν αποδέχονται το διαμοιρασμό πλούτου – εξουσίας και εμμένουν σε μια «ανέφικτη, μη λειτουργική και εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη» μορφή λύσης. Ως τέτοια θεωρεί την ομοσπονδία από το 2017 και την κατάρρευση της προσπάθειας στο Κραν Μοντανά.

Στο περίγραμμα θέσεων του Τούρκου Προέδρου περιλαμβάνονται και οι φυσικοί πόροι που κρύβουν οι θάλασσες του νησιού. Επί τούτου δεν αποκλείεται να προβεί σε ανακοινώσεις για μια σειρά από νέες παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, από τουρκικά πλοία για λογαριασμό της χώρας του ή του ψευδοκράτους.

Την επίσκεψη περιμένει εδώ και μήνες με αγωνία ο Ερσίν Τατάρ προκειμένου να λάβει οδηγίες σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του. Μέχρι τις τουρκικές εκλογές παρουσίαζε την εικόνα ενός μπερδεμένου πολιτικού, εγκλωβισμένου σε μια μεγάλη περίοδο πολιτικής μοναξιάς. Εδώ και μήνες επαναλαμβάνει τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό, τη διάδοση των οποίων είχε προεκλογικά σταματήσει ο Ερντογάν ρίχνοντας τους τόνους. Αυτή η συνθήκη κρατούσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μακριά από κάθε βήμα και προσπάθεια. Εξού και η τριπλή άρνηση του να συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη τους τελευταίους μήνες σε κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο, σε δεξίωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σε κοινή επίσκεψη στη ΔΕΑ.

Τέτοιες πράξεις, εμμονές και αξιώσεις οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα παραμείνουν έρμαιο των ορέξεων του Ερντογάν. Το χάσμα ανάμεσα στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις σημερινές θέσεις της Άγκυρας θα εξακολουθήσει να είναι χαώδες, με αποτέλεσμα το τραγικό στάτους κβο να διατηρείται και να εδραιώνεται. Ένας φαύλος κύκλος, που μπορεί να σταματήσει μόνον εάν η τουρκική πλευρά επιλέξει επιτέλους το δρόμο της λογικής.

Απέναντι στο «τέρας» των τουρκικών αξιώσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά μάχεται για τον απεγκλωβισμό της διαδικασίας. Ποντάρει στην ουσιαστική και έμπρακτη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό είναι το δεύτερο πεδίο στο οποίο αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε πως δέχθηκε ένα ελπιδοφόρο τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, επρόκειτο για μια συζήτηση κατά την οποία φάνηκε πως υπάρχουν προοπτικές για εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εισήγησης για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Προεδρικό δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας στην προσδοκία για εξελίξεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 και 30 του μήνα.

cyprustimes.com

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λείπει ο τίτλος, ο οποίος είναι “Ανάλυση CT: Ο Ερντογάν επιστρέφει στα κατεχόμενα και το Κυπριακό”.

    “Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε πως δέχθηκε ένα ελπιδοφόρο τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, επρόκειτο για μια συζήτηση κατά την οποία φάνηκε πως υπάρχουν προοπτικές για εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εισήγησης για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

    Δεν χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι ήδη γνωστές.

    • Σύντομα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αισθανθεί απογοήτευση από την ΕΕ, όπως και οι Σέρβοι με την πρόσφατη εμπλοκή της ΕΕ στο Κόσοβο.
      Δεδηλωμένη υποστήριξη στην Τουρκία παρέχουν: Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία, και Ιταλία.
      Ο Μπορέλ και ο Σχοινάς είναι επαγγελματίες της αποφυγής.
      Εκεί που είναι το Κυπριακό ή πας με τον δυνατό ή ακολουθείς το μοιραίο (δύο κράτη). Ο Ερντογάν δεν μπλοφάρει και η ΕΕ είναι έτοιμη για υποχωρήσεις.

  2. Η Λευκωσία ξεδιπλώνει την πρωτοβουλία για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

    50 χρόνια τώρα, ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και όλοι δαύτοι οι καφενέδες σφυρίζουν αδιάφορα για την κατοχή τού 38% τού κυπριακού εδάφους από τούς Τούρκους και τού εποικισμού του με σκοπό την πληθυσμιακή αλλοίωσή του και κατ’ επέκτασιν ολοκλήρου τής Κύπρου. Τι μπορεί κανείς τώρα να περιμένει από κάποιον από δαύτους;

    Είναι, όμως, αλήθεια ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έδειξαν την πρέπουσα στάση, όταν μπόρεσαν. Π.χ. το 2004 δεν έβαλαν βέτο στο να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν πάτησαν πόδι ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αν προηγουμένως δεν επιβληθούν ανάλογες στην Τουρκία για την κατοχή. Αν βέβαια εμείς (Ελλάς και Κύρος) δεν κρατούμε την πρέπουσα στάση, γιατί να το κάμουν οι άλλοι;

  3. Άλλο ο penholder και άλλο ο businessholder. Όπως η Σερβία πλήρωσε τους ακροβατισμούς έτσι και η Κύπρος που επίσης πλήρωσε τους ανάλογους ακροβατισμούς πρέπει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις περί του νέου ψυχρού πολέμου.
    Δύο φορές το ίδιο λάθος δεν είναι λάθος αλλά απόφαση.
    Αν η Κύπρος θέλει να επιβιώσει στην αρένα της Μεσογείου και να επανενωθεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με τον businessholder.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα