Ο Ακιντζί ζητάει συνδιαχείριση κοιτασμάτων και ο ΟΗΕ ετοιμάζει νέο σχέδιο «Ανάν» προς κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

15/7/19 | 0 | 0 | 239 εμφανίσεις

 

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα θα απορρίψουν την πρόταση αυτή αλλά η Άγκυρα θα μπορέσει έτσι να παρουσιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως αδιάλλακτη.

Την ίδια στιγμή στον ΟΗΕ επιδιώκον την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν τερματιστεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά για να προωθηθεί και πάλι ένα νέο σχέδιο «Ανάν».

Ένα σχέδιο «Ανάν» το οποίο ουσιαστικά καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν θα έχει πραγματική υπόσταση εάν οι Τούρκοι δεν δεχθούν από την αρχή την κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού Στρατού και την αποδοχή της αρχής της πλειοψηφίας, δηλαδή να μην μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να ασκούν βέτο στις αποφάσεις της ελληνοκυπριακής προεδρίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει ομόφωνη απόφαση κυβέρνησης και κομμάτων, καθώς η πρόταση Ακιντζί έχει απαντηθεί από το 2011 όταν συμφωνήθηκε ότι το θέμα των υδρογοναθράκων θα τυγχάνει χειρισμού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τη λύση του κυπριακού.

Σήμερα η τουρκική πλευρά επαναφέρει την πρόταση τη στιγμή που οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αποφασίζουν μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παρανομες γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, από τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ.

Η Άγκυρα επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις γεωτρήσεις αυτές καθώς θα εμφανίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως αδιάλλακτη και συνεπώς ως εγγυήτρια δύναμη πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Δηλαδή εν  ολίγοις θα το παρουσιάσει ως μη έχουσα άλλη επιλογή.

Στον ΟΗΕ επιχειρούν την επανέναρξη των συνομιλιών, με την Άγκυρα να προσποιείται ότι δεν θέλει για να αναγκάσουν τους πάντες να δεχτούν και την παραμονή του κατοχικού Στρατού και την συνέχιση των εγγυήσεων και την μη αποδοχή της αρχής της πλειοψηφίας ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κρατικό μόρφωμα υπό τον πλήρη έλεγχο της Άγκυρας.

www.pronews.gr/kypros/788915_o-akintzi-zitaei-syndiaheirisi-koitasmaton-kai-o-oie-etoimazei-neo-shedio-anan-pros

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας