«Όταν οι πολιτικοί αδυνατούν να προτείνουν λύσεις, αλληλοκαρφώνονται : Η περίπτωση της Υπουργού Marielle de Sarnez του Macron»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]www.kalkis.eu

Εν όψει του μείζονος εκλογικού διακυβεύματος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών των δυο γύρων στις 11 και 18 Ιουνίου, τα αλληλο-καρφώματα των Γάλλων πολιτικών παίρνουν και δίνουν προκειμένου να αποδείξουν (;) ότι οι αντίπαλοι είναι χειρότεροι από τους ίδιους. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι πολιτικοί αδυνατούν να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις, και συχνά επώδυνες για τους εκλογείς τους, για τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας τους.

Δεν πρόλαβαν να συνέλθουν οι Γάλλοι από τις αποκαλούμενες «υποθέσεις» (Affaires) του François Fillon και της Marine Le Pin για «εικονική απασχόληση» συνεργατών στα πολιτικά τους γραφεία, η σημερινή εφημερίδα Le parisien και συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι της Jean-Michel Décugis και Eric Pelletier, αναφέρονται στην έρευνα που αφορά την νέα υπουργό Marielle de Sarnez, αρμόδιας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και πρώην ευρωβουλευτίνας του κεντρώου κόμματος Modem.

Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι το εν λόγω κόμμα, με τον αρχηγό του και νυν υπουργό Δικαιοσύνης François Bayrou, είχε αξιώσει, ως προϋπόθεση,  από τον Emmanuel Macron την άμεση «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής» για να του παράσχει την πολύτιμη υποστήριξή του στις προεδρικές εκλογές. Και μάλιστα αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο νομοθέτημα, πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Έτσι, εύλογα διερωτώνται οι εν λόγω δημοσιογράφοι πότε θα γίνει αυτή η ηθικοποίηση ;

Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα, η προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου για «παραβίαση της εμπιστοσύνης» αφορά 19 Γάλλους ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης και της Marielle de Sarnez, η οποία αρνείται κάθε αδίκημα.

Η υπόθεση Φιγιόν έχει προκαλέσει σύγχυση σχετικά με την πραγματική εργασία των βοηθών των βουλευτών, αφού αυτές οι θέσεις εργασίας, στην πράξη, προορίζονταν αποκλειστικά για τους συγγενείς τους, στο όνομα της εμπιστοσύνης και της εχεμύθειας! Σήμερα, μια άλλη δικαστική έρευνα αναδύεται, αυτή τη φορά με στόχο πρακτικές εικονικής απασχόλησης εις βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση των δαπανών των κομμάτων και τη διασφάλιση της ζωής κάποιων αιρετών αξιωματούχων.

Αυτή τη φορά είναι το Εθνικό Μέτωπο που άναψε το φυτίλι. Το ακροδεξιό κόμμα είναι το πρώτο για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες από τις ευρωπαϊκές αρχές για  παράνομες  πληρωμές μισθών της γραμματέως και του σωματοφύλακα της Marine Le Pen (η οποία αναγνωρίζει ότι έχει μισθοδοτήσει εικονικά έναν βοηθό για να τον «τακτοποιήσει»). Από τις οποίες προέκυψε  σημαντική εξοικονόμηση για το εν λόγω κόμμα της τάξεως του 1 εκατομμυρίου €.

Η Marine Le Pen όμως έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί τσαμπουκαλίδικα να ανταποκριθεί στην σχετική πρόσκληση των δικαστών, υποστηρίζοντας την ανάμιξη των δικαστών στην προεκλογική καμπάνια! Σε κάθε περίπτωση, το ακροδεξιό κόμμα δεν επιθυμεί να πέσει μόνο του. Προτίθεται να αποδείξει ότι η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη μεταξύ των Γάλλων πολιτικών. Έτσι λοιπόν στις 14 Μαρτίου 2017, η ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Sophie Montel, απέστειλε μια επιστολή καταγγελία στον Francois Molins, εισαγγελέα του Παρισιού, και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης ( Olaf).

Συγκεκριμένα ανάφερε : «Είμαι υποχρεωμένη να θέσω υπόψη σας στοιχεία που πιστοποιούν ότι πολλοί Γάλλοι αιρετοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν στη δούλεψή τους βοηθούς οι οποίοι εργάζονται για την πολιτική τους παράταξη». «Στο όνομα της αρχής της ισότητας», ζήτησε η ευρωβουλευτής από την δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως στην περίπτωση των 19 ευρωβουλευτών (από την δεξιά, την αριστερά ή τους οικολόγους) και των 30 βοηθών τους. Επισυνάπτοντας σχετικό πίνακα Excel στους παραλήπτες της καταγγελίας.

Την είχε προλάβει βέβαια εγκαίρως ο πρώην ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου, Aymeric Chauprade, ο αποκαλούμενος «κύριος με καθαρά χέρια», ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα του τον Νοέμβριο του 2015 γιατί δεν αποδέχθηκε την εικονική απασχόληση των βοηθών του. Κατηγόρησε δε την πρόεδρό του ότι απαίτησε ένα μεγάλο μέρος των βοηθών των λεπενιστών ευρωβουλευτών να εργάζονται για το Μέτωπο, αλλά να πληρώνονται από το ευρωκοινοβούλιο !

Η προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου, επανέρχεται τώρα με μεγαλύτερη ένταση διότι το φαινόμενο αυτό θεωρείται «ως εθνικό σπορ» και γιατί συμπεριλαμβάνει και την νέα υπουργό Marielle de Sarnez και η οποία δήλωσε :  «Έχω πάντα σεβαστή τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου. Είχα ως βοηθό, με έδρα την εκλογική μου περιφέρεια των Παρισίων, την Philippine Laniesse για 6 ή 8 μήνες με μερική απασχόληση, μετά από τους συνήθεις ελέγχους του Ευρωκοινοβουλίου. Έκανε  τη δουλειά της πριν παραιτηθεί εδώ και ένα μήνα». Η έρευνα εν προκειμένω θα ασχοληθεί με τον προσδιορισμό του συγκεκριμένου ρόλου της Philippine Laniesse, νυν περιφερειακής συμβούλου και δημοτικής συμβούλου του ΧΙΧ δήμου των Παρισίων αλλά και αρμόδιας για την επικοινωνία της υπουργού (περίτρανη πολυπραγμοσύνη δηλαδή) σήμερα.

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα