Όταν ευθυγραμμίζονται τα άστρα: Οι συμμαχίες στη Μεσόγειο απέβαλαν τον ταραξία Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

File Photo: Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι (Κ) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ) και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (Α) κάνουν κοινές δηλώσεις μετά την 7η Τριμερή Σύνοδο, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Η υπογραφή του νόμου, γνωστού ως East Med Act, («για την προώθηση συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο») είναι μία εξαιρετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι στο νησί ακούστηκαν υπερβολικές φωνές αντίδρασης, που δεν αφορούσαν τα συμφέροντα της Πατρίδας μας, αλλά κομματικά και προσωπικά συμφέροντα.

  • Το περίεργο είναι ότι όσοι αντέδρασαν, έχουν ή είχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχέσεις «εργασίας» και συνεργασίας με τη Μόσχα. Σε ένα γεωπολιτικό σκηνικό, όπου αλλάζουν οι συμμαχίες όπως τα …πουκάμισα, όλες οι συμπεριφορές είναι αποδεκτές. Εκτός όταν αντιστρατεύονται τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις γερουσιαστών και βουλευτών, που αναμείχθηκαν και στη συγγραφή του νόμου και στις διαδικασίες έγκρισης του, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι πρωτίστως στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου στρατηγικού πυλώνα, στον οποίο συμμετέχουν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα -θα μπορούσε να προστεθεί στη συνέχεια και η Ιταλία. Ο πυλώνας αυτός θα στηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αυτή τη φάση θα είναι εντελώς ανεξάρτητος από άλλες συμμαχίες της Ουάσιγκτον.

Εάν στην πορεία καταρρεύσει οριστικά η σχέση της Αμερικής και της Τουρκίας, ο άξονας αυτός θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον τουρκικό ρόλο, ο οποίος -έτσι κι αλλιώς- τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργός, αν και οι Αμερικανοί γραφειοκράτες ζουν σε ένα παράλληλο φανταστικό κόσμο και δεν έχουν καταλάβει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, ένας απόλυτα διεφθαρμένος ηγέτης, έχει προδώσει την Αμερική, υλοποιώντας ένα σχέδιο που έχει εκπονήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θυμίζω ότι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν αποδοκίμασε με εντυπωσιακό τρόπο τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ, ήταν όταν αρνήθηκε να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλουν από τα βόρεια στο Ιράκ, το 2003, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η νίκη της Ουάσιγκτον εναντίον του Σαντάμ Χουσείν.

Σημασία, πάντως, έχει ότι αν κοιτάξει κάποιος τον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, εύκολα θα επιβεβαιώσει ότι εκτός της Τουρκίας και της Συρίας, όλες οι άλλες χώρες εξυπηρετούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα συμφέροντα της Αμερικής. Ανάμεσά τους κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, που αποτελούν τους βασικούς εχθρούς του Ερντογάν. Όμως, ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ, παραμένει «εγκλωβισμένος» σε μία ανάρμοστη σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία επηρεάζει δραματικά μερικές φορές τις αποφάσεις του. Και αυτό αποδείχθηκε στην περίπτωση των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι κατασφαγιάστηκαν από τους Τούρκους όταν ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν για να εισβάλει.

  • Με βάση το παραπάνω γεγονός, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη απόσταση των απόψεων που εκφράζουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες από αυτές του Αμερικανού προέδρου. Για να επιτύχει ο νέος στρατηγικός πυλώνας ασφάλειας, πρέπει ο κ. Τραμπ να ξεχωρίσει δύο πράγματα: άλλο η προσωπική και επιχειρηματική του σχέση με τον Ερντογάν, και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συμμαχία της Αμερικής με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διατηρεί προσωπική σχέση με τον κ. Τραμπ από τη δεκαετία του ’80! Εκτός αν τη διέλυσε και αυτή ο Ερντογάν και δεν το γνωρίζουμε…

Για να είμαστε δίκαιοι: Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και βοηθητικοί και εδώ και καιρό έχουν διαχωρίσει τις κουβέντες για το Κυπριακό από τη στρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία. Η σχέση Κύπρου-Αμερικής είναι αναβαθμισμένη και η τελευταία συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσιγκτον, άνοιξε μία «λεωφόρο συνεργασίας» σε όλα τα επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι προσωπικά δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη στον κ. Τραμπ, ο οποίος μερικές φορές γίνεται «παιγνιδάκι» στα χέρια του Ερντογάν, βλέπω ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες προωθούν αποτελεσματικά τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και ο κ. Πομπέο τους ακούει, διότι ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, την τουρκική προδοσία. Ως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ηγήθηκε όλων των διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους και ξέρει από πρώτο χέρι ότι η Αμερική δεν μπορεί να εμπιστεύεται άλλο την Τουρκία.

Πληροφορούμαι ότι ο κ. Πομπέο βρίσκεται στο στάδιο να αποφασίσει να επισκεφθεί την Κύπρο το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς για να συνεχίσει τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Η απόφαση για να εντάξει την Κύπρο σε μία μεγάλη περιοδεία του που θα ξεκινήσει από χώρες της Ασίας είναι ένα σημαντικό γεγονός, χωρίς αμφιβολία.

Και ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε φτάσει σε ένα σημείο, όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίπεδο του παράνομου ψευδοκράτους, αμέσως μετά την καταλυτική ήττα του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004. Μερικοί Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν κάνει αίσχη τότε εναντίον της Κύπρου, ενώ ένας εξ αυτών …«υποσχέθηκε» ότι θα πέφτουν κεραμίδια στα κεφάλια μας. Τελικά έπεσαν στο δικό του!

  • Η πιθανή επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις σχέσεις με την αμερικανική υπερδύναμη και θα επιβεβαιώσει πάνω απ’ όλα ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ ταυτίζονται στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας. Θα ήταν ευχής έργο να απαγκιστρώσουν την εξωτερική τους πολιτική για το Κυπριακό από την τακτική εξυπηρέτησης της κατοχικής δύναμης. Άλλωστε αυτό θα εξυπηρετούσε τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μία καλή εξέλιξη των τελευταίων δύο εβδομάδων, είναι ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνει να επανέρχεται δριμύτερος και έτοιμος να παίξει τον ρόλο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Η απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed ήταν δική του και την έλαβε σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιστεύει στον αγωγό, και σύμφωνα με πληροφορίες είπε στους συνομιλητές του ότι δεν είναι πρόβλημα η χρηματοδότησή του. Επίσης ξεκίνησε γύρο επαφών με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και «σκότωσε» ταυτόχρονα όποιες ιδέες εκπορεύθηκαν από την Τουρκία για βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο νόμος East Med Act έγινε πραγματικότητα χάρις στην προσπάθεια των ακτιβιστών του HALC και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC). Όταν ρωτήθηκε ο ηγέτης της AJC, Ντέιβιντ Χάρις για τη σημασία του νόμου και τι σηματοδοτεί για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε:

«Είναι μία ιστορική πραγματικά εξέλιξη μετασχηματισμού για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνειδητοποιούν ότι σήμερα δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη γραμμή της Αμερικής σε αυτή τη στρατηγικά και οικονομικά ζωτική περιοχή αποτελείται από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και από αρκετές αραβικές χώρες, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και την Ιορδανία».

Τα πολλά λόγια είναι περιττά… Τα είπε όλα ο κ. Χάρις.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα