Όποιος διασπείρει το μίσος ευθύνεται για τη φρίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Yascha Monk *

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ρητορική του μίσους έχει ιδιαίτερη απήχηση στα άρρωστα μυαλά. Εχουμε δει τον δολοφονικό παραλογισμό νεαρών μουσουλμάνων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα από το Διαδίκτυο ακούγοντας τα κηρύγματα φανατικών ιμάμηδων. Και τώρα βλέπουμε την ακραία πράξη ενός άνδρα που υποκινήθηκε από τη βίαιη και συνωμοσιολογική σκέψη ορισμένων κινημάτων της ακροδεξιάς.

Διάβασα το μανιφέστο του δολοφόνου του Χάναου και τρόμαξα πολύ. Αν και πρόκειται για ένα παραληρηματικό κείμενο, είναι γραμμένο σε τόσο καλά γερμανικά που φαίνεται να έχει συνοχή. Η μανία καταδίωξης από την οποία διακατεχόταν τον έκανε να βάζει στο ίδιο καλάθι αντισημιτισμό και αντιισλαμισμό, όπως κάνει μια συγκεκριμένη και ιδιαίτερα βίαιη Δεξιά. Το ερώτημα δεν είναι να καταλάβουμε αν ο δολοφόνος ήταν παρανοϊκός ή στρατευμένος τρομοκράτης. Αλλά να καταλάβουμε ότι τα δύο αυτά πράγματα μπορεί να συνυπάρχουν στα πιο εύθραυστα μυαλά.

Οσο περισσότερο διαδίδονται και εκλογικεύονται ορισμένες ιδέες, τόσο πιο αποδεκτή γίνεται η φρίκη. Και η ρητορική του μίσους ωθεί αυτούς που είναι διατεθειμένοι να προβούν σε βίαιες πράξεις. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν είναι αλήθεια ότι το μίσος νικάει: στη Γερμανία, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κοινωνία είναι πολύ πιο ανοιχτή απ’ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όσο περισσότερο εξελίσσεται και ανοίγεται μια κοινωνία, τόσο ενισχύεται ο εξτρεμισμός εκείνων που την απορρίπτουν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Αγγελα Μέρκελ έκανε λάθος το 2015, όταν είχε πει ότι ήταν έτοιμη να δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Και ότι αυτό λειτούργησε υπέρ του AfD. Όμως στην πραγματικότητα η Μέρκελ δεν είχε τότε πολλές επιλογές. Και άλλωστε η άνοδος του AfDείχε ήδη αρχίσει. Η οργή κατά της τουρκικής μετανάστευσης έχει βαθιές ρίζες και θα είχε επηρεάσει τη γερμανική πολιτική σκηνή ακόμη και χωρίς εκείνο το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Η Αριστερά πρέπει να δείξει μεγαλύτερο θάρρος στην αντιμετώπιση των θεμάτων που τρομάζουν τον κόσμο. Η Δεξιά επιμένει ότι όποιος δεν είναι λευκός και χριστιανός δεν θα ενσωματωθεί ποτέ. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Η Αριστερά πρέπει όμως να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό με ιδεολογικό τρόπο και να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις.

(*) Ο Γιάσα Μονκ είναι γερμανοαμερικανός πολιτειολόγος, από τους εγκυρότερους ειδικούς για την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας

(Πηγή: συνέντευξη στη Repubblica)

 

MMH

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα