Χθες στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μία ερώτηση ήταν “όλα τα λεφτά”: Λόγω της Τουρκίας θα ξεμείνετε από συμμάχους!!!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη χθεσινή ενημέρωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department), Νέντ Πράις (Ned Price), υποβλήθηκαν σημαντικές ερωτήσεις που αφορούσαν την Τουρκία και την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα εισβάλει στη βόρεια Συρία με στόχο να κτυπήσει τους Κούρδους αντάρτες του YPG.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη δράση της Τουρκίας στη Συρία, το ενδεχόμενο μιας νέας τουρκικής εισβολής, αλλά και τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Μία ερώτηση, έκανε μεγάλη εντύπωση, καθώς στον εκπρόσωπο τονίστηκε ότι:

Υπάρχει κάτι άλλο που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν πέρα από το να καλείτε τη σύμμαχό σας να σταματήσει τις εχθροπραξίες; Γιατί αν η Τουρκία συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, θα ξεμείνετε από συμμάχους σύντομα.

ΑΚολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

  • Ερ.: Ned, θα σχολιάσετε τίποτα για τη δολοφονία του δεύτερου τη τάξει Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων από την Τουρκία;

Ned Price: Έχουμε απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση στη Βόρεια Συρία. Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πλευρές να διατηρήσουν και να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός και να ενισχύσουν τη σταθερότητα στη Συρία και να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

  • Ερ.: Ned, μόνο τον τελευταίο μήνα περίπου 18 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έχουν σκοτωθεί από την Τουρκία. Υπάρχει κάτι άλλο που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν πέρα από το να καλείτε τη σύμμαχό σας να σταματήσει τις εχθροπραξίες; Γιατί αν η Τουρκία συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, θα ξεμείνετε από συμμάχους σύντομα. Οπότε μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων – αυτό είναι κάτι που οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατά κάποιο τρόπο το έχουν προτείνει– την ιδέα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Είναι κάτι που εσείς υποστηρίζετε;

Ned Price: Συνεχίζουμε να έχουμε τέτοιες συζητήσεις με βασικούς εταίρους και συμμάχους. Συνεχίζουμε να έχουμε τέτοιες συζητήσεις με τους Τούρκους εταίρους μας. Τους έχουμε ξεκαθαρίσει τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως – και αυτό είναι κάτι που το επαναλάβαμε την περασμένη εβδομάδα, τις βαθιές ανησυχίες που έχουμε για την πιθανότητα επανέναρξης της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Βόρεια Συρία – και συγκεκριμένα τον αντίκτυπο που θα έχει στον άμαχο πληθυσμό. Έχουμε ξεκαθαρίσει τις ιδιαίτερες ανησυχίες μας ότι οποιαδήποτε επανάληψη τέτοιου είδους επίθεσης, οποιαδήποτε ευρεία επίθεση, θα ανέτρεπε τα σημαντικά οφέλη που έχουμε αποκομίσει στον πόλεμο εναντίον του Daesh τα τελευταία χρόνια. Θα είχε ανθρωπιστικές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της πολιτικής διαδικασίας σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Ερ.: Αυτό ισχύει για την νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ή ισχύει και για τις επιθέσεις με drones στους Διοικητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων;

Ned Price: Μιλάμε για την επανάληψη μιας επίθεσης στη Βορειοανατολική Συρία

  • Ερ.: Είπατε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις. Το ερώτημα αφορούσε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Συζητάτε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με κάποιον στην περιοχή;

Ned Price: Θα χρειαστεί να σας παραπέμψω στο Υπουργείο Άμυνας. Σε ότι αφορά το State Department, εμείς έχουμε διπλωματικές επαφές με τους συμμάχους και εταίρους μας, φυσικά και με τους Τούρκους συμμάχους σε αυτήν την περίπτωση.

  • Ερ.: Για ποιο θέμα;

Ned Price: Για τις ανησυχίες μας αναφορικά με την πιθανότητα ευρείας και νέας στρατιωτικής επίθεσης στη Βορειοανατολική Συρία.

Χθες στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μία ερώτηση ήταν “όλα τα λεφτά”: Λόγω της Τουρκίας θα ξεμείνετε από συμμάχους!!!

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα