Φόβοι για «άλμα» από τις βόμβες στις σφαίρες – Η νέα γενιά της τρομοκρατίας στο προσκήνιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δέκα άτομα συνελήφθησαν και κατηγορούνται για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δύο στρατιωτικοί περιλαμβάνονται μεταξύ των δέκα συλληφθέντων που κατηγορούνται για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο η μεγάλη ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα ενδεχόμενο «άλμα» από τις βόμβες στις σφαίρες.
Και αυτό καθώς στην πρόσφατη ανάληψη της ευθύνης για τον φάκελο – βόμβα στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης γινόταν λόγος για «σφαίρες που θα βρουν τον στόχο τους».

Ειδικότερα, στις 20/2 η οργάνωση με επωνυμία «Eνοπλη Απάντηση» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή δέματος-βόμβας στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης. Το κείμενο ανάληψης ευθύνης αναρτήθηκε στο Athens Indymedia και ο συντάκτης του κειμένου έκανε ονομαστική αναφορά στη δικαστικό, χαρακτηρίζοντάς την «γρανάζι της απάνθρωπης – φασιστικής μηχανής» και εκτόξευσε απειλές εναντίον της γράφοντας: «Oσο εύκολα έφτασε ο φάκελος-βόμβα στο γραφείο της, τόσο εύκολα μπορούν οι σφαίρες μας να βρουν τον στόχο τους. Μπορεί αυτή η προσπάθεια να απέτυχε, αλλά η συγκεκριμένη βασανίστρια θα παραμείνει βασικός στόχος για εμάς, διότι δεν θα μείνουν ατιμώρητες οι αποφάσεις της».

Εμπλοκή στρατιωτικών για την προμήθεια εκρηκτικών

Την ίδια στιγμή πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι στρατιωτικοί φέρονται να σχετίζονται με την προμήθεια εκρηκτικών υλών. Είναι η πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας που στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατηγορούνται για τρομοκρατία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρώτος στρατιωτικός είναι πυροβολητής του Στρατού ξηράς, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του, και ο δεύτερος οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας που βρισκόταν σε μακρά αναρρωτική άδεια.

Όπως λένε αρμόδιες πηγές, βασικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση είναι αναρχικός, ο οποίος είχε συλληφθεί για ληστείες και ο οποίος φέρεται να συνδέθηκε με ποινικούς μέσα στη φυλακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για 36χρονο που παραμένει έγκλειστος για ένοπλες ληστείες σε τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα είχε κατηγορηθεί για ληστείες στη Μεταμόρφωση, στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας, στη Νέα Ιωνία και στα Πετράλωνα. Ο 36χρονος είχε πάρει άδεια από τις φυλακές τον Αύγουστο του 2021 και παραβίασε τους όρους. Ακολούθησαν ληστείες σε τράπεζες κατά τις οποίες οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αντιλήφθηκαν τη δράση του.

αναρχικος ληστης

Ο αναρχικός ληστής που είχε συλληφθεί για ληστείες

Ο φάκελος βόμβα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης

«Κλειδί» για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής αποτέλεσε το γεγονός ότι ο φάκελος-βόμβα που εστάλη στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης δεν εξερράγη, διότι ο σύζυγος του στόχου -απόστρατος αξιωματικός του Στρατού- αντιλήφθηκε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν το παγιδευμένο δέμα να μεταφερθεί αυτούσιο στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που ανίχνευσε δακτυλικό αποτύπωμα που ταυτοποιήθηκε με έναν από τους συλληφθέντες.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στο γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με τις συλλήψεις είχε αναλάβει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις με την επωνυμία «Σύμπραξη Εκδίκησης», εντούτοις, για το παγιδευμένο δέμα στην πρόεδρο Εφετών στη Θεσσαλονίκη ανέλαβαν την ευθύνη με διαφορετική επωνυμία. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι σε πολλές επιθέσεις του αντάρτικου πόλης υπάρχει κοινό «διευθυντήριο» παρότι εμφανίζονται διαφορετικές τρομοκρατικές επωνυμίες στις προκηρύξεις.

Το πιο ανησυχητικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η «ώσμωση» ποινικών και τρομοκρατών, όπως και η εμπλοκή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνδετικός κρίκος φέρεται να ήταν ο 36χρονος αναρχικός», αναφέρει αστυνομική πηγή.

αναρχικος ληστης

Ο αναρχικός ληστής που είχε συλληφθεί για ληστείες

Σημειώνεται πάντως ότι μεταξύ των επιθέσεων που εξιχνιάστηκαν δεν περιλαμβάνεται η πρόσφατη ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπάρχει και άλλη ενεργή τρομοκρατική οργάνωση είτε ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί επαρκή στοιχεία.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/237071/fovoi-gia-alma-apo-tis-vomves-stis-sfaires-i-nea-genia-tis-tromokratias-sto-proskinio

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα