Το ψυχολογικό Brexit κυριάρχησε Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου.

Ο Μπόρις Τζόνσον ένωσε το κόμμα του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν διέλυσε το δικό του. Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε την ταυτότητα των βρετανών, την δημοκρατία και το Brexit. Έτσι, κέρδισε τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και την μεσαία τάξη μολονότι τμήμα της ήθελε παραμονή στην Ευρώπη.

Ο Κόρμπιν τάχθηκε με την φιλοευρωπαϊκή ελίτ (τον υπερψήφισε το City) και έχασε την μάζα των εργατικών, κυνηγώντας τις ψήφους των ξένων. Προέταξε μια σοσιαλιστική ατζέντα μαρξιστικών πολιτικών, τις οποίες ο κόσμος πλέον αποστρέφεται. Οι εκλογές δεν διεξήχθησαν με το δίλλημα μεταξύ Ουιλσονισμού-Λενινισμού, το σύστημα υγείας ή τις παροχές σε αναξιοπαθούντες. Οι βρετανοί δεν είναι απάνθρωποι, όμως αντιλαμβάνονται το μεταναστευτικό ως πολιτική των ελίτ, που στοχεύει στην ισοπέδωση των δικών τους δικαιωμάτων, στο όνομα ενός δήθεν ανθρωπισμού, που προωθείται με σκοπιμότητα και αναπαράγεται από άγνοια. Γνωρίζουν ότι η λιτότητα επήλθε από πολιτικές παρελθουσών εργατικών κυβερνήσεων (1997-2010). Όταν το 2008 ο Γκόρντον Μπράουν διέσωσε τις τράπεζες, η λίρα έχασε 34% της αξίας της, με αποτέλεσμα απολύσεις και περικοπές.

Ο Κόρμπιν δεν είχε καθαρό λόγο. Πολλά “θα”, μη υλοποιήσιμα. Ουτοπικές υποσχέσεις που οδηγούν σε δυστοπικές κοινωνίες. Εκατομμύρια ευρωπαίοι τις βίωσαν χρόνια. Μόνο κάτι ξεχασμένες κομματικές νομενκλατούρες τις αναπολούν.

Συνειδητά παραπλάνησε τους πολίτες: ″θα μείνουμε στην ΕΕ ή δεν θα φύγουμε″. Δεν ήθελε το Brexit, γιατί θα έχανε 800.000 ψήφους. Δεν σεβάστηκε την βούληση των πολιτών του 2016. «Κύριος οίδε πως» θα έβγαζε διαφορετικό αποτέλεσμα σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Θυμίζει την Ελλάδα το 2015. Υποσχόταν καλύτερη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Γιατί οι Ευρωπαίοι θα του έδιναν κάτι που δεν έδωσαν στην Μέι ή στον Τζόνσον; Ο Κόρνπιν χάθηκε στην διαδρομή με την ΕΕ, που παλαιότερα αποτελούσε ταξικό εχθρό. Γίνεται να την θεωρείς εκπρόσωπο της παγκοσμιοποίησης και να ζητάς παραμονή σε αυτήν;

Σχετικά με το ψευτοδίλημμα για απόσχιση της Σκωτίας,  δημοσκόπηση δείχνει ότι το 56% επιθυμεί παραμονή στο Ην. Βασίλειο. Όμως…, η ΕΕ διεμήνυσε στους  Σκώτους πως χωρίς την βοήθεια του Westminster αδυνατούν να ενταχθούν στην Ένωση.

Αυτή η νίκη των συντηρητικών σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τον πλανήτη. Η χώρα βγαίνει από τον ευρωπαϊκό κορσέ, που σύντομα θα καταστεί σιδηρά πανοπλία για τους λοιπούς, οι οποίοι ανυποψίαστοι απαιτούν από τις ηγεσίες να τους τον φορέσουν.

Όσον αφορά τον Τζόνσον, ας μην αναφερθούμε στην Βρετανο-ρωσο-τουρκο-εβραϊκή καταγωγή του. Εάν όμως σκεφτούμε την βρετανική πολιτική δυο αιώνων, δεν πρέπει να μας εκπλήξει μια ξεκάθαρα φιλοτουρκική στάση. Όχι ότι ο Κόρμπιν θα διέφερε. Μη συντηρούμε μύθους περί σοσιαλιστικής συν-αντίληψης. Να υπενθυμίσουμε φιλειρηνιστές εργατικούς όπως ο Τόνι Μπλέρ.

 

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα