ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΠΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ.- ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
1.- Η παγίδα ήταν γνωστή αλλά το πέσιμο σ αυτήν ήταν αναπόφευκτο. Η Τουρκία δέχθηκε τις διερευνητικές για να αποφύγει σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντί της. Και η Ελλάδα αποδέχθηκε την πρόσκληση επειδή δεν μπορούσε να την αποφύγει. Μια άρνηση θα έριχνε τις ευθύνες στην Ελλάδα και θα δικαίωνε την Τουρκία.
2.- Όποιος πιστεύει πως η Τουρκία δεν έθεσε στις συνομιλίες το σύνολο των αιτημάτων της και δεν θα επιμείνει σε αυτά, δεν έχει καταλάβει τίποτε από την ουσία της τουρκικής πολιτικής.
3.-Η εξέλιξη είναι αρνητική για την Ελλάδα. Αλλά αυτά παθαίνει όποιος δεν έχει θεσμούς και μηχανισμούς να προτείνουν εναλλακτικές πολιτικές και ακολουθεί την πεπατημένη να τρέχει εκ των υστέρων για να σβήσει φωτιές. ‘Οποιος ακολουθεί, όπως η κυβέρνηση στην Αθήνα, μια συγκεντρωτική πολιτική που αποστερεί τη χώρα από την αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων της.
4.-Τα δεδομένα αλλάζουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική της στην Ε.Ε. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ένωσης θέλουν να ακολουθήσουν φιλοτουρκική πολιτική και να αποσυνδέσουν τα ελληνοτουρκικά από την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στους διαμορφωτές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Παίρνουμε από την Ε.Ε. ό,τι μπορούμε αλλά δεν βασίζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας, μόνο, στις Βρυξέλλες οι οποίες θα ζητήσουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, παραχωρήσεις από την Αθήνα στην Άγκυρα. για να επέλθει ηρεμία.
5.-Αναζήτηση στηριγμάτων στην Ουάσιγκτον. Λεπτομερής ανάλυση της αμερικανικής πολιτικής και προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Πειστικό σχέδιο παρουσίασης ότι η Ελλάδα και τα συμφέροντά της βρίσκονται πλησιέστερα στην αμερικανική στρατηγική στην περιοχή.
6.-ΗΤουρκία, όπως και αξιωματούχοι της το έχουν δηλώσει και όπως φαίνεται από την πράξη, ακολουθεί περισσότερο από την Ελλάδα την Βυζαντινή πολιτική. Στην Τουρκία, οι τουρκικής καταγωγής είναι μειοψηφία. Στον τουρκισμό ενσωματώθηκαν όλες οι πληθυσμιακές λαότητες που κατοικούσαν στον μικρασιατικό χώρο και την Ανατολία, άλλοτε κύριο κορμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Και η κουλτούρα μιας αυτοκρατορίας δεν εξαφανίζεται. Μεταβιβάζεται.
7.-Η Τουρκία και ο Ερντογάν απομονώθηκαν στην περιοχή και τώρα ακολουθούν πολιτική διόρθωσης των επιλογών που οδήγησαν στην απομόνωση. Η εκλογή Μπάιντεν, η ρήξη με το Ισραήλ και η προσέγγιση αραβικών χωρών με τους Εβραίους δημιούργησαν ανησυχητικά δεδομένα για τον Ερντογάν. Η Τουρκία προσέγγισε το Ισραήλ και υπάρχει, ήδη, συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών σε επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Οργανώσεις και χώρες που βασίστηκαν στην Άγκυρα θα υποστούν την προδοσία της.
8.-Πρέπει η Αθήνα να μάθει όσο γίνεται γρηγορότερα και όσο πιο λεπτομερώς μπορεί, που είναι διατεθειμένο το Ισραήλ να οδηγήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Η βελτίωση των Ισραηλοτουρκικών σχέσεων μπορεί να είναι αρνητική, μπορεί, όμως, να αποβεί και θετική για την Ελλάδα.
9.-Σύντομα θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή και ο βρετανικός παράγοντας που μετά τo ΒΡΕΧΙΤ διαμορφώνει νέα εξωτερική πολιτική. Η πολιτική αυτή έχει ως πυλώνα και την Τουρκία. Τι, ακριβώς, θα θελήσει και πως το Λονδίνο στην περιοχή θα πρέπει να γίνει αντικείμενο επισταμένης μελέτης και ανάλυσης απο την Ελλάδα. Όσο το δυνατόν συντομότερα. Απο ό,τι μαθαίνω ο Δένδιας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία. Πολύ καλά θα κάνει αλλά να πάει διαβασμένος.
10.- Αξιοποίηση, με αμοιβαίο όφελος και στο μέτρο του εφικτού του ρωσικού παράγοντα.
Π.Σ.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα