Τουρκία: Βουλιάζει η τουρκική λίρα -«Ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει σύντομα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα / AP Photo/Burhan Ozbilici
26/05/2023  13:27
Αναταράξεις και αγωνία κυριαρχούν στην αγορά λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής στην Τουρκία, με το εθνικό νόμισμα να φτάνει σε ιστορικό χαμηλό στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου.

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν οι Financial Times, 1 αμερικανικό δολάριο αγοράζει πάνω από 20 τουρκικές λίρες, γεγονός που σημαίνει μια υποτίμηση της τάξης του 20% στο νόμισμα της γειτονικής χώρας σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται σε σχέση με το δολάριο/ Πηγή: FactSet, Financial Times

Bloomberg: Θα «πονέσουν» οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας – Η ανησυχία για τις «ανορθόδοξες» πολιτικές Ερντογάν

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας θα «πονέσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, με δεδομένο το ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το ισχυρό φαβορί για να επανεκλεγεί στον προερικό θώκο της Τουρκίας, με τα στοιχήματα για μια πτώση στην αξία του νομίσματος να είναι η αντίδραση των παικτών της αγοράς νομισμάτων σε αυτό το ενδεχόμενο. Αντίστοιχη «βουτιά» καταγράφεται και στην αξία των μετοχών που διακινούνται στο χρηματιστήριο της γείτονος.

Ανησυχία των επενδυτών για το «αύριο» της τουρκικής οικονομίας/ Φωτογραφία αρχείου: AP
Οι επενδυτές ζυγίζουν το ενδεχόμενο ο Ερντογάν, εφόσον επιβεβαιωθεί το προβάδισμά του και στην κάλπη της Κυριακής, να αλλάξει το «ανορθόδοξο» οικονομικό του μοντέλο, αυτό της μείωσης των επιτοκίων και της προσπάθειας να τονώσει την ζήτηση, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Ερντογάν συνήθιζε να στηρίχει αφειδώς την τουρκική λίρα, «στεγνώνοντας» την οικονομία του από τα συναλλαγμτικά της αποθέματα για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 21ετούς παραμονής του στην εξουσία.

Ερντογάν: Χωρίς ριζική αλλαγή στις πολιτικές του, «ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει σύντομα»

«Πλέον το περιθώριο για τέτοιας λογικής μέτρα είναι περιορισμένο», είπε στο Bloomberg ο Πάτρικ Κάραν, οικονομολόγος της βρετανικής εταιρίας παροχής οικονομικών και επενδυτικών δεδομένων Tellimer. «Χωρίς κατακόρυφη εκτίναξη των επιτοκίων και την υποτίμηση της λίρας για να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις και να συγκρατήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει σύντομα», είπε συγκεκριμένα.


Αφίσες Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου σε σταθμό λεωφορείων στην Τουρκία/ Φωτογραφία: AP Photos

Η αλλαγή στη «διάθεση» των αγορών πριν και μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα της Τουρκίας έδειξε να μεταβάλλεται μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 14ης Μαΐου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η εικόνα ήταν θετική και η εντύπωση που κυριαρχούσε ήταν πως η Τουρκία θα ακολουθούσε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, αναφέρει το Bloomberg.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατέγραφε κέρδη της τάξης του 9% την εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τις απώλειες πλέον να είναι περίπου αντίστοιχες κατά τις δύο εβδομάδες μετά από εκείνο το σημείο. Αντίστοιχα, οι τραπεζικές μετοχές στο διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων καταγράφουν απώλειες μαμούθ της τάξης του 23%, διαγράφοντας πλήρως τα κέρδη που είχαν σημειώσει το πρώτο διάστημα του Μαΐου.

Αντίστοιχα, το πριμ κινδύνου (risk premium) για την κατοχή τουρκικών ομολόγων ή για την κατοχή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που αποτιμώνται στο εθνικό νόμισμα της γείτονος είχε εκτοξευτεί στο 6,33% μέσα στην εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ευρισκόμενο πολύ πιο ψηλά από τον «κίνδυνο επένδυσης» σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, με το αντίστοιχο επιτόκιο να είναι στο 4,75%, όπως αναφέρει το Bloomberg.


Πηγή: Bloomberg
Με αυτό το οικονομικό κλίμα, οι Τούρκοι οδεύουν σε έναν δεύτερο γύρο μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, με το ερώτημα να είναι τι είδους οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει η Άγκυρα, μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα