Τουρκία: Ανοίγματα στην Αίγυπτο λόγω Αθήνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο που η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο, και αυτός είναι οι καλές σχέσεις που έχει η Αθήνα με το Κάιρο, κάτι που ενοχλεί την Αγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, υποστήριξε πως ο τουρκικός λαός έχει σχέσεις αιώνων με τον λαό της Αιγύπτου. «Μας λυπεί να βλέπουμε τον αιγυπτιακό λαό “με το ζόρι” να είναι μαζί με τον ελληνικό λαό. Μας λυπεί να τους βλέπουμε να είναι σε αλληλεγγύη με αυτούς. Το έχω πει και προηγουμένως. Τώρα έχει ήδη ξεκινήσει η νέα διαδικασία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, άρχισαν διαπραγματεύσεις οι υπηρεσίες πληροφοριών μας και στη συνέχεια ξεκίνησαν τα μέλη του υπουργείου Εξωτερικών μας. Θα συνεχίσουμε να το επεκτείνουμε και να το αναπτύσσουμε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ερντογάν μέχρι πριν από λίγους μήνες αποκαλούσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, «πραξικοπηματία» και «δικτάτορα», και παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση υποστήριζε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε έκκληση στο Κάιρο και τόνισε πως «αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο θα είναι πολύ επωφελές και για την Αίγυπτο. Οταν οι σχέσεις φθάσουν σε αυτό το σημείο, φυσικά θα τα συζητήσουμε όλα».

Επίσκεψη Γιόχανσον

H επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιλβα Γιόχανσον επισκέφθηκε την Αγκυρα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις συναντήσεις βασικό θέμα ήταν το μεταναστευτικό, με την τουρκική πλευρά να διεκδικεί περισσότερα κονδύλια, αλλά και την απελευθέρωση της βίζας προς τους Τούρκους πολίτες. Η επίσκεψη θεωρείται ως συνέχεια των επαφών Βρυξελλών – Αγκυρας μετά την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στις 6 Απριλίου.

Κάλεσμα

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Sabah με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει πως ο κ. Ερντογάν στο προχθεσινό δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε προς τους εκπροσώπους των μειονοτήτων, έκανε κάλεσμα στους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, «οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία, να επιστρέψουν στη χώρα τους και να την οικειοποιηθούν». Αυτό το κάλεσμα και η δημοσιοποίησή του θεωρείται πως είναι μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να βελτιώσει το προφίλ της σε ζητήματα μειονοτικών δικαιωμάτων.

¨Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα