Τι είναι το «boogaloo»; Πώς οι διαδικτυακές κλήσεις για μια βίαιη εξέγερση γίνονται mainstream

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Brandy Zadrozny 19 Φεβρουαρίου 2020

nbcnews.com

Το κίνημα επιδιώκει έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο με στόχο φιλελεύθερους πολιτικούς  και την επιβολή του νόμου.

Ένα αντικυβερνητικό κίνημα που υποστηρίζει μια βίαιη εξέγερση στοχεύει φιλελεύθερους πολιτικούς αντιπάλους και την επιβολή του νόμου έχει μετακινηθεί από τα περιθώρια του Διαδικτύου και έγινε mainstream  ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί ομάδες μίσους.

Το κίνημα, το οποίο λέει ότι θέλει έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο που διοργανώνεται γύρω από τον όρο “boogaloo”, περιλαμβάνει ομάδες σε κύριες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter και το Reddit, καθώς και ιστότοπους ,περιλαμβανομένου του 4chan, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 το βράδυ. από το Network Contagion Research Institute (NCRI), ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό δίκτυο επιστημόνων και μηχανικών που παρακολουθεί και αναφέρει παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους στα κοινωνικά μέσα.

Ενώ οι εκκλήσεις για οργανωμένη και στοχευμένη βία με τη μορφή ενός νέου εμφυλίου πολέμου είχαν προηγουμένως κυκλοφορήσει μεταξύ ορισμένων ομάδων μίσους, η εμφάνιση του όρου «boogaloo» φάνηκε να είναι ένα νέο και διακριτό κίνημα. Οι ερευνητές του NCRI που ανέλυσαν περισσότερες από 100 εκατομμύρια δημοσιεύσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπίστωσαν ότι μέσω της χρήσης μιμιδίων – μέσω αστείων, συνήθως με τη μορφή εικόνων – οι εξτρεμιστές έχουν ωθήσει μηνύματα κατά της κυβέρνησης και κατά του νόμου σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Έχουν επίσης οργανώσει διαδικτυακές κοινότητες με δεκάδες χιλιάδες μέλη, μερικά από τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε εκδηλώσεις του πραγματικού κόσμου.

Η έκθεση “αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή μελέτη όσον αφορά την ικανότητα εντοπισμού σμηνών στον κυβερνοχώρο και viral εξεγέρσεων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο καθώς αναπτύσσονται σε καθαρή θέα”, έγραψε στο πρόλογο της έκθεσης ο John Farmer, πρώην γενικός εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϋ, διευθυντής του Miller Center for Community Protection and Resilience στο Rutgers University.

Η έκθεση έρχεται καθώς αξιωματούχοι επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και ερευνητές σε διάφορα επίπεδα έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με την αυξανόμενη απειλή που θέτουν οι εγχώριοι εξτρεμιστές, οι οποίοι παρακινούνται από περιθωριακές ιδεολογίες και θεωρίες συνωμοσίας.

Ο διευθυντής του NCRI Joel Finkelstein, ερευνητής του προγράμματος James Madison στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, δήλωσε ότι η έκθεση είχε σταλεί σε μέλη του Κογκρέσου και στα τμήματα Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων.

Ο Πολ Γκόλντενμπεργκ, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η έκθεση ήταν «έκκληση αφύπνισης». “Όταν έχετε ανθρώπους που μιλάνε και σχεδιάζουν καταστολή και βία κατά μειονοτήτων, αστυνομίας και δημόσιων αξιωματούχων, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λόγια τους”, δήλωσε ο Γκόλντενμπεργκ, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Cardinal Point Strategies.

Ο Γκόλντενμπεργκ είπε ότι η έκθεση «έγινε viral» στις αρχές επιβολής του νόμου και των πληροφοριών από την περιορισμένη κυκλοφορία της την περασμένη εβδομάδα. Οι άνθρωποι το διαβάζουν και το διανέμουν “ευρέως”, είπε.

Το τρέχον κίνημα boogaloo παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του εξτρεμισμού το 2019, όταν περιθωριοποιημένες ομάδες απο διεκδικητές του δικαιώματος οπλισμού και κινήματα πολιτοφυλακής ως τους υπέρμαχους των λευκών άρχισαν να αναφέρονται σε έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο χρησιμοποιώντας τη λέξη “boogaloo”, μια αστεία αναφορά στο “Breakin ‘2: Electric Boogaloo” , “μια ταινία του 1984 για το breakdancing.

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εξέγερση εναντίον μιας φαινομενικά τυραννικής ή αριστερής κυβέρνησης, συχνά ως απάντηση σε μια απειλή διαδεδομένης κατάσχεσης όπλων. Για πολλούς, η λέξη “boogaloo” – ανόητη – χρησιμοποιείται αστεία ή ειρωνικά, αλλά για άλλους, τα μιμίδια boogaloo μοιράζονται μαζί με βίαιο κείμενο και εικόνες, φαινομενικά να πυροδοτούν μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η συζήτηση που σχετίζεται με το boogaloo αναπτύχθηκε ραγδαία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η χρήση του όρου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% σε πλατφόρμες όπως το Reddit και το Twitter τους τελευταίους μήνες. Αυξημένη έκθεση, προειδοποιούν οι ερευνητές, ενέχει τον κίνδυνο της κατήχησης.

Οι εξτρεμιστές Boogaloo έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για “στρατηγική, να διανείμουν σε κοινή χρήση οδηγίες για εκρηκτικά και τρισδιάστατα τυπωμένα πυροβόλα όπλα, διανομή παράνομων τροποποιήσεων πυροβόλων όπλων και σιφώνιο χρηστών σε κρυπτογραφημένους πίνακες ανταλλαγής μηνυμάτων μαζικά”, σύμφωνα με την έκθεση NCRI. Η έκθεση σημειώνει επίσης τον τρόπο δημιουργίας εσόδων από την έννοια του boogaloo, εμπορευμάτων που διαφημίζονται μέσω διαφημίσεων Facebook και Instagram, και διατίθενται στο εμπόριο σε τρέχοντα και πρώην μέλη του στρατού. Στο Facebook και το Instagram, οι ερευνητές επεσήμαναν αρκετές δημόσιες ομάδες και λογαριασμούς boogaloo με δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδούς.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η εταιρεία παρακολούθησε ομάδες που καλούν σε βία. “Μελετήσαμε τις τάσεις γύρω από αυτό και σχετικούς όρους στο Facebook και το Instagram”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Δεν επιτρέπεται η ομιλία να χρησιμοποιείται για την υποκίνηση μίσους ή βίας και θα καταργήσουμε οποιοδήποτε περιεχόμενο παραβιάζει τις πολιτικές μας. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε σε όλη την πλατφόρμα μας.”

Από τότε που η NCRI δημιούργησε την έκθεση την περασμένη εβδομάδα, η συμμετοχή σε πολλές ομάδες boogaloo στο Facebook έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σύμφωνα με μια ανάλυση του NBC News. Δύο από τις πιο δημοφιλείς ομάδες boogaloo του Facebook, που διέθεταν περίπου 20.000 ακόλουθους κατά την ίδια περίοδο, δεν είναι πλέον διαθέσιμες αυτήν την εβδομάδα.

Μοιάζει πολύ με το συμβολισμό ΟΚ του χεριού που επέλεξαν λευκοί εθνικιστές που αργότερα αρνήθηκαν την ένωση, η ασάφεια του όρου «boogaloo» λειτουργεί για να καλύψει την εξτρεμιστική οργάνωση.

“Όπως ένας ιός που κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, η χρήση κωμικο- μιμιδιακής γλώσσας επιτρέπει στο δίκτυο να οργανώνει τη βία κρυφά πίσω από έναν αντικατοπτρισμό εσωτερικών αστείων και εύλογης άρνησης”, αναφέρει η έκθεση.

Ο όρος “boogaloo” έχει επίσης φανεί στον πραγματικό ακτιβισμό. Κατά την ετήσια Ημέρα Λόμπι της Βιρτζίνια του Ρίτσμοντ τον Ιανουάριο, μια ομάδα διαδηλωτών που πήγαν με το όνομα Patriot Wave φορούσαν τα μπαλώματα Pepe the Frog με το “Boogaloo Boys”. Ένας άντρας έφερε μια πινακίδα που έγραφε, “Έχω ένα όνειρο για ένα Boogaloo.”

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Martin Luther King Jr.

Το NCRI μπόρεσε να εντοπίσει την προέλευση της χρήσης του όρου “boogaloo” στον πίνακα μηνυμάτων που εστιάζει στην πολιτική της 4chan, όπου ξεκινούν συχνά τα ρατσιστικά και τα μιμίδια μίσους. Το “Boogaloo” συσχετίστηκε συχνά με αποκαλυπτικούς και ρατσιστικούς όρους όπως “racewar” και “dotr”, μια φανταστική λευκή δύναμη που φαντάζεται μια εποχή που θα δολοφονηθούν οι “προδότες φυλών”.

Η αναφορά παρακολούθησε συνομιλίες  στο διαδίκτυο για ένα επικείμενο boogaloo. Η ανάλυση εντόπισε μια αποκορύφωση κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης τον Νοέμβριο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης μεταξύ ενός βετεράνου του στρατού και της αστυνομίας για μια εσωτερική διαμάχη. Ο βετεράνος, Alex Booth, την χαρακτήρισε αδιέξοδο στον λογαριασμό του στο Instagram, “Whisky Warrior 556”, ισχυριζόμενος στους οπαδούς ότι τα όπλα του είχαν κατασχεθεί. Το περιστατικό έκανε το μιμίδιο boogaloo να γίνει viral και  ο Booth κέρδισε πάνω από 100.000 οπαδούς.

Η δεύτερη κορυφή του μιμιδίου boogaloo εμφανίστηκε γύρω από την καταγγελία κατά του Προέδρου Donald Trump, σύμφωνα με την έκθεση.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα