Στράτος Σιμιτζής: Άλλοτε και σήμερα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Ο αρχαίος φιλόσοφος Ηράκλειτος είπε κάποτε τη διαχρονική ρήση “Τα πάντα ρει”. Όμως δεν αποσαφήνισε “ρει” μεν αλλά τι πορεία διαγράφουν, ανοδική ή καθοδική.

Γιατί άλλα προόδευσαν σε εκπληκτικό βαθμό – επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική κλπ – και άλλα όχι, μόνον δεν έμειναν στάσιμα, άλλα επιδεινώθηκαν – ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνική συμπεριφορά κλπ.

Με αφορμή την πρόσφατη σκληρή εν ψυχρώ δολοφονία νεαρού φίλαθλου, αμέσως διαπιστώνουμε ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να επιδεινωθεί περαιτέρω, γιατί θα απολήξει σε γενικευμένη σύρραξη με θύματα που μόνον πολεμική σύγκρουση μπορεί να δικαιολογήσει.

Η κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα και το χώρο του ποδοσφαίρου έχει φτάσει στο … αμήν.

Απλούστατα δεν έχει περιθώρια για επινωση.

Αν οι νεότερες γενιές μάθαιναν ποια ήταν η κατάσταση μερικές δεκαετίες πριν, είτε θα έμεναν με το στόμα ανοιχτό είτε δεν θα πίστευαν στα αυτιά τους.

Ναι, νεαροί φίλοι, τότε στο γήπεδο πηγαίναμε όλοι μαζί – ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ κλπ και καθόμασταν δίπλα-δίπλα, ούτε ΜΑΤ, ούτε ειδικές δυνάμεις, χημικά και χειροβομβίδες κρότου ενώ την τάξη τηρούσε μία δράκα αστυνομικών.

Ναι, καλά, διαβάσατε. Όλοι μαζί και δίπλα-δίπλα. Και από εκείνη την εποχή φτάσαμε στο σημείο μόνον οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδος να παρακολουθούν τους αγώνες τη στιγμή που οι αστυνομικές δυνάμεις είναι με πλήρη εξάρτυση και οι βωμολοχίες και αισχρολογίες δονούν την ατμόσφαιρα. Και η χώρα γέννησε τον πολιτισμό και το Ολυμπιακό πνεύμα.

Και και ανήκουμε και σε συνασπισμό προηγμένων και πολιτισμένων χώρων. Τρομάρα μας!

Ο λαϊκισμός κάνει τη διαφορά

Είναι δύσκολο να βρει κάποιος κοινά στοιχεία μεταξύ της διεθνούς και της Ελληνικής. Κυρίως στον τομέα των ειδήσεων.

Εκεί, ο παρουσιαστής αναφέρει την είδηση και πάει και τελείωσε. Εδώ, ο παρουσιαστής θεωρεί υποχρέωσή του να σχολιάσει την είδηση, λες και έχει λόγο να τι κάνει.

Προσφάτως, ένα παλικάρι 21 ετών πρωταθλητής ορεινού σκι, ορειβασίες και αναρρίχησης έχασε τη ζωή του στο βουνό, πέφτοντας σε χαράδρα τριακοσίων μέτρων. Ένα τραγικό γεγονός που καθίσταται τραγικότερο γιατί πρόκειται για ένα νέο άνδρα.

Στο κανάλι ο παρουσιαστής δεν ξέφυγε από την ελληνική συνήθεια, έδωσε έκταση και εύρος στο τραγικό γεγονός, έβγαλε στον αέρα μέλη της οικογένειας και φίλους, λες και ήταν αυτόπτες μάρτυρες, σχολίασε την κινητοποίηση της κρατικής μηχανής, της καταλόγισε καθυστέρηση στην επέμβαση δημιουργώντας την εντύπωση πως η κρατική μηχανή ήταν υπαίτια του θανάτου του παλικαριού.

Αυτό άραγε δεν είναι λαϊκισμός, αλλά και καπηλεία τραγικού συμβάντος;

Να, ποια είναι η χτυπητή διαφορά της ελληνικής τηλεόρασης, με αυτή στις προηγμένες χώρες.

Ο σχολιασμός των ειδήσεων που καταλήγει σε άκρατο λαϊκισμό.

Θεομηνίες χιονοθύελλες και συναφή δεν προσφέρονται για Αντιπολίτευση

Ασφαλώς ξέρει ο κ. Τσίπρας πως θεομηνίες όπως η πρόσφατη, όπου μάλιστα δεν υπάρχει θύμα, πάρα μόνον ταλαιπωρημένοι και προβλήματα, άλλωστε αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό μιας θεομηνίας, ταλαιπωρία και προβλήματα, δεν προσφέρονται ως ζητήματα προς αντιπολιτευτική εκμετάλλευση, εκείνος, για λόγους εντυπώσεων το επιχείρησε.

Δεν αρκέστηκε δε στην όργιλη κριτική, αλλά κατέθεσε και πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης.

Αυτές τις πρακτικές οι αντιπολιτευόμενοι στα προηγμένα κράτη τις αντιπαρέρχονται, ούτε φθάνουν στα άκρα γιατί απλούστατα δεν προσφέρονται και είναι αναποτελεσματικές.

Γιατί υπάρχουν κράτη, όπου οι θεομηνίες είναι τακτικό φαινόμενο και αν επιχειρούσαν την πρακτική του κ. Τσίπρα, κάθε λίγο και λιγάκι θα είχαν εκλογές.

Όμως, οι άνθρωποι εκεί πολιτεύονται με συνέπεια και μέτρο, και γνωρίζουν πολύ καλά, πως αν ακολούθησαν αυτήν την πρακτική, την επόμενη φορά μπορεί αυτοί να είναι τα θύματα.

Γενικά, κ. Τσίπρα, τα στοιχεία της φύσης δεν είναι αντιπολιτευτικά αξιοποιήσιμα και όποιος επιχειρεί κάτι παρόμοιο, στερείται πολιτικής σοβαρότητος.

Για μια ακόμη φορά, οι στενοί σύμβουλοι σας, σας παρέσυραν σε πολιτικό ατόπημα.

*Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το ”ουδέν μένει ” ήθελε να τονίσει-αγαπητέ κ. Σιμιτζή- ο παππούς μας Ηράκλειτος στην ρήση του ”τα πάντα ρεί” και σίγουρα θα γνώριζε ότι με την συνεχή ροή έχουμε και πλημμύρες και καταστροφές ,αλλά και παραγωγό άρδευση ,όπως συμβαίνει σε κάθε πολιτική και κοινωνικοοικονομική αλλαγή.
    Στο ελληνικό ποδόσφαιρο θυμάστε την προ της Αλλαγής και της ανόδου της εξουσίας του λαού ,γιατί μετά χωρίστηκαν τα καφενεία -και στα χωριά και τις γειτονιές και φυσικά στο ποδόσφαιρο και σε κάθε αθλήματα ,γιατί περίσσεψε ο κομματισμός και ο ατομισμός . Το σύνθημα ”φασίστας” και το ”ξέρεις ποιος είμαι εγώ” με το πασίγνωστο κοινό επίθετο όλων -των νεαρών κυρίως-επεκράτησε πλήρως.
    Οι δε Συριζοφύλακες -όντας άθεοι -δεν άκουσαν ,ή, δεν δέχονται την φράση των προγόνων μας ”με τον Θεό (για κάθε ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο ) δεν μπορείς να τα βάλεις” ,πέραν του γεγονότος ότι ξέμεινε – παντού η Αριστερά – από πολιτική και προτάσεις .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα