Πώς οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εδώ και ένα χρόνο αίτησή της για νέα F-16

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετάφραση: Ηλίας Λεοντάρης(1)

Paul Iddon(2) Νοέμβριος 26, 2022,08: 59am EST

Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, η Τουρκία επιτέθηκε στους Κούρδους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, έθεσε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα και επανέλαβε και πάλι την αμφιλεγόμενη αγορά ενός προηγμένου ρωσικού συστήματος αεράμυνας. Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την ήδη σημαντική αντίθεση στην Ουάσιγκτον σε μια προτεινόμενη πώληση εκσυγχρονισμένων F-16 στην Άγκυρα.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Τουρκία ζήτησε 80 νέα μαχητικά αεροσκάφη Block 70 F-16 Viper και 80 «κιτ» εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της. Το αίτημα ήρθε μόλις δύο χρόνια αφότου αποκλείστηκε από την αγορά μαχητικών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς λόγω της προμήθειας προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την πώληση, με εκείνους που αντιτίθενται να επικαλούνται πάντα την εξαγορά των S-400 και να υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπονομεύει διάφορα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Άγκυρα εξέφρασε την αισιοδοξία της τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουάσινγκτον θα δώσει σύντομα το πράσινο φως για την πώληση.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το ζήτημα της πώλησης τουρκικών F-16 θα επιλυθεί τους επόμενους ένα ή δύο μήνες. «Δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η διαδικασία να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα ή δύο», δήλωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Όταν συμβεί αυτό το πρόβλημα των F-16, θα επιλυθεί τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16».

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G20 στο Μπαλί στις 15 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν ήταν επίσης αισιόδοξος, λέγοντας στους δημοσιογράφους που επέστρεφαν στο σπίτι του ότι ο Μπάιντεν τον είχε διαβεβαιώσει ότι το ζήτημα ήταν «στα χέρια του».

Ωστόσο, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και σχόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλη μια αντίδραση από την Ουάσιγκτον και να θέσουν σε κίνδυνο την πώληση.

Στις 13 Νοεμβρίου, μια βόμβα εξερράγη σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης σκοτώνοντας έξι άτομα. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν αμέσως τα συλλυπητήριά τους στην Άγκυρα. Η Άγκυρα τις απέρριψε.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εξίσωσε μάλιστα το συλλυπητήριο μήνυμα με την έκφραση, «ένας δολοφόνος είναι ο πρώτος που εμφανίζεται στον τόπο του εγκλήματος», υπονοώντας την ευθύνη των ΗΠΑ για την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση.

Η Τουρκία κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Συριακές Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για την επίθεση, μια κατηγορία που και οι δύο ομάδες αρνούνται σθεναρά. Το YPG, το κύριο συστατικό της μεγαλύτερης οργάνωσης Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ κατά του ISIS στη Συρία από το 2014 και έχασε τουλάχιστον 11.000 άνδρες και γυναίκες μαχητές στις μάχες εναντίον του ISIS.

Χρησιμοποιώντας την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ως πρόσχημα, η Τουρκία εξαπέλυσε μια σειρά καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της ελεγχόμενης από τις SDF περιοχής στη βορειοανατολική Συρία και απείλησε επανειλημμένα μια διασυνοριακή χερσαία επιχείρηση. Εκτός από την άμεση στόχευση μαχητών συμμάχων των ΗΠΑ και την καταστροφή των πολιτικών υποδομών της βορειοανατολικής Συρίας, τα πλήγματα έθεσαν επίσης σε κίνδυνο μερικούς από τους περίπου 900 Αμερικανούς στρατιώτες που εξακολουθούν να έχουν αναπτυχθεί σε αυτήν την περιοχή.

«Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού που εργάζεται στη Συρία με τοπικούς εταίρους για να νικήσει το ISIS και να συνεχισθεί η κράτηση περισσότερων από δέκα χιλιάδων μαχητών του ISIS», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ σε δήλωση της 23ης Νοεμβρίου.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε F-16 για πολλά από αυτά τα πλήγματα. Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Φρανκ Παλόνε επεσήμανε τη χρήση αυτών των αεροσκαφών από την Τουρκία για να βομβαρδίσει ένα νοσοκομείο κοντά στη συριακή/κουρδική πόλη Κομπάνι για να επαναλάβει την αντίθεσή του στην πώληση νέων στην Άγκυρα.

«Ο Ερντογάν βομβάρδισε πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο εργάζομαι για να μπλοκάρω την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», έγραψε στο Twitter. «Το μοτίβο επιθετικότητας του Ερντογάν δείχνει ότι δεν μπορούμε να του εμπιστευτούμε τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό».

Εκτός από το ότι θέτει «άμεσα» σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα με πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, η τουρκική ρητορική έδειξε και πάλι ότι η Άγκυρα παραμένει ανυπότακτη στο ζήτημα των S-400.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους S-400», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ  σε ομιλία του στις 22 Νοεμβρίου στην επιτροπή σχεδιασμού και προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου.

“Ρωτούν πού βρίσκονται αυτά τα συστήματα. Οι S-400 είναι στη θέση τους και έτοιμοι για χρήση», πρόσθεσε. «Απαιτείται κάποιος χρόνος για τη πλήρη παράδοσή τους. Μετά από αυτό, όλα θα είναι έτοιμα σε μια ώρα. Εάν μια τέτοια απειλή αναπτυχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, θα την πάρουμε και θα τη χρησιμοποιήσουμε αφού αποφασίσουμε πού θα είναι η αεράμυνα της χώρας μας».

Ο Ακάρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε αρχικά αναζητήσει τον αμερικανικό πύραυλο Patriot και τον ευρωπαϊκό SAMP-T για να καλύψει τις ανάγκες αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, αλλά τελικά επέλεξε τους S-400. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα έπρεπε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα, καθώς οι δυτικοί και νατοϊκοί σύμμαχοί της δεν της άφησαν άλλη επιλογή. Αυτό το σημείο συζήτησης έχει διαψευστεί εύκολα ξανά και ξανά. Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν επίσης να πουλήσουν PAC-3 Patriots στην Τουρκία στα τέλη του 2018 εάν συμφωνούσαν να εγκαταλείψουν τη συμφωνία S-400. Η Άγκυρα αρνήθηκε και μοιραία προχώρησε.

Στις 23 Νοεμβρίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του Ακάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η στάση των ΗΠΑ ότι οι τουρκικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον τυπικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και απειλούν την τεχνολογία του ΝΑΤΟ παραμένει η ίδια. Ο αξιωματούχος προέτρεψε επίσης την Τουρκία να απαλλαγεί από τα συστήματα που έλαβε και προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε νέες συμφωνίες με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα προκαλέσουν πρόσθετες κυρώσεις στην Άγκυρα στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).

Εάν η Τουρκία συνεχίσει να επαναλαμβάνει αυτές τις ενέργειες και δηλώσεις τις επόμενες εβδομάδες και ξεκινήσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία που έχει απειλήσει, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα εδραιωθεί περαιτέρω, παρεμποδίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει έγκριση.

Η ακύρωση της συμφωνίας θα μπορούσε τελικά να αφήσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία χωρίς τις κρίσιμες αναβαθμίσεις που χρειάζεται για να διατηρήσει τον τεράστιο στόλο των F-16 επιχειρησιακά διαθέσιμο για την επόμενη δεκαετία.

  • Paul Iddon is a freelance journalist based in Erbil, Iraqi Kurdistan who writes about Middle East affairs
  • Αντγος εα, Επίτιμος Δκτης 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ & Τέως Αρχηγός ΓΕΕΦ
  • Το Άρθρο στην Αγγλική:

https://www.forbes.com/sites/pauliddon/2022/11/26/how-turkeys-recent-actions-could-undermine-its-yearlong-bid-for-new-f-16s/amp/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα