ΠΟΙΟΝ ΩΦΕΛΕΙ Ο ΜΑΦΙΟΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Πριν λίγες ημέρες στη Ζάκυνθο μερικοί μπράβοι καταστήματος έδειραν, ανηλεώς, 18χρονο βρετανό τουρίστα.
Στη φωτογραφία βλέπετε τα τραύματά του και στο βίντεο τον βάρβαρο τρόπο που τον ξυλοκοπούν.
Υπήρξαν πολλοί Έλληνες που επικρότησαν τους μπράβους.
Ντροπή! Μακάρι να πέσει στα τάρταρα ο τουρισμός. Αυτή η αλητεία θυμίζει βαθιά Τουρκία.
Δείτε στο βίντεο τραγικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας. Όλα θυμίζουν Οθωμανική Αυτοκρατορία. Απο το ντύσιμο ως την συμπεριφορά.
Όλη η Ελλάδα έχει γίνει ένα μπαρ και πρέπει να συνετιζόμαστε με τους νόμους των κατά τόπους μπράβων. Απο τις ξαπλώστρες μέχρι τον τόπο που θα κολυμπήσουμε. Αν ακόμη και οι παραλίες είναι ιδιωτικές (συνήθως των καταστημάτων ή των σπιτιών που βρίσκονται απο πίσω) ή των μπράβων που τις “νοικιάζουν” απο τους δήμους, ας πάρουν μερικές και οι “άλλοι”. Για να αποφύγουμε τον πόλεμο. Για ποιο κράτος και για ποια κοινωνία να ενδιαφερθείς; Και γιατί;
Βεβαίως ο τουρισμός είναι μια προσοδοφόρα πηγή εσόδων για συμπολίτες μας και για το κράτος. Αλλά όχι η μαφιόζικη εκδοχή του η οποία κυριάρχησε στην Ελλάδα. Η ακραία εκμετάλλευση δεν είναι τουρισμός. Είναι μαφιόζικος καπιταλισμός. Και με αυτήν την εκδοχή του καπιταλισμού βρίσκομαι καθολικά αντίθετος. Απο τα εισιτήρια ως τις παραλίες και τις τιμές των καταστημάτων, επικρατεί μια μαφιόζικη αντίληψη. Ό,τι αρπάξουμε. Κανένα ενδιαφέρον για το αν και του χρόνου θα υπάρχει κάτι που θα κινεί την κοινωνία και την οικονομία. Η μαφιόζικη αντίληψη της αγοράς δεν με ενδιαφέρει. Πολιτικά και όπως αλλοιώς βρίσκομαι απέναντί της. Εξέλιπε η αίσθηση του μέτρου. Να κερδίσουν, βεβαίως, να βγάλουν το μεροκάματό τους. Αλλά με όρους αξιοπρεπείς και στοιχειώδους πολιτισμού. Απο τους ορισμούς του πολιτισμού δέχομαι του Φρόϊντ: πολιτισμός είναι η καταπίεση των ενστίκτων. Υπάρχει και κάτι άλλο. Η μαφιόζικη συμπεριφορά γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή στην κοινωνία. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Παλιά άκουγες νέους ανθρώπους να λένε ότι γνωρίζουν τον τάδε συγγραφέα ή καθηγητή. Σήμερα επαίρονται διότι γνωρίζουν τον νεαρό που κάνει το face control σε γνωστά ξενυχτάδικα.
spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετικό άρθρο, με το οποίο συμφωνώ απολύτως. Η νοοτροπία των ανθρώπων στην χώρα μας, μέσα σε περίπου 30 χρόνια, έχει απίστευτα αλλάξει προς το χειρότερο. Δεν ξέρω αν το κράτος (κυβερνήσεις) μπορούν να κάμουν κάτι γι αυτό, αλλά πολύ φοβούμαι πως μάλλον την συγκαλύπτουν.

  2. Θαρρώ ότι μετά την Μεταπολίτευση, ο μόνος που προσπάθησε να τα βάλει με την μαφία ήταν ο Στέλιος Παπαθεμελής. Πιθανόν με στρεβλό τρόπο και αναποτελεσματικό, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε. Ποιος τον υπονόμευσε; Το ίδιο του το κόμμα και όχι τυχαία. Αυτός ο συρφετός, ο δημοκρατικός, που έλεγε και ο Νιόνιος.

    • Γι αυτό αι ο Παπαθεμελής παραγκωνίστηκε και πετάχτηκε σε μια γωνιά. Αυτή είναι η τύχη όσων σοβαρών και εντίμων ανθρώπων ανακατεύονται με την πολιτική και ιδίως όταν προσπαθούν να πράξουν το σωστό. Θλιβερό μεν, αληθές δε.

      • Ακριβώς! Όποιος μπει σε αυτούς τους διαβρωτικούς μηχανισμούς που ονομάζονται κόμματα, είτε θα ευθυγραμμιστεί με το κυρίαρχο σύστημα, είτε θα εκδιωχτεί. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να υπηρετήσεις την πατρίδα και την κοινωνία μέσα από την πολιτική.
        Και μάλιστα η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μαφιόζικου τύπου δεν περιλαμβάνεται καν στην ατζέντα των κομμάτων -έστω για τα μάτια του κόσμου. Εξυπακούεται ότι σε μερικές περιπτώσεις τα κόμματα λειτουργούν και ως μηχανισμοί συγκάλυψης ανθρώπων της νύχτας. Γνωστά βέβαια όλα αυτά…

  3. ¨Κανένα ενδιαφέρον για το αν και του χρόνου θα υπάρχει κάτι που θα κινεί την κοινωνία και την οικονομία. ¨
    Τά μαφιόζικα κυκλώματα τῶν μπράβων τῆς νύχτας ἔρχονται μαζί μέ τό πολύ χρῆμα λόγω ὑπερτουρισμοῦ. Μαζεύονται ἐκεῖ καί πολλά ξένα κεφάλαια. Αὐτός ὁ τουρισμός, ἄν δέν περιορισθεῖ, μπορεῖ νά καταστρέψει περιοχές καί μακροπρόθεσμα καί τόν τοπικό τουρισμό. Τό περιβάλλον ὅμως καί ὁ πολιτισμός μας, πού ἄντεξαν χιλιετίες, τείνουν ἐπίσης νά καταστραφεῖ τό πρῶτο, παράδειγμα στίς Κυκλάδες, καί νά ἀγνοηθεῖ τό δεύτερο, ἐπειδή ἡ γενιά αὐτή δέν βρίσκει τρόπο προστασίας, ὑγιοῦς ἀνάπτυξης καί ἀνάπτυξης μέ μέτρο. Κάποιες μικρές ἀντιστάσεις μεμονωμένες ἀρχίζουν, ἀλλά ὡς κοινωνία θά πρέπει νά ξυπνήσουμε καί νά βροῦμε τρόπους ἔγκαιρης δράσης.

    • Πολύς τουρισμός, περισσότερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα, υπάρχει κι αλλού, π.χ. Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία κλπ., χωρίς να συνοδεύεται από τέτοια φαινόμενα.

  4. Το άρθρο δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις φυσικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο όπως και επίσης τις δυσκολίες τις οποίες έχουν οι καταστηματάρχες να βρούν το κατάλληλο προσωπικό.

    Βέβαια η γενικότερη κριτική στον τουρισμό τον οποίο αναζητούμε ως χώρα είναι απόλητα ορθή.

  5. Υπογραμμίζω την φράση του άρθρου σας, κύριε Σαββίδη,
    ”Η μαφιόζικη συμπεριφορά γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή στην Κοινωνία. Και αυτό είναι το επικίνδυνο”.
    Να πεδίον δόξης λαμπρόν για τους ”ουμανιστές” αριστερούς , που βδελύσσονται και τον καπιταλισμό -η Παιδεία που θεωρείται πανάκεια για όλα θα αργήσει να έρθει στην χώρα μας-να αναλάβουν άμεσα δράση με τους κομματικούς σχηματισμούς τους ακόμη και με διαμαρτυρίες στα τουριστικά ”κέντρα βίας” να ”τιθασεύσουν τους νταήδες” πορτιέρηδες και τα ”αφεντικά τους”.
    Μήπως όμως τα αφεντικά και οι πορτιέρηδες δεν είναι όλοι ”φασίστες” ,αλλά και γυμνασμένοι ΑΝΤΙΦΑ;;;.
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ-ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ .
    Υ.Γ Φυσικά ένα μεθυσμένο βρετανό-συνήθως- δεν τον απομακρύνεις με μπουκέτο λουλουδιών.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  6. Άλλο οι μπράβοι της νύχτας, εκβιαστές που πουλάνε προστασία με το ζόρι και άλλο οι υπάλληλοι μπράβοι που προσλαμβάνει ο μαγαζάτορας για να διατηρούν απρόσκοπτη την διασκέδαση των πελατών. Αυτοί δεν δέρνουν τους πελάτες για ασήμαντη αφορμή… κάτι χοντρό έκανε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα