Ποιες είναι οι ισπανικές Θεούτα και Μελίλια ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, περίπου 8.000 μετανάστες έχουν εισέλθει παράνομα από το Μαρόκο στους ισπανικούς θύλακες της Θεούτα και της Μελίλας στην Αφρική. Και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν επανα-προωθηθεί.

Αυτά είναι τα μέρη όλης της εμπορίας ανθρώπων κι όλων των ελπίδων για τους 8.000 μετανάστες.

Αλλά ποια ακριβώς είναι η Θεούτα και η Μελίλα ; Με αντίστοιχη έκταση 18,5 και 12,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτές οι πρώην πορτογαλικές κτήσεις είναι σήμερα δύο ισπανικοί θύλακες που βρίσκονται στη βόρεια ακτή του Μαρόκου, καθιστώντας τα τα μόνα ευρωπαϊκά εδάφη που έχουν κοινά χερσαία σύνορα με την Αφρική. Σε απόσταση 380 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο, το καθένα έχει περίπου 85.000 κατοίκους και απολαμβάνουν από το 1995 το μοναδικό στάτους των αυτόνομων πόλεων.

Μια ισπανική κυριαρχία που αμφισβητείται από το Μαρόκο

Από το 1956, το Ραμπάτ αμφισβητεί την προσάρτησή τους στο ισπανικό βασίλειο, θεωρώντας την ως ένα υπόλειμμα της αποικιοκρατίας. Τακτικά δε εφαρμόζονται από μέρους του μέτρα αντιποίνων, όπως :  ένας οικονομικός αποκλεισμός τους ή, όπως συμβαίνει τώρα, ένας «λευκός έλεγχος» στους μετανάστες, ώστε να περάσουν στην ισπανική πλευρά. Δηλαδή κάτι ανάλογο που κάνει η Τουρκία με τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Συνήθως οι Μαροκινοί πάνε καθημερινά να εργαστούν εκεί, πολλοί δε για να κάνουν λαθρεμπόριο. Το κλείσιμο των συνόρων πριν από 15 μήνες λόγω του Covid-19 ωστόσο, τσάκισε αυτό το εμπόριο και φτώχυνε τις γειτονικές μαροκινές περιοχές που ζουν από αυτό.

Το 2001, για να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση, η Μαδρίτη, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε την κατασκευή του φράγματος της Θεούτα, ενός φράχτη 8 χλμ. Με συρματοπλέγματα, κάμερες, θερμικούς αισθητήρες. Είναι αυτό το προπύργιο που οι υποψήφιοι για μετανάστευση έχουν παρακάμψει με τα πόδια, με βάρκες ή ακόμη και κολύμπι τις τελευταίες ημέρες. Δηλαδή με τον μόνο τρόπο για να φτάσει κανείς στην περιοχή Σένγκεν, χωρίς να επιχειρήσει την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα