Περιφερειακή Ασφάλεια στην Βαλκανική.- Η θέση της Ελλάδας             

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του κ. Δημοσθένη Στωϊδη, Πρέσβη ε.τ.

Η πολιτική της χώρας μας στα Βαλκάνια αναδεικνύει την συνεπή επιδίωξή της  για πολιτική σταθερότητα και κοινωνικό-οικονομική  ανάπτυξη στον βόρειο περίγυρό της.

Καλή Γειτονία, η εποικοδομητική  διασυνοριακή συνεργασία, το απαραβίαστο των συνόρων, η επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα προς εμπέδωση  συμφιλιωτικού περιβάλλοντος διαμορφώνουν το πλαίσιο προτεραιοτήτων για την  προώθηση εξισορροπητικών σχέσεων πολυμερούς και γόνιμης συνεργασίας.

Η Διαβαλκανική συνεργασία (SEECP- South Eastern European Cooperation Process  και μετέπειτα  RCC- Regional Cooperation Process),  η συνεργασία στον αμυντικό τομέα ( SEDM- South Eastern Defense Ministerial, με το επιχειρησιακό σκέλος την  SEEBRIG- South Eastern Brigade), η στρατιωτική συνεργασία υπό την σκέπη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην συγκρότηση «Σχηματισμών Μάχης»  όπως το ΗΕLBROC- (Hellas,Bulgaria, Romania, Cyprus), αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία τα οποία συντείνουν στην έμπρακτη και πολύπλευρη συνεννόηση και εν τέλει αμοιβαία  συν- αντίληψη.

Βέβαια η Ασφάλεια και η Σταθερότητα στην βόρεια Γειτονιά μας υπαγορεύεται από τις   κρατούσες συνθήκες στις επιμέρους χώρες. Δηλαδή αξιόπιστη τοπική και περιφερειακή συνεργασία συναρτάται ευρέως  με τον βαθμό  επίτευξης εσωτερικού εκδημοκρατισμού και θεσμικών μεταρρυθμίσεων  σε γείτονες όπως οι όμορες Αλβανία και η BΜ, ήδη υποψήφιες προς μελλοντική ένταξη στην Ε.Ε,  το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η Βοσνία, (λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας της « Σερβικής Δημοκρατίας»/ Republika Srbska)   στην ομοιογένεια της κρατικής υπόστασης.

Παραλλήλως με τις εγγενείς  εντάσεις  στις εν λόγω χώρες, η δυστοκία στην καθιέρωση νοοτροπίας διενέργειας ειλικρινούς και συμφιλιωτικού   Διαλόγου, καθώς και στην διαμόρφωση πλαισίου ανέφελων σχέσεων, θεωρώ ότι  χαρακτηρίζει την ποιότητα των διμερών σχέσεων της χώρας μας.

Η δύσπεπτη, πιστεύω,  για  σημαντική μερίδα των πολιτών Συμφωνία που προκρίθηκε για την επίλυση του ονοματολογικού με την Β.Μ., φαίνεται ότι δικαιολογεί εγρήγορση για την παρακολούθηση της εφαρμογής της. Και τούτο μάλιστα ενόψει των πολιτικών εξελίξεων (εκλογές 12/4/2020)  στην εν λόγω χώρα.  Αρα είναι φυσιολογικό να  παραμείνει υψηλά στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής μας.

Εξίσου εξαιρετική  προσοχή αποδίδεται στα θέματα απτόμενα της συνολικής προσέγγισης με την Αλβανία, λόγω του ευρέος φάσματος των ζητημάτων τα οποία αναζητούν διαχρονικά βιώσιμες  λύσεις. Εξυπακούεται ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  η αταλάντευτη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα.

Επίσης, συνεκτιμάται συναφώς το γεγονός της διατήρησης της θέσης μας για μη αναγνώριση της (μονομερούς) ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Πάντως σε επίδειξη ευελιξίας συστάθηκε σχετικά πρόσφατα στην χώρα μας Γραφείο Εμπορικών υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου.

Συνεπώς από το σύνολο των σκέψεων αυτών διαφαίνεται  η ορατή ανάγκη βελτίωσης των κατάλληλων συνθηκών, σε περιφερειακό επίπεδο, που να διασκεδάζουν την  γενικότερη έγνοια, αν όχι ανησυχία  ως προς την επίτευξη ουσιαστικής προοπτικής για την οριστική ειρήνευση του γεωπολιτικού περίγυρού μας.

Εν κατακλείδι, η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει τον ήδη εποικοδομητικό  ρόλο  της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, της ασφάλειας, της διαρκούς συμφιλίωσης καθώς  και της πολύπλευρης  ανάπτυξης, στοχεύοντας στην δημιουργία περιβάλλοντος απτής προόδου επ’ωφελεία των λαών τους.

14 Νοεμβρίου 2019

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα