«Πάγο στην αλαζονεία του Ερντογάν έβαλε με ευγένεια αλλά και αποφασιστικότητα ο Μακρόν στο Παρίσι»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Η ρεαλιστική εξωτερική πολιτική του Μακρόν σχηματικά λέει περίπου : συζητώ και με τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες του κόσμου, δίχως όμως να προσπερνάω τα υφιστάμενα προβλήματα που αφορούν τις χώρες τους. Π.χ. συναντήσεις του με τους Τραμπ, Πούτιν, Σίσυ, Ερντογάν. Με τη λογική αυτή ο Γάλλος πρόεδρος διαμήνυσε στις 5 Ιανουαρίου 2018 στο Παρίσι στον Τούρκο σουλτάνο τις διαφορετικές απόψεις που έχουν σχετικά με τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και κάλεσε την Τουρκία να «σεβαστεί το κράτος δικαίου». Εξ ου και ο εύλογος τίτλος του ηλεκτρονικού Le Monde.fr με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το Reuters : «Macron : η κατάσταση στην Τουρκία δεν επιτρέπει καμία πρόοδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Και αυτό σε απάντηση του παραπόνου του Ερντογάν ότι η Τουρκία κουράστηκε να αναμένει επί 54 χρόνια στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης τη σημασία της «εδραίωσης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Και αφού δεν μπορεί να γίνει ένταξη της Τουρκίας στην ενωμένη Ευρώπη,  ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στην Τουρκία μια «ειδική εταιρική σχέση», χρυσώνοντας το χάπι στον νταή Ερντογάν μια συνεργασία που να αγκιστρώνει τη χώρα του και τον τουρκικό λαό στην Ευρώπη, όταν ο Σαρκοζύ και άλλοι έχουν πει : «η Τουρκία είναι χώρα της Ασίας κι όχι της Ευρώπης».

Ο Macron εκθείασε τη «δυνατή οικονομική σχέση» (11 δις ευρώ ήταν το 2016 οι εμπορικές συναλλαγές) που διατηρούν η Γαλλία και η Τουρκία, χαιρέτησε την «υποδειγματική συνεργασία» των δυο χωρών για τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. Και κάλεσε τον ομόλογό του σε μια συνεργασία για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Συρία. Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο τις περιπτώσεις διαφόρων ακαδημαϊκών ή δημοσιογράφων που διώκονται  στην Τουρκία και κάλεσε τον Ερντογάν να «σεβαστεί πλήρως το κράτος δικαίου» και την ελευθερία του Τύπου. Μάλιστα του ενεχυρίασε και συγκεκριμένο κατάλογο διωκομένων ατόμων και οργανώσεων, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης τύπου.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Ερντογάν επιτέθηκε σε μια δημοσιογράφο της εκπομπής  «Ειδικός Απεσταλμένος» του καναλιού France2 η οποία τον ρώτησε σχετικά με την αποκάλυψη, τον Ιανουάριο του 2014, ότι φορτηγά που ανήκαν στην Τουρκική Μυστική Υπηρεσία (MIT) και  μετέφεραν όπλα προοριζόμενα για τζιχαντιστικές ομάδες. «Μιλάτε με τα λόγια της Γκιουλενιστικής οργάνωσης, όχι ως δημοσιογράφος», την κατηγόρησε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε πως δεν έχει απέναντί της «κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα»! «Αν ήσασταν πραγματική δημοσιογράφος, θα έπρεπε να βρείτε στην έρευνά σας τις 4.000 νταλίκες όπλα που έστειλαν οι Αμερικάνοι στους εχθρούς μας», εννοώντας τους Κούρδους.

Αυτή η διπλωματική επίσκεψη για τον Ερντογάν είχε ως σκοπό να τον βγάλει από τη διεθνή απομόνωση και  να «αυξήσει τους φίλους του, μειώνοντας τους εχθρούς του», όπως δήλωσε.

Όμως οδήγησε επίσης στην υπογραφή μιας σύμβασης μελέτης στον τομέα της αεροπορίας και της πυραυλικής άμυνας. Η σύμβαση, το ύψος της οποίας δεν ανακοινώθηκε, αφορά τη μελέτη του ορισμού του συστήματος μαχητικής άμυνας και πυραυλικής άμυνας μεγάλης απόστασης (Loramids-Long-Range Air and Missile Defense System) μεταξύ των τουρκικών εταιρειών Aselsan και Roketsan και της γαλλο-ιταλικής Eurosam και της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την παραπάνω ειδησεογραφική πηγή. Αυτά τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα χρησιμοποιούνται ήδη από τους γαλλικό και ιταλικό στρατούς. Η Ιταλία ανέπτυξε κάποια τέτοια συστήματα στην Τουρκία για κάποιο διάστημα, για να την βοηθήσει να εντοπίζει πιθανούς πυραύλους προερχόμενους από τη γειτονική Συρία, στη μέση του πολέμου. Με την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν είναι και τόσο παλικάρι, όσο το παίζει. Μάλλον θέλει να απαλύνει τον θυμό που προκάλεσε σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όταν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι είχε συνάψει σύμβαση με τη Ρωσία για την αγορά συστημάτων αεράμυνας S-400. Η ανακοίνωση αυτή θεωρήθηκε ως ένδειξη κακής διάθεσης εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου προς τους δυτικούς Νατοϊκούς συμμάχους του.

Τα «κορόιδα» οι Τούρκοι φορολογούμενοι ας είναι καλά. Και να δούμε έως πότε θα αντέξει η τουρκική οικονομία την μεγαλομανία του Σουλτάνου.

Τώρα δεν ξέρω αν αύξησε τους φίλους του και μείωσε τους εχθρούς του στο Παρίσι ο Ερντογάν. Σίγουρα όμως δεν βρήκε απέναντί του έναν φοβισμένο πρόεδρο, να κάθεται στη γωνίτσα ενός καναπέ του μεγάρου των Ηλυσίων. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα ηταν ψυχραιμωτερη η αναλυση του Γαλλοτραφους κ. Καλλιαντζιδη, αν δεν ”μειωνε” το κυρος του Ελληνος Προεδρου της Δημοκρατιας κ. Παυλοπουλου κατα την προσφατη συναντηση του στο Ελληνικο Προεδρικο Μεγαρο με τον κ. Ερντογαν ,που απο πολλους αντιΠαυλοπουλοικους ”αναγνωσθηκε” η γλωσσα του σωματος τους και οι θεσεις των δυο Προεδρων στο ανακλιντρο της υποδοχης. Φυσικα τετοιες Πυθιακες ”αναγνωσεις” δεν γινονται στις υποδοχες του πρωθυπουργου και των αλλων Ελληνων επισημων εντος και εκτος Ελλαδος , γιαυτο και ”μετρηθηκαν” οι αντιΠαυλοπουλικοι,-δημοσιογραφοι και μη – του και γαλλοτραφους και πεπαιδευμενου στην Γαλλια κ. Παυλοπουλου. Βεβαιως το θεμα θα ειχε ”τακτοποιηθει” επιτοπου αν, ενας της Προεδρικης εθιμοτυπιας ,η, και ο παρισταμενος Ελλην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιας , με ενα σημειωμα του-σαν αυτα που επαιρνε ο κ. Ερντογαν- ”εβαζε στην ορθη θεση του” τον κ. Παυλοπουλο, για τις εικονες-φωτογραφικες και τηλεοπτικες- . Μηπως ομως δεν τ’ωθελαν;;;. Αν δεν” παιζει” αυτο ,απλως ,η,και οι παρισταμενοι Ελληνες επισημοι δεν το παρετηρησαν ,η, δεν τ’ωδωσαν την σημασια που εδωσε και ο κ. Καλλιαντζιδης. Τελος για τον ”γιγαντα” Γαλλο Προεδρο κ. Μακρον. Απεδειξε και αυτος, οπως και ολοι οι Γαλλοι -κυριως- οι υπερμαχοι των ανθρωπινων δικαιωματων σοσιαλαριστεροι οτι λενε-λενε για την Τουρκια , αλλα ”λυγιζουν τα γονατα τους” στο απαιχτο τουρκικο μπαξισι, για το οποιο δεν ειχαν ουτε εχουν αντιρρησεις οι Τουρκοι φορολογουμενοι . Ξερουν το βιο τους και τις διαχρονικες επιτυχιες τους με το μπαξισι και στην καθημερινοτητα τους ακομη. Ο κ. Καλλιαντζιδης και πολλοι συνελληνες ακομη δεν τους μαθανε ,η, γιατι δεν τους μελετησαν ,η, ειναι ανιστορητοι.

    • Κρίμα στους φοβισμένους κυβερνητικούς και θεσμικούς παράγοντες (Πρωθυπουργό-Πρόεδρο Δημοκρατίας). Υπάρχει και η αξιοπρέπεια πέραν της εξουσίας και του φόβου που τους προκαλεί ο Ερντογάν. Ο δε Πρόεδρος βαρύνεται επιπλέον και από την ακαδημαϊκή του ιδιότητα του καθηγητή του Δικαίου. Όσο για τους άκριτους χειροκροτητές του, περαστικά τους. Τα τουρκικά ΜΜΕ μας είπαν χθες ότι κάναμε ό,τι μας ζήτησε ο Ερντογάν. Σε αντίθεση με τον Μακρόν που είπε στον Ερντογάν στο Παρίσι : με την κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία (δηλαδή ανελευθερία), δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

      • ”Ομως οδηγησε επισης στην υπογραφη μιας συμβασης μελετης στον τομεα της αεροποριας και της πυραυλικης αμυνας” (μεταξυ Γαλλιας και Τουρκιας)-γραψατε κ. συνανιχνευτα-. Εσφαλλαν οσοι περιμεναν μετα τις σφοδρες ”επικρισεις” του κ. Μακρον προς τον κ. Ερντογαν, για τα ανθρωπινα δικαιωματα στην Τουρκια οτι ,η Γαλλια θα επεβαλε ”εμπαργκο” στα στρατιωτικα σχεδια της Τουρκιας. Το αν γινει δεκτη στην Ευρωπαικη Ενωση δεν θα το αποφασισει μονη της η Γαλλια, οσο υπαρχει το βετο των αλλων μελων της . Φυσικα ως γνησιος Γαλλος δινει και δεχεται πουρπουαρ. Και σημειωτεον οτι , ο κ. Μακρον ειναι ”εκτελεστικος” Προεδρος στην Προεδρικη Δημοκρατια της Γαλλιας ,ενω ο κ. Παυλοπουλος -οπως ολοι οι Ελληνες Προεδροι μετα το 1985-ειναι αετοι ”ξεπουπουλιαμενοι”. Αν κατι προκυπτει απο την ειδηση των Τουρκικων Μ.Μ.Ε οτι καναμε οτι μας ζητησε ο κ. Ερντογαν ειναι οτι, αυτο αφορα στην εκλεγμενη Ελληνικη κυβερνηση και οχι στον Προεδρο της Ελληνικης Δημοκρατιας. Γαλλοτραφης -ευγε – αλλα και Ελλην , τον οποιον εκπροσωπησε πληρως-παρεξηγηθεις κιολας απο την Κυβερνηση- ο κ. Παυλοπουλος στην αντιπαραθεση του με τον κ. Ερντογαν στο Προεδρικο μεγαρο. Υ.Γ. Τα χειροκροτηματα δεν ακουγονται και φυσικα δεν εγραφησαν στο σχολιο μου. Παντως πολλοι συνελληνες σε καποια ηλικια τους υπηρξαν χειροκροτητες πληρωμενοι ,η, αυθορμητοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα