Ο Σαρκοζύ ξανακάθεται στο σκαμνί για υπέρβαση επιτρεπομένων δαπανών προεκλογικής του εκστρατείας το 2012

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Πράγματι θυμίζω ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε καταδικαστεί την 1η Μαρτίου 2021, κι έκανε έφεση, στην υπόθεση των «συνακροάσεων», όπως είχα γράψει στις Ανιχνεύσεις στις 2-3-2021 :ΕΔΩ

Από αύριο ξανακάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αυτήν τη φορά για υπέρβαση 20 εκατομ. ευρώ των επιτρεπομένων δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012 τις οποίες έχασε από τον François Hollande.

Η νέα δίκη φέρει το όνομα «υπόθεση Bygmalion». Γιατί ; Διότι εμπλέκεται μια ομώνυμη γαλλική εταιρεία παροχής επικοινωνιακών υπηρεσιών την οποία φέρονται να έχουν ιδρύσει το 2008 δυο «κολλητοί» του JeanFrançois Copé, νυν Δημάρχου και τότε ηγετικού στελέχους του κόμματος της παραδοσιακής Δεξιάς. Η Bygmalion φέρεται να έκανε υπερτιμολογήσεις παρασχεθεισών υπηρεσιών σε βάρος του κόμματος UMP, για να καλυφθούν οι προεκλογικές υπερβάσεις του Σαρκοζύ, ελαφρύνοντας έτσι τον ειδικό λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας ο οποίος τηρείται και ελέγχεται από αρμόδια κρατική υπηρεσία.

Πώς ξέσπασε η υπόθεση Bygmalion.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου  Antoine CunyLe Callet στην εφημερίδα Journal du Dimanche στις 11-3-2021, η υπόθεση αυτή ξέσπασε για πρώτη φορά μετά από μια έρευνα του περιοδικού Le Point. Στη συνέχεια, ο αντίκτυπός της γιγαντώθηκε μετά την εμφάνιση του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Nicolas Sarkozy, του Jérôme Lavrilleux, στο πλατό του ειδησεογραφικού καναλιού BFMTV τον Μάιο του 2014. Σε απευθείας μετάδοση, ο Jérôme Lavrilleux περιέγραψε την παραποίηση των λογαριασμών της προεκλογικής εκστρατείας κατά τις προεδρικές εκλογές προ δύο ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα του υποψηφίου της Δεξιάς είχε αποκρύψει τις υπερβάσεις του ανώτατου ορίου επιτρεπομένων δαπανών (δηλαδή 20,2 εκατομ. ευρώ), χρεώνοντας ορισμένα έξοδα στο κόμμα του, το UMP, μέσω του μεσάζοντα παρόχου υπηρεσιών, Bygmalion. Ο Jérôme Lavrilleux πρόκειται να κάτσει και αυτός στο σκαμνί του δικαστηρίου του Παρισιού μαζί με 13 άλλους συγκατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Nicolas Sarkozy.

Οι ανεπάρκειες της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας

Στις σελίδες της περιφερειακής εφημερίδας LUnion, ο Jérôme Lavrilleux, και πρώην ευρωβουλευτής της Δεξιάς παράταξης, επανέρχεται πίσω στα παρασκήνια του σκανδάλου, περιγράφοντας συγκεκριμένα την εμφάνισή του  στο πλατό του καναλιού BFM TV και την αποστασιοποίησή του σήμερα από την πολιτική σφαίρα. Παραδεχόμενος ότι δεν παρεμπόδισε  «να γίνουν ανειλικρινείς οι λογαριασμοί της προεκλογικής καμπάνιας», επιβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πλήρως τις ευθύνες των πράξεών του στη δίκη, επιμένοντας παράλληλα στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν αποκόμισε κανένα προσωπικό όφελος από αυτές. Ξέπλυνε τον JeanFrançois Copé (του οποίου ήταν διευθυντής του Γραφείου του) στον οποίο «προσπάθησαν να αποδώσουν την ευθύνη» και εξέφρασε αμφιβολίες για τη γνώση που θα μπορούσε να έχει ο υποψήφιος Sarkozy για αυτές τις υπερβάσεις. Ο Jérôme Lavrilleux, από την άλλη πλευρά, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική επιτροπή της προεκλογικής εκστρατείας, «που παγιδεύτηκε», κατηγορώντας ειδικότερα τον πρώην διευθυντή της εκστρατείας, τον Guillaume Lambert, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ανεπαρκή».

14 συγκατηγορούμενοι στο σκαμνί

Το ξέσπασμα της υπόθεσης Bygmalion έχει αποσταθεροποιήσει βαθιά τη Δεξιά, με φόντο τα ενδοκομματικά μαχαιρώματα του τότε κόμματος UMP (που σήμερα αποκαλείται Οι Δημοκράτες)  μεταξύ των Nicolas Sarkozy, François Fillon και JeanFrançois Copé. Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί ενώπιον του δικαστηρίου του Παρισιού από τις 17 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου. Εκτός από τον Nicolas Sarkozy που κατηγορείται για «παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκλογικής εκστρατείας του» το 2012, ο διευθυντής της εκστρατείας του, Guillaume Lambert και ο αναπληρωτής του, Jérôme Lavrilleux, που θα κάτσουν στο σκαμνί για «συνενοχή στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας και χρήση ή απόκρυψη γραπτής πλαστογραφίας». Μαζί τους κατηγορούνται και οι ταμίες της εκστρατείας, δύο λογιστές που επικύρωσαν τους λογαριασμούς, καθώς και τρία μέλη της τότε διεύθυνσης του τότε κόμματος UMP αλλά και τέσσερα διευθυντικά στελέχη της ιδιωτικής εταιρείας Bygmalion.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους συγκατηγορούμενους της ίδιας υπόθεσης, ο Jérôme Lavrilleux δεν αμφισβητεί τη δική του ενοχή. Αλλά αρνείται ότι ήταν ο μόνος εγκέφαλος της «απάτης». Για τον Σαρκοζύ όμως και την πολιτική φρουρά του, αυτή η υπόθεση υπέρβασης των λογαριασμών της προεκλογικής του καμπάνιας είναι «ένας μύθος».

Οφείλουμε να αναμείνουμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου μετά από ένα μήνα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα