Ο Μίλοραντ Ντόντικ αναζητά την υποστήριξη του Ερντογάν για την αποκατάσταση της εθνικής ισότητας στη Βοσνία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φωτό από τη συνάντηση Ντόντικ – Ερντογάν- πρακτορείο Anadolu

Νοέμβριος 9, 2021. Ελλάδα.

Το μέλος του Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) που προέρχεται από τον σερβικό λαό Μίλοραντ Ντόντικ συναντήθηκε στις 9 Νοεμβρίου στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Regnum.

 

Το δημοσίευμα, που επικαλείται  το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρει ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στη Β-Ε, καθώς και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών, ιδίως την υλοποίηση έργων υποδομής.

Την παραμονή της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει στον Ρετζέπ Ερντογάν «την αληθινή εικόνα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», καθώς, κατά τη γνώμη του, ο Τούρκος ηγέτης είχε λάβει μέχρι στιγμής ψευδείς και μονόπλευρες πληροφορίες…

Ο πολιτικός υπενθύμισε την πρωτοβουλία του να συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Κροατίας και της Σερβίας στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Β-Ε και εξέφρασε τη λύπη του που ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς (αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, του πιο δημοφιλούς μεταξύ των Βόσνιων) απέρριψε αυτή την ιδέα.

Σύμφωνα με τον Ντόντικ, ο Ερντογάν είναι ένα πρόσωπο που δεν θα κάνει τίποτα εναντίον της Β-Ε που θα μπορούσε να βλάψει τους Σέρβους και τους Κροάτες.

Με τη σειρά του, στις 7 Νοεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση με Τούρκους πολίτες, των οποίων οι πρόγονοι προέρχονται από το έδαφος της σημερινής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ότι η Τουρκία «υποστηρίζει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Β-Ε και τη διατήρηση της πολυπολιτισμικής και την εθνοτική ταυτότητα αυτής της χώρας χωρίς καμία διάκριση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει όχι μόνο τους Βόσνιους, αλλά και τους Σέρβους και τους Κροάτες.

Μιλώντας για τη βοήθεια της Τουρκίας στη Β-Ε, ο Ερντογάν υπενθύμισε τα έργα που υλοποιεί η Άγκυρα, ιδίως την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Σαράγεβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή, αφού «δεν είναι απλώς μια υποδομή, αλλά και ένα έργο διατήρησης της ειρήνης».

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι οι άμεσες επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στη Β-Ε υπερβαίνουν επί του παρόντος τα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι μια ακόμη, από μια σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ του ηγέτη των Σέρβων της Β-Ε και των ηγετών των χωρών της περιοχής.

Στις 6 Νοεμβρίου Μίλοραντ Ντόντικ συναντήθηκε στη Μπάνια Λούκα με τον πρωθυπουργό της της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον υπουργό Εξωτερικών αυτής της χώρας Πίτερ Σιάρτο και την επόμενη μέρα στη Λιουμπλιάνα, ο Ντόντικ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα