Ο Καβάλα μέσα από τη φυλακή εξαπολύει επίθεση στον Τσαβούσογλου: “Τι κατασκευασμένα ψέματα είπες στην Μπέρμποκ!”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο φυλακισμένος Τούρκος φιλάνθρωπος ακτιβιστής Οσμάν Καβάλα εξαπέλυσε επίθεση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή όσα είπε κατά την περιπετειώδη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προ ημερών μαζί με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Σε κείνη την συνέντευξη ο Τσαβούσογλου, ανάμεσα στα άλλα για τα οποία κατηγορήσε την Γερμανία, ήταν και ο ισχυρισμός του ότι το Βερολίνο είχε παράσχει χρηματοδότηση στις αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013.

Στις κατηγορίες που με την πάροδο των χρόνων αποδίδονται στον Καβαλά είναι και η οργάνωση και συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν στο Πάρκο Γκεζί.

«Η προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την επανάληψη αβάσιμων ισχυρισμών για τα γεγονότα του Γκεζί δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε ο Καβάλα σε επιστολή του από τη φυλακή, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος  Diken.

Ο Τσαβούσογλου και η Μπάερμποκ αντάλλαξαν βαριές κουβέντες για μια σειρά ζητημάτων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη  Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης του Καβάλα.

Η Μπέρμποκ ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑ) για την υπόθεση, καλώντας τις τουρκικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε λέγοντας: “Γιατί επικαλείσθε συνεχώς τον Οσμάν Καβάλα; Επειδή χρησιμοποιείτε τον Οσμάν Καβάλα εναντίον της Τουρκίας”.

«Οι ισχυρισμοί ότι οι ξένες πηγές χρηματοδότησαν τις διαδηλώσεις στο Γκέζι μέσω εμού είναι κατασκευασμένοι ισχυρισμοί για απαξίωση των γεγονότων και κράτησή μου στη φυλακή», ανέφερε ο Καβάλα στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του δικηγόρου του, ανέφερε η ιστοσελίδα.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή στα τέλη Απριλίου αποδίδοντάς του απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, με χρηματοδότηση των διαδηλώσεων  στο πάρκο Γκεζί.

Ο Καβάλα είχε περάσει τεσσεράμισι χρόνια πίσω από τα κάγκελα χωρίς να έχει καταδικαστεί πριν από την ακρόαση του περασμένου Απριλίου. Το 2019, το ΕΔΑΔ διέταξε την απελευθέρωσή του επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και παραβίαση των δικαιωμάτων του.

«Η δίκη που με κράτησε στη φυλακή για σχεδόν πέντε χρόνια, έγινε με βάση την πιο ακραία παρανομία», είπε η Καβάλα.

Οι διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες κατά της διακυβέρνησης του Ερντογάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, ξεκίνησαν ως μια μικρή καθιστική διαμαρτυρία στο πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ενάντια στην προτεινόμενη καταστροφή του πάρκου, ενός από τους τελευταίους χώρους πρασίνου της πόλης, για να ανοίξει ο δρόμος για εμπορικό κέντρο.

Μέσα σε εβδομάδες, εκατομμύρια διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν στη βία που ακολούθησε.

Με πληροφορίες από Ahval

Ο Καβάλα μέσα από τη φυλακή εξαπολύει επίθεση στον Τσαβούσογλου: “Τι κατασκευασμένα ψέματα είπες στην Μπέρμποκ!”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα