Ορούτς Ρέις: Μια «νευρική» πορεία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πηγή: “Τα Νέα”.

Πέτρος Λιάκουρας

Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Το Ορούτς Ρέις στις πρωινές ώρες της 31ης Ιαουαρίου εξέρχεται από τις περιοχές οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κύπρου και ειδικότερα από τα θαλασσοτεμάχια 4 & 5. Διαπλέει δυτικά σε μη οριοθετημένες περιοχές διεκδικούμενες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Όταν σταθεροποιεί την πορεία του εντοπίζεται σε μια απόσταση 200χλμ, κατά την επίσημη εκδοχή, νοτίως του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Πρόκειται για μια περιοχή πολύ κοντά στο όριο που κατά την ελληνική αντίληψη περί οριοθέτησης χωρίζει με τη μέση γραμμή την προβολή των ακτών του Καστελόριζου, υπό την προϋπόθεση της πλήρους επήρειας του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος, από τις ακτές της Αιγύπτου. Ενώ κατά την τουρκική αντίληψη είναι κοντά στο ίδιο όριο, λίγα μίλια βορειότερα, που με βάση τη μέση γραμμή, χωρίς την επήρεια του Καστελόριζου, χωρίζει την προβολή των τουρκικών ακτών, από εκείνες της Αιγύπτου.

Το Ορούτς Ρέις είναι ερευνητικό σκάφος το οποίο ενεργεί σεισμικές έρευνες που συνδέονται με αναζήτηση υδρογονανθράκων. Πρόκειται για λειτουργία που διέπεται από το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας. Σημασία έχει το που διεξάγεται η έρευνα. Αν διεξάγεται εντός οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας του κράτους, τη αδεία του οποίου το σκάφος ενεργεί, δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα. Διαφορετικά, ερευνητική δραστηριότητα σε οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα άλλου κράτους, παραβιάζει το αποκλειστικό δικαίωμα του τελευταίου. Αυτό έχει συμβεί με τα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη εντός της οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κύπρου.

Αν το ερευνητικό σκάφος ενεργεί σε μη οριοθετημένη περιοχή που όμως διεκδικείται από άλλο κράτος, τότε σημαίνει ότι ενεργεί παραβατικά ενάντια στην αρχή του διεθνούς δικαίου της καλής πίστης. Τα στοιχεία που συλλέγει από την διεκδικούμενη από το άλλο κράτος υφαλοκρηπίδα δεν του ανήκουν, διότι τα υποκλέπτει και αν η περιοχή αυτή μετά από συμφωνία ή δικαστική απόφαση οριοθέτησης περιέλθουν στο άλλο κράτος, πρέπει να περιέλθουν τα στοιχεία σε αυτό το νόμιμο τιτλούχο.

Όμως για να έχουν συμβεί τα ανωτέρω και να εκτιμηθούν πρέπει το ερευνητικό σκάφος να διεξάγει έρευνα, ήτοι τα ηχοβολιστικά καλώδια να σαρώνουν το βυθό, πράγμα που απαιτεί μια συγκεκριμένη κίνηση του σκάφους προκειμένου να υλοποιηθεί η συλλογή με τα μαγνητικά κύματα. Αυτό απαιτεί μια πολύ αργή κίνηση του σκάφους με απλωμένα τα πολλών χιλιομέτρων καλώδια, προκειμένου να γίνεται η απαραίτητη κατά πλάτος ταλάντωσή τους, με δεδομένο το αρκούντως μεγάλο βάθος της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο που γίνεται η σάρωση. Αν ένα σκάφος ενεργεί έρευνα μπορεί να διαπιστωθεί από αυτά τα πραγματικά δεδομένα, καθώς μπορεί να έχει απλωμένα τα καλώδια, χωρίς να ενεργεί έρευνα σεισμικών δεδομένων. Διαφορετικά το σκάφος αν δεν ενεργεί έρευνα, τότε διαπλέει ανοικτή θάλασσα. Και ενεργεί με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Όσον αφορά στην επίμαχη περιοχή όπου ζητήθηκε από το Ορούτς Ρέις να απομακρυνθεί, πρόκειται για μια περιοχή στην οποία, όπως σημειώσαμε και στην αρχή, η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα. Στην ίδια αυτή περιοχή ανάλογη διεκδίκηση έχει εκδηλώσει και η Τουρκία. Είναι μια μη οριοθετημένη περιοχή υφαλοκρηπίδας, και οι ενέργειες επ’ αυτής πρέπει να συνάδουν με την αρχή της καλής πίστης με προοπτική την οριοθέτηση με συμφωνία, αντί να προκαταλαμβάνονται καταστάσεις μονομερώς που αποβαίνουν προς τον αποκλεισμό του άλλου κράτους που διεκδικεί.

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή κατά τον αρθρογράφο καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου κ.Λιάκουρα ευτυχώς που δεν ”βυθίσαμε” αύτανδρο το Τουρκικό Ορούτς Ρέι ,γιατί θα είχαμε ”μπλεξίματα” με Διεθνή Δικαστήρια για αποζημιώσεις κλπ.
    Είπαμε και εμείς -οι υποψιασμένοι- δεν είχε συμβουλευθεί η σημερινή ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ κυβέρνηση( που δεν θέλει την μοιρασιά του Αιγαίου σαν τους προηγούμενους κ.κ Κοτζιά και Κατρούγκαλο) αρμοδίους Έλληνες και ξένους ειδικούς για την αποφυγή πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία στο συγκεκριμένο σημείο και γιαυτήν την αιτία;;;.
    Περιμένουμε να αντιτάξουν τα επιχειρήματά τους οι πλείστοι της Αντιπολιτεύσεως ,αλλά κυρίως οι κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος ,-που σε χαρτογράφημα έδειξε πως θα βουλιάζαμε το πλοίο αυτό -και κάποιον κ. Γριβα -και όχι μόνον -στρατιωτικό αναλυτή και τους πολλούς ομόφρονάς τους ,που νομίζουν πως ”τα αυγά τα αλωνίζουν”.
    Ας έχουν υπομονή και να ετοιμάζονται για θυσίες οι φιλοπόλεμοι .Θα μας δοθεί η ευκαιρία.

    • “Από της μυλωνούς τον πισινό ζητάς ορθογραφία”
      (Ν. Καζαντζάκης, “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα