Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν ραδιοεπικοινωνίες Ρώσων που συζητούν τη σφαγή της Μπούτσα.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Spiegel έχει πληροφορίες ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν ραδιοεπικοινωνία του ρωσικού στρατού σχετικά με τη δολοφονία πολιτών στη Μπούτσα. Ένδειξη ότι αυτές οι θηριωδίες έγιναν βάσει σχεδίου.

By Melanie Amann, Matthias Gebauer und Fidelius Schmid

07.04.2022, 11.17

Συντρίμια σε δρόμο της Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Photo: Roman Pilipey / EPA

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND) έχουν αποκτήσει νέες ειδεχθείς πληροφορίες για τη φρίκη της πόλης Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο. Το Spiegel έλαβε γνώση ότι η BND υπέκλεψε ραδιοεπικοινωνίες του ρωσικού στρατού, στην οποία συζητείται η δολοφονία πολιτών στη Μπούτσα. Μερικές από τις υποκλαπείσες συνομιλίες φαίνεται ότι μπορούν να συνδεθούν άμεσα με νεκρούς που έχουν φωτογραφηθεί στη Μπούτσα.

Μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την πόλη το περασμένο σαββατοκύριακο, ανακαλύφθηκε ένας μαζικός τάφος, όπως επίσης και πτώματα αρκετών δεκάδων πολιτών που αφέθηκαν άταφα στους δρόμους. Ορισμένα από τα θύματα είχαν τα χέρια δεμένα, ενώ σε άλλα υπήρχαν σημάδια βασανιστηρίων. Έχει αναφερθεί ότι ένας αριθμός γυναικών και παιδιών συγκαταλέγονται ανάμεσα στα θύματα.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επιμόνως ότι οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα πολέμου. Αρκετοί – εντελώς αστήρικτοι – ισχυρισμοί έχουν γίνει ότι τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου έχουν σκηνοθετηθεί από την Ουκρανία. Αυτοί οι ισχυρισμοί, όμως, αντικρούονται από καταθέσεις πολυάριθμων μαρτύρων που ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους του Spiegel και άλλων μέσω στην Μπούτσα.

Οι επικοινωνίες που έχουν υποκλαπεί τώρα μοιάζουν να καταρρίπτουν πλήρως τη ρωσική άρνηση. Το Spiegel έλαβε γνώση ότι η BND ενημέρωσε βουλευτές την Τετάρτη σχετικά με τα ευρήματά της. Μερικές από τις ραδιοεπικοινωνίες φαίνεται ότι εντοπίζονται στις τοποθεσίες όπου βρέθηκαν πτώματα κατά μήκος του κύριου δρόμου που διασχίζει την πόλη. Σε μια από αυτές, ένας στρατιώτης φέρεται να λέει σε έναν άλλον ότι μόλις σκότωσαν έναν άνθρωπο πάνω στο ποδήλατό του. Αυτό συνδέεται με τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα σε όλο τον κόσμο και απεικονίζει έναν νεκρό να κείται δίπλα σε ένα ποδήλατο. Σε άλλη υποκλαπείσα συνομιλία, ένας άντρας εμφανίζεται να λέει: Πρώτα ανακρίνεις τους στρατιώτες, μετά τους σκοτώνεις.

Μέρος του σχεδίου;

Το υλικό της BND επίσης φέρεται να παρέχει αποδείξεις ότι μέλη της ρωσικής μισθοφορικής μονάδας Wagner Group έπαιξαν ηγετικό ρόλο στις θηριωδίες. Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη μονάδα προέβη σε παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις στη Συρία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν προσφάτως ότι οι κατοχικές δυνάμεις στη Μπούτσα αρχικά αποτελούνταν από «νεαρούς στρατιώτες». Μόλις αυτοί αντικαταστάθηκαν από άλλες μονάδες, αναφέρουν οι μάρτυρες, οι επιθέσεις εναντίον πολιτών έγιναν συχνότερες. Μερικοί αυτόπτες έχουν πει ότι μονάδες Τσετσένων βρίσκονταν στην πόλη. Οι περιγραφές εγείρουν το ερώτημα κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις ήταν μέρος του κατοχικού σχεδιασμού.

Οι υποκλοπές της BND εμφανίζουν τα εγκλήματα εναντίον πολιτών της Μπούτσα να μην είναι τυχαία γεγονότα, ούτε πράξεις μεμονωμένων στρατιωτών που ξεπέρασαν τα όρια. Αντιθέτως, πηγές που άκουσαν με το ηχητικό ντοκουμέντο λένε ότι οι στρατιώτες συζητούν για τα εγκλήματα όπως θα συζητούσαν την καθημερινή τους ζωή.

Αυτό, λένε πηγές με γνώση του ηχητικού, δείχνει ότι οι δολοφονίες πολιτών έχει γίνει σταθερό στοιχείο της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας, πιθανώς ακόμη και μέρος ευρύτερου σχεδίου. Ο στόχος είναι η πρόκληση φόβου στον άμαχο πληθυσμό και έτσι η κάμψη της θέλησής του να αντισταθεί.

Το Spiegel γνωρίζει ότι ακόμη περισσότερες υποκλαπείσες συνομιλίες αναλύονται αυτή τη στιγμή, αν και φαίνεται ότι μερικές είναι δύσκολο να εντοπιστούν γεωγραφικά. Μερικές από τις ηχογραφήσεις φέρεται να υποδεικνύουν ότι παρόμοια περιστατικά, δυνητικά εγκληματικά, έχουν συμβεί και σε άλλες περιοχές. Αναφέρονται ενδείξεις πιθανών εγκλημάτων στην περιοχή που περιβάλλει τη Μαριούπολη, τη μεγάλη πόλη της νότιας Ουκρανίας που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα