Μπορεί να ήρθε πρώτος στις εκλογές ο Μπορίσοφ, δεν είναι όμως καθόλου σίγουρος ότι θα διατηρήσει την εξουσία του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό προκύπτει από την πρώτη και μη οριστική ανάλυση των αποτελεσμάτων των χθεσινών βουλευτικών εκλογών της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του  Jean-Baptiste Chastand στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 5-4-2021με τίτλο : «Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός Μποϊκο Μπορίσοφ, που ήρθε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές, θα δυσκολευτεί να σχηματίσει έναν συνασπισμό» (Bulgarie : le premier ministre, Boïko Borissov, arrivé en tête des législatives, aura du mal à former une coalition). Ο συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος έλαβε περίπου το 25% των ψήφων, οφείλει να αντιμετωπίσει μια εκπληκτική επίδοση από τα κόμματα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με όσα προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μποϊκο Μπορίσοφ ήρθε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 στη Βουλγαρία. Όντας στην εξουσία σχεδόν συνεχώς από το 2009 σε αυτήν τη χώρα των 7.000.000 κατοίκων, ο Μπορίσοφ, 61 ετών, φέρεται να έλαβε περίπου το 25% των ψήφων, δηλαδή να είναι πολύ μπροστά από τους μακροχρόνιους αντιπάλους του (του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος), το οποίο κατέρρευσε στο 14,9% των ψήφων και ήρθε στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Gallup, βάσει των πρώτων καταμετρημένων ψήφων.

Αλλά ο εν λόγω αρχηγός της βουλγαρικής κυβέρνησης, με το παρουσιαστικό ενός σωματοφύλακα που κληρονόμησε από το παρελθόν του ως αστυνομικού (karateka, όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του), έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2017 και πέτυχε τη χαμηλότερη βαθμολογία του στα 12 χρόνια. Πάνω απ’όλα, θα δυσκολευτεί να σχηματίσει έναν συνασπισμό απέναντι σε ένα διάσπαρτο πολιτικό τοπίοόσο ποτέ άλλοτε. Διαφορετικές πολιτικές ομάδες, που κυριαρχούσαν στο βαθύ κύμα του θυμού κατά της διαφθοράς και που εκφράστηκε στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, πέτυχαν μια εκπληκτική εκλογική επίδοση, ξεκινώντας με τον τραγουδιστή και τηλεοπτικό αστέρα Stanislav Trifonov, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 19% των ψήφων. Η προσέλευση στην κάλπη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, παρόλο ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στη μέση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Πολύ μακριά από την πλειοψηφία ο Μπορίσοφ

Ο ηγέτης και ιδρυτής του κόμματος GERB, ο Borissov,  αποφεύγει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τότε που έκλεψαν φωτογραφίες του που τον έδειχναν να κοιμάται ημίγυμνος δίπλα σε ένα όπλο και χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και που είδαμε τον Ιούνιο του 2020 στους δέκτες μας. «Για 5η συνεχόμενη φορά, κερδίζουμε βουλευτικές εκλογές», διαβεβαίωσε μόνο κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας ζωντανής δήλωσής του στο Facebook την Κυριακή το βράδυ. Μίλησε για  «προσφορά ειρήνης»  σε ολόκληρη την αντιπολίτευση , «καλώντας τους εμπειρογνώμονες που έχουν την ευθύνη για την έξοδο από την πανδημία μέχρι τον Δεκέμβριο». «Είμαι κουρασμένος να έχω την κυβερνητική ευθύνη», είπε,  επαινώντας την «εμπειρία» του !

Με μόνο περίπου 60 έδρες από τις 240 του βουλγαρικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκλογολόγων, στην πραγματικότητα, απέχει πολύ από την πλειοψηφία και θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους σε κόμματα που έχουν ως επί το πλείστον διαβεβαιώσει ότι θα αρνηθούν να κυβερνήσουν μαζί του. Ο μόνος επιζών του ακροδεξιού συνασπισμού στον οποίο στηρίζεται από το 2017, το Εθνικό Κίνημα της Βουλγαρίας (VMRO) δεν έχει καν εξασφαλίσει το όριο του 4% των ψήφων για μπει στο Κοινοβούλιο και έτσι δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσουν μαζί έναν συνασπισμό. Αντίθετα, τρία κόμματα που καταγγέλλουν τη διαφθορά με διάφορους τρόπους, σε μια χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης σε αυτόν τον τομέα, θα κάνουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.

Το τέλος ενός διπολισμού

Πρώτα από όλα λοιπόν, το κόμμα του Stanislav Trifonov, με το παρατσούκλι «Slavi» από τους Βούλγαρους. Χωρίς κανένα πραγματικό πρόγραμμα, αυτός ο τεράστιος εθνικός σταρ των 54 ετών έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία μόνο στον ατομικό του λογαριασμό στο Facebook, εκμεταλλευόμενος ιδιαίτερα τους κορανοσκεπτικιστές που είναι πολύ δραστήριοι σε αυτήν τη χώρα που εμφορείται από τις θεωρίες συνωμοσίας. Το κύριο μήνυμα αυτού του τραγουδιστή, του οποίου η μεγαλύτερη επιτυχία είναι μια ωδή στις Ferrari, ήταν να καταγγέλλει την «απαράμιλλη αναποτελεσματικότητα του βουλγαρικού κράτους» στην Ευρώπη. Με την επωνυμία «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός», το κόμμα του με λαϊκιστικούς τόνους δεσμεύθηκε μόνο να υπερασπιστεί την ευρω-ατλαντική αφοσίωση της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ενώ το ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική πολιτική διαχωριστική γραμμή.

Ακολουθούν, το κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα της Βουλγαρίας, πολύ καλά εδραιωμένο στους κύκλους των πτυχιούχων και στη Σόφια, που έλαβε το 9,1% των ψήφων. Με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Hristo Ivanov, που απέκλεισε να συγκυβερνήσει  με τον Μπορίσοφ, του οποίου κατήγγειλε την «τεράστια μηχανή προπαγάνδας» και «τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης». Τέλος, ένα  άλλο κόμμα κατά της διαφθοράς προς τα αριστερά, το οποίο εξέλεξε δύο από τους ηγέτες των διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς του καλοκαιριού του 2020 και που έλαβε το 4,5% των ψήφων. Μαζί, αυτοί οι τρεις σχηματισμοί συγκεντρώνουν ένα πιθανό σύνολο σχεδόν 100 εδρών, το οποίο τερματίζει τον διπολισμό μεταξύ του GERB και του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) που κυριάρχησε στο πολιτικό τοπίο της χώρας από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, αλλά τίποτα δεν εγγυάται ότι θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν για να έχουν βαρύτητα στις βουλγαρικές εξελίξεις.

Την Κυριακή το βράδυ ο Trifonov διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του, σε ένα σύντομο μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook, ότι «η αλλαγή είναι αναπόφευκτη», ενώ εξήγησε ότι πρέπει να απομονωθεί επειδή «έχει συμπτώματα Covid-19». Θεωρητικά, ο Μπορίσοφ θα μπορούσε να στηριχθεί στο μειονοτικό τουρκικό κόμμα και τους Ρομά, δηλαδή το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες», το οποίο συγκέντρωσε το 11,9% των ψήφων. Αλλά η φήμη του που είναι ταυτισμένη με σκάνδαλα διαφθοράς καθιστά έναν τέτοιο συνασπισμό απίθανο, ισχυρίζεται ο Jean-Baptiste Chastand.  Αν και κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα διατηρήσει την εξουσία του.

Προσωπικά και με βάσει τις αναλύσεις που διαχρονικά έκανα για τη Βουλγαρία στις Ανιχνεύσεις, νομίζω ότι ο Μπορίσοφ και πάλι θα καταφέρει να σχηματίσει πλειοψηφία στον Κοινοβούλιο. Αφού όπως είδαμε, στο τελευταίο άρθρο μου, ΕΔΩ σχεδόν όλα εξαγοράζονται στη γειτονική μας χώρα. Ακόμα και αυτοί που ορκίζονταν προεκλογικά ότι δεν θα συγκυβερνήσουν «με τη Μαφία». Τους θυμίζω τις ρήσεις του Αντώνη Σαμαρά τον Μάιο του 2010 : «δεν θα συνεργαστώ με τους κλέφτες του ΠΑΣΟΚ». Την συνέχεια όλοι τη γνωρίζουμε.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα