Μονόδρομος η μείωση κατανάλωσης αερίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ακόμα και αν γεμίσουν οι δεξαμενές με αέριο, η Ευρώπη μπορεί να αντέξει περίπου τρεις μήνες, στην καλύτερη περίπτωση

Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να πετύχει τους στόχους της για αποθήκευση φυσικού αερίου, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια τον χειμώνα αποτελεί το εάν οι χώρες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντέξουν με τα αποθηκευμένα αποθέματα κατά τους κρύους μήνες.

Μετά τον αγώνα της αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά διάρκεια του καλοκαιριού, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι τώρα γεμάτες κατά 79,94%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπερβεί τον στόχο της πλήρωσης κατά 80% των αποθηκευτικών χώρων με αέριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Σε μια κανονική χρονιά αυτό θα μπορούσε να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση της Ευρώπης. Αλλά το 2022 οι ρωσικές ροές έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά – η ποσότητα φυσικού αερίου που διοχετεύεται μέσω του Nord Stream 1, του κυριότερου αγωγού προς την Ευρώπη, είναι μόλις στο 20% της δυναμικότητας και επομένως η αποθήκευση δεν θα καλύψει τις ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με την Aurora Energy Research, η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσε να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες για περίπου τρεις μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. Στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τέταρτο των αποθηκών της Ε.Ε., το αποθηκευμένο αέριο θα μπορούσε να καλύψει 80 έως 90 ημέρες μέσης ζήτησης. «Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση», δήλωσε στο Reuters η Simone Tagliapietra, υψηλόβαθμη συνεργάτιδα του think tank Bruegel.

Με περίπου 888 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου τώρα στις αποθήκες, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη ξεπεράσει τις 858 TWh, που είχαν φθάσει τα αποθέματά τους πριν από τον περασμένο χειμώνα. Ωστόσο, αν οι χώρες αποτύχουν να μειώσουν τη χρήση του καυσίμου, οι δεξαμενές φυσικού αερίου της Ευρώπης θα αδειάσουν μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας δεδομένων ICIS, ακόμη και σε ένα σενάριο όπου ένα μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχίσει να ρέει όλο τον χειμώνα και ο καιρός δεν θα είναι ασυνήθιστα κρύος. Για να αποφευχθεί μια κρίση εφοδιασμού τον χειμώνα, κάθε μήνα οι χώρες πρέπει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15%. Αυτό θα άφηνε τις αποθήκες γεμάτες κατά 45% αν η Ρωσία συνέχιζε να στέλνει φυσικό αέριο και κατά 26% αν η Ρωσία μείωνε τις ροές από τον Οκτώβριο.

Ο συνδυασμός απουσίας ρωσικού φυσικού αερίου και μη επιθετικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στις βιομηχανίες και στα κτίρια «θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτία ηλεκτρικής ενέργειας» αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο Mauro Chavez Rodriguez, διευθυντής ευρωπαϊκών ερευνών για το φυσικό αέριο στη Wood Mackenzie.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί εκτεταμένη μείωση στη ζήτηση φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες αναγκάστηκαν από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να περιορίσουν την παραγωγή τους, ένα φαινόμενο που επηρεάζει πλέον τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας λιπασμάτων.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα